Yaz Hamileliklerinde Neler Yapılmalı?

20.07.2015
165
Yaz Hamileliklerinde Neler Yapılmalı?

Yaz Aylarında Hamileler İçin Sağlık ve Bakım Önerileri

Hamilelik kadınları ilk aylardan itibaren etkilemeye başlar. Bu yaz aylarında sıcağın etkisiyle daha fazla etkili olur. Yazın güneş ve sıcak havanın etkisi hamile kadınların vücut dengesinin bozulmasına neden olur. Bu dönemde alınacak bazı önlemler yaz hamileliğinin rahat geçirilmesini sağlayabilir.

Yaz Aylarında Hamileler Nasıl Önlem Almalıdır?

Hamileler yazın yükselen vücut ısıları nedeniyle oldukça zor dönemlerden geçer.  Kan hacimlerinde artış olur, akciğer kapasiteleri azalmaya başlar. Bu nedenle yaz aylarında sıcaktan korunma hamile kadınlar açısından oldukça önemlidir. Hamileliğin ilk zamanlarında hipotansiyon yani tansiyon düşüklüğünün yaşanması oldukça sık görülmektedir. Yaz aylarının sıcaklığı ile ısı ve terlemenin etkisiyle meydana gelen sıvı kaybının mutlaka yerine konulması gerekir. Bu gebelikte çok önemlidir. Aksi halde bebeğe gidecek olan kan akımının azalması nedeniyle ciddi sorunlar yaşanacaktır. Herkes için tavsiye edilen günlük 1,5-2 litre sıvı alınması, gebe kadınlar için daha fazla önemlidir. Suyu sık aralıklarla içmek, yemeklerin düzenlenmesi, hafif besinlerin alınması hamile kadınları rahatlatacaktır. Yaz ayları bu konuda oldukça bereketlidir. Sebze ve meyvelerin bol olduğu bu dönemde, anne adayları bunu mutlaka değerlendirmeli ve sağlıklı beslenmelidir. Bu sayede hipoglisemi yani düşük kan şekeri sorununu da ortadan kaldırabilirler. Bebeklerinin gelişiminde mutlaka olması gereken protein, kalsiyum, demir gibi ihtiyaçlarında düzenli şekilde alınması gerekir. Gebelik şekeri konusunda da dikkatli olunmalıdır. Gebe kadınların dondurma, çikolata gibi yiyecekleri tüketmesi sakıncalı değildir. Ancak bunları belli miktarlarda tüketmeleri oldukça önemlidir. Özellikle kilo alımı ve şeker hastalığı açısından bunlara özen gösterilmelidir. Hamile kadınlarda mide boşalma süresinin uzaması nedeniyle, hazmı zor olan aşırı yağlı, kızartma yoluyla pişirilen besinler, şekeli gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır. Özellikle yazın sıcak havanın etkisiyle sindirimde zorluklar ortaya çıkabilir.

Hamilelikte Ödem Oluşmaması İçin Ne Yapılmalıdır?

Hamilelik döneminde hormonların ve özellikle yaz aylarında sıcak havanın etkisiyle kan hacmi ve damar geçirgenliğinin artması yüzünden, anne adaylarının ayak ve bacaklarında meydana gelen ödem oldukça rahatsızlık verir. Bu nedenle anne adaylarının tuz alımını kısıtlaması, bol miktarda sıvı alması gerekir. Ayrıca sıkça dinlenmeleri, sıcak havadan kendilerini korumaları tavsiye edilir.

Sıcakların etkisiyle birden artan ödem yüzünden, giysi ve ayakkabı konusunda sıkıntı çekilebilir. Anne adayları hem sıvı alımını arttırmalı, hem de vücuttaki sodyum tuz dengesini iyi kurmalıdır. Tuzu tamamen kesmek yerine, tuzlu çerezlerden, işlenmiş besinlerden, şarküteri ürünlerinden uzak durmaları gerekir. Uzun süreli ayakta kalmaktan, güneşte kalmaktan kendilerini sakınmaları gerekir. Güneşe çıktıkları zamanları iyi ayarlamaları gerekir. Bu arada kısa yürüyüşler yapmalı, ödem sorunu yaşadıklarında ayaklarını yüksek bir yere koymaları önerilir. Ödemle birlikte toplardamar genişlemesi sorununun ortaya çıkmaması için, yaz aylarında daha dikkatli olunmalıdır.

Yaz Aylarında Hamilelerin Yüzmesi Sakıncalı Olur Mu?

Hamile kadınlarda düşük riski, kanama, yüksek tansiyon ya da erken doğum riski gibi gebeliği riske atacak sorunlar bulunmuyorsa, temiz olması koşuluyla havuz ve denize girilmesinin herhangi bir sakıncası olmaz. Hamileler sağlıklı bir süreç geçiriyorlarsa, son aya kadar denizin ve havuzun tadını çıkarabilir. Yüzme ayrıca hamile kadınların aktif olmasına katkı sağlar, kan şekerini düzenler, kilo almayı dengeler, oksijen alımını artırır ve en önemlisi normal doğumun daha kolay olmasını sağlar. Bu nedenle yaz aylarında hamile kadınlara yüzme önerilen bir egzersizdir.

Yaz Aylarında Hamileler Nasıl Giyinmeli?

Giyim konusunda ayaklardaki kan göllenmesini arttırmayan, rahatlıktaki giysiler tercih edilmelidir. Yaz aylarındaki sıcak havada giysilerin ince katmanlar halinde olması, vücut ısısının daha iyi ayarlanmasını sağlayacaktır. Güneşten korunma için şapka, gözlük gibi eşyalarda kullanılmalıdır. Açık renkli giysilerin tercih edilmesi sıcak havanın etkisini azaltacaktır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.