Yazın Yeni Doğan Bebek Bakımı

23.07.2015
209
Yazın Yeni Doğan Bebek Bakımı

Yazın Yeni Doğan Bebek Bakımında Dikkat Edilecekler

Yaz döneminde doğan bebeklerin bakımına özellikle ilk aylarda özen gösterilmelidir. Yeni doğan denilen ilk ay içinde bebekler soğuğa karşı oldukça duyarlıdır. Bu yüzden iyi korunmaları gerekir. Bu dönemde bebeğin en iri bölgesi kafasıdır. En fazla ısı kaybı kafasından olacağından, şapka takılması tavsiye edilir. Bebeklerin farklı yapılarda olması nedeniyle, giyinme konusunda tek kat giymeli ya da üç kat giymeli diye genelleme yapılamaz. Ancak şapka kullanımı önemlidir.

Yaz sıcaklarında bebeklerin güneşten korunması şapkayla sağlanmalıdır. Akşam serin olduğunda, giysiler uzun kollu olabilir. Alt giysilerde uzun tercih edilebilir. Açık renkli giysiler, bol kıyafetler ve boya içermeyen pamuklu giysiler kullanılmalıdır. Bebeğin cildi özellikle yeni doğan döneminde ok hassas olduğundan, organik pamuktan olması önerilir. Günümüzde hazır üretilmiş organik bebek giysileri oldukça fazla yaygınlaşmıştır.

Yeni Doğan Bebeklerin Yaz Döneminde Beslenmesi

Doğumla birlikte bebeklerin hemen emzirilmeye başlanması gerekir. Eğer sadece anne sütü veriliyorsa, bebeklere su verilmesine gerek kalmaz. Fakat anne sütü almayan bebeklere verilen gıdaların ardından su verilmesi gerekir. Yaz aylarında hava çok sıcak olduğundan, terleme de olur. Bu bebeğin vücudunda su kaybına neden olacağından, bebeğiniz zaten su içmek isteyecektir.

Bebeklerin İsilikten Korunması Gerekir

Yazın havaların sıcak olması bebeklerde isilik sorununun yaşanmasına neden olur. Bu genellikle aşırı terlemeyle ortaya çıkmaktadır. Bebeğin bulunduğu ortam ısındıkça, vücut ısısı da yükselir. Vücut ısısının dengelenmesi için, terlemeye olmaya başlar. Eğer böyle sıcak ortamlarda bebeğinize sık banyo yaptırmazsanız, gözeneklerde tıkanıklık oluşur. Ter bezlerinin bu şekilde tıkanması, bölgede kızarıklığa, benekli lekelenmelere neden olur. Bu oluşumlar isilik olarak tanımlanır. Genellikle göğüs, omuz ve boyunda oluşan isiliklerin yok edilmesi için, bebeklerde terlemenin azaltılması, bol giysilerin giyilmesi ve ılık suyla banyo yaptırılması tavsiye edilir. Bu durumda bebeklerde yağlı kremler kullanılmamalıdır. Bunlar ter bezlerinin kanallarını kapatır ve terlemeyi önler. Bu etki isiliğin artmasına sebep olur.

Bebeğinizi Güneşten Koruyun, Ancak D Vitamini Almasını da Sağlayın

Yaz döneminde bebeklerde görülen sorunların arasında güneş çarpması ve yanık sorunları bulunur. Buna mani olmak için, güneşe çıkılacak zamanların doğru tercih edilmesi ve vücuda sıvı takviyesi yapılması gerekir. Genellikle gündüzleri sabah 10.00 ile öğleden sonra 16.00 arasında bebeklerinizi güneşe çıkarmamalısınız. Güneş ışığından yararlanması, D vitamini alması için sabah ve akşam güneşe çıkarılabilir. Bu durumda bebeğinize yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır. Kremlerin belli aralıklarla yenilenmesi, koruyucu etkisini arttırır. Eğer cildinde güneş ışığı nedeniyle yanık olursa, iyileşmeye kadar yeniden güneşe çıkarılmamalıdır. Yine bebeğinize şapka kullanmayı ihmal etmeyin.

Yazın Yeni Doğan Bebeklerde İshale Dikkat Edilmeli

Yaz döneminde bebekler için ishal önemli bir sorundur. Çünkü yazın sıcak olduğu için mikroorganizmalar daha fazla üremektedir. Anneler bu dönemde kendilerine de dikkat etmelidir. Çünkü bebeklerini emzirdikleri için, sütten bebeklerine bu mikroorganizmaları geçirebilirler. Özellikle yazın deniz ve havuza girerken dikkat etmeleri, temiz yerleri tercih etmeleri gerekir. İshallerin önlenmesi için, içme sularına, besinlerin yıkanmasına özen gösterilmelidir.

Bebeklerin Sinek ve Böcek Sokmasından Korunması Gerekir

Yaz dönemi geldiğinde açık havada daha fazla zaman geçirildiği için, sineklerden ve böceklerden korunmak gerekir. Bunlar zararsız bile olsa, bebeğinizde alerjik etkiler yapabilir. Bu nedenle bebeklerin odasında sineklik kullanmak, yataklarında cibinlik kullanmak yararlı olacaktır. Ayrıca ultrasonik ses yayıcı böceklerden koruyucu cihaz kullanımı da yapılabilir. Sprey tarzı olan ürünlerin zararsız olanları tercih edilmelidir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.