Yenidoğan Bebeğin Özellikleri Nelerdir ?

08.12.2014
166
Yenidoğan Bebeğin Özellikleri Nelerdir ?

Yenidoğan Bebek

Yenidoğan Bebeğin Özellikleri

Gebelik ortalama olarak 40. haftada sona erer ve bebek dünyaya gelir. Bebeğin dünyaya gelmesinin ardından geçen yaklaşık 1 aylık dönemde bebeğe yenidoğan denilmektedir. Ancak 37 haftadan daha erken dünyaya gelen bebeklere ise prematüre bebek denilmektedir. Diğer yandan birde sınırda prematüre bebek kavramı vardır ve bu genellikle 36. haftada dünyaya gelmiş olan bebeklere denilmektedir.

Doğum Ağırlığı Düşük Bebek

* Bebekler sağlıklı olabilmeleri için belirli bir kilonun üzerinde dünyaya gelmelidirler. Dünya ortalaması alındığında 2.5 kg olarak dünyaya gelen bebeklerin sağlıklı şekilde gelişimini tamamlayarak doğduğu ortaya çıkmıştır. Bu standart göz önünde bulundurularak 2.5 kg’ın altında dünyaya gelen bebeklere düşük doğum ağırlıklı bebek adı verilir.

* Ancak burada bilinmesi gereken en önemli nokta, her 2.5 Kg’ın altında doğan bebek prematüre değildir, zamanında dünyaya gelerek 2.5 Kg’ın altında kalmış olan bebeklerin farklı nedenlerle kilo alamadığı ve bu durumun araştırılması gerektiği bilinmelidir.

* Zamanında doğarak standart kg’ın altında olan bebeklere genellikle hipoglisemi tanısı konulmaktadır ancak çok detaylı araştırmalar ile kan şekerleri ölçülmeli ve glikojen depoları ve yağ depolarının az olup olmadığı kontrol edilmelidir. Diğer bir ihtimalde sarılık olarak tespit edilmektedir.

Yenidoğan Bebeğin Beslenmesi

* Yenidoğan bebekler ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmelidir. Özellikle ilk doğum anında bebeğe verilen ilk süt bağışıklık sisteminin gelişmesi açısından çok büyük önem taşır. (İlk süt sarımsı ve koyu renklidir.)

* Bebek dünyaya gözlerini açtığı ilk günlerde yaklaşık olarak % 8 oranında kilo kaybedebilir bu çok normal bir durumdur, ancak ilerleyen günlerde, günde yaklaşık 20 gram ile 30 gram arasında kilo alarak bu açığı kapatır.

* Bebeğiniz çok fazla uyuyor olabilir bu karnının tok olduğunu gösterir ancak kesin bir tanı değildir. Ayrıca çok ağlayan bebeğin açlık dışında başka istekleri de olabilmektedir.

Evde Yenidoğan Bebek Varken Sıcaklık Nasıl Olmalı?

* Yenidoğan bebeklerin özellikle uyudukları odanın sıcaklığı 24 dereceden fazla ve 22 dereceden az olmamalıdır. 24 Derecenin üzerindeki sıcaklıklar bebeğin aktifliğine engel olur ve sürekli uyku hali yaratır. Ancak 22 derecenin altı soğuğa bağlı hastalıkların görülmesine neden olabilir.

Bebekler Neden Hapşırır?

* Bebekler her zaman soğuk algınlığına bağlı olarak hapşırmazlar, mukozaları henüz yeni gelişmeye başladığı için ve hassas olduğu için çok narindir. Ev içerisinde doğal şekilde yer alan toz zerrecikleri bile bebeğin hapşırmasına neden olabilir.

* Bebeğiniz hapşırdığında burun akıntısı ve öksürüğü yoksa genelde problem yaratacak bir durum söz konusu değildir.

Bebekler Neden Hıçkırır?

* Bebekler özellikle yemek yerken ve sonrasında çok sık hıçkırırlar, bu durum korukulacak veya endişe edilecek bir durum değildir. Diyaframa itilen süt ve gıdaların sıkışması ile oluşur çok normal bir durumdur. Özellikle anne sütü ile beslenen bebeklerde hıçkırık görüldüğünde yeniden emzirilmelidir, bu sayede yutkunma sayesinde hıçkırık sona erecektir.

Yenidoğan Bebeğin Göbek Bakımı

* Yenidoğan bebeğin göbek bakımı çok önemlidir ve göbek bağı düşmeden asla yıkanmamalı ve su ile temas ettirilmemelidir. Göbek bağı kuru kaldığında daha kolay düşmektedir.

* Yenidoğan bebeğin göbek bağı düşene kadar, göbek bağı temizliği kuru şekilde yapılmalıdır. Doktorunuz tavsiye ederse ` alkol içeren özel bezleri kullanabilirsiniz.

* Ancak içeriğinde iyot yer alan solusyon ve bakım ürünleri tiroit hormonlarında değişimler yaratacağından dolayı asla tercih edilmemelidir.

*Bebeğinizin göbek bağı düşene kadar mikroplardan arınması için suyun kaynatılması ve soğutularak ılık halde bebeğe silme yöntemiyle bakım uygulanması gerekmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.