Yeni doğan Bebeklerle İlgili Doğru Bilinen 10 Yanlış

Yeni doğan Bebeklerle İlgili Doğru Bilinen 10 Yanlış

Yeni doğan bebekler için her kafadan bir ses çıkmakta. İlk defa anne olan kadınlarımız için ise çok daha çekilmez bir hal alıyor. Yeni doğan bebekler için uykusu, beslenmesi, banyosu vb. anneler için başlı başına hepsi önemli konular. Bebeğinizin sağlıklı gelişimi için en ince ayrıntısına kadar düşünmek annelerin en tatlı ve en telaşlı halini gösteriyor. Yenidoğan bebeğin bakımı oldukça zahmetli gözükse de etrafınızdaki insanlar kendi doğrusunu size söyler ve bu durum anneler için bunaltıcı olabilir. Doğru bilinen yanlışlar, bebeğiniz ile olan özel iletişiminize zarar verir. Bu durum annelerin kırmızı çizgisi olduğu halde birçok insan kafa karıştırıcı cümleler kurar.

Yeni doğan bebek bakımı ile ilgili birçok kafa karıştırıcı cümleler duyuyorsunuzdur etrafınızda. Bunun için yenidoğanlar hakkında herkesin doğru bildiği 10 yanlışı sizler için derledik. Merak etmeyin her şey istediğiniz gibi çok güzel olacak.

1.     Sütüm Gelmezse Bebeğim Aç kalır

Doğumun hemen ardından göğüsten gelen süt miktarı bebeğin ihtiyacı kadardır. Göğüsten fazla süt gelmez bu yüzden. İlk günlerden sütün çok az miktarda gelmesi gayet doğaldır ve bebeğini emzirdikçe süt oranı artar. ‘Bebeğim doymaz ya da doymuyor’  düşüncesi ile asla hareket etme. Bebeğin her şeyi hisseder ve bebeğinle arana stresin girmesini engelle.

Eğer daha detaylı bilgi almak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

2.     Yeni doğan Bebeği Sürekli Emzirme

İlk 2 günün ardından 2 saatte bir bebeğini emzirmen yeterli olacaktır. İlk haftada bu kadar fazla emzirmenin sebebi yeni doğan sarılığının daha hızlı geçmesini sağlamaktır. Bebeği daha az beslemek ise göğüste sütün birikmesi sonucu ağrıya ve göğüs ucu yarasına sebep olmaktadır. Göğüslere sütün gelmemesi veya bebeğin göğsü emme problemi için detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

yeni doğan emzirme

3.     Yeni doğan Bebeği Sallayarak Uyutmak

Uyku eğitimi için daha çok erken olan yeni doğan bebeklerde zaten günün yarısını uyuyarak geçirmektedir.  Yalnızca bebeği hızlı sallamak ya da sallarken yanlış tutma gibi durumlarda dikkat edilmesi gerekir. Bebeğinizin uyku süreci hakkında daha detaylı bilgi almak için buradan ulaşabilirsiniz.

yeni doğan bebeği uyutma

4.     Yenidoğan ve Evcil Hayvanlar

Yeni doğan bebekler etrafına uyum sağlamak için antikor üreterek bağışıklık kazanır. Bebekte görülen alerjik bir reaksiyon olmadığı sürece evcil hayvanların bebeğe zararı yoktur. Evcil hayvanlarla büyüyen bir bebek ruhsal ve sosyal gelişim olarak diğer bebeklere göre bir adım önde olur.

yeni doğan bebekler ve evcil hayvanlar

5.     Bebeğin Karanlık ve Sessiz Ortamda Uyuması

Yeni doğan bebekler günün yarsını uyuyarak geçirmektedir. Gündüz veya gece fark etmeksizin altı temiz ve karnı tok ise uyuduğu yerin karanlık ya da sessiz olması pek fazla sorun oluşturmamaktadır.  Büyüme hormonu gece daha çok salgılandığı için ise bebeğin uyuduğu bölgede gece lambası kullanmamalı ve bebeğin karanlıkta uyumasını sağlamalısınız. Bebeğinizin uyurken rahatsız olduğu durumlar ve bebeğin yatma tarzı hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için buradan ulaşabilir ve bebeğinizin uyku problemleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

yeni doğan bebek kundaklama

6.     Yeni doğan Bebeğin Üşümesi Hastalandığını mı Gösterir?

Yeni doğan bebeğin ellerinin ve ayaklarının üşümesi gayet doğal bir süreçtir. Perierik kan sistemi doğduktan sonra gelişim gösterdiği için bu durumda annelerin korkmaması ve telaşlanmaması gerekir.  Yeni doğan bir bebeğin bulunduğu yerdeki ortalama sıcaklığı 20-22 derece olmalıdır. Ancak bebeğinizin elleri ve ayakları normalin üzerinde daha sıcak ise bir termometre ile bebeğinizin ateşini ölçün eğer 38 derecenin üzerinde ise doktorunuzu arayarak bu konu hakkında bilgi alabilirisiniz. Evde yapabileceğiniz ateş düşürme yöntemleri ve bebeğinizin ateşini ölçmek hakkında bilgiler almak için buradan ulaşabilirsiniz.

7.     Yenidoğan Bebeklerde Gaz Sorunu

Yenidoğan bebeklerde gaz sorunu göğsü emerken hava yutmasından dolayı çıkmaktadır. İlk günlerde olmak üzere bebeği dik tutarak gazını çıkarmak gerekir. Bebeğin gaz sorunu olması sancı çekmesine ve uykusuz kalmasına sebep olur. Gaz problemini çözebilmek için buradan ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

yeni doğan bebek gaz çıkarma

8.     Bebek Bezi ve Pişik Kremi

Eğer pişik yani kızarıklıkları varsa eğer pişik kremi kullanılmalıdır.  Ancak pişiği önlemek için bebeğin bezini kontrol etmeli ve idrar yaptıysa onun hemen değiştirilmesi gerekir.  Bebeklerde bu süreç 9-12 aylığa kadar devam etmektedir. Bu yüzden bebeğin cildine ve kullanılan beze dikkat edilmesi gerekir.  Bebeklerdeki pişik sorunu hakkında detaylı bilgi almak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

9.     Yenidoğan bebeğin Sürekli Kaka Yapması

Bebeğinizin her altını değiştirdiğinizde kaka görüyorsanız herhangi bir sorun yok demektir. Yani bebeğiniz sağlıklı besleniyor ve gelişiyor. Bebeğinizin kakasının rengi sarı ve patiküllüyse doğru ve sağlıklı besleniyor demektir. Eğer rengi yeşil ise anne sütünü çok emdiğini gösterir. Eğer bebeğinizin bezinde kaka yoksa kabızlık sorunu vardır. Bunun için yapmanız gerekenlere buradan ulaşabilirsiniz.

10.Bebeğin Kundaklanması ve Hareket Kabiliyeti

Bebeğin doğumundan önce anne karnında da hareketli kısıtlıdır. İstemsizce el ve kol hareketleri onu korkutabilir. Yenidoğan bir bebeğin kundaklanmasının sebebi kendi el kol hareketlerinden korkmaması ve kendine zarar vermemesidir. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.