Yenidoğan Bebek Tarama Testleri

18.12.2014
124
Yenidoğan Bebek Tarama Testleri

Yenidoğan Bebeklerde Tarama Testleri

Hamileliğin başladığı andan itibaren bebeğin fiziksel gelişimiyle ilgili çeşitli testler ve kontroller başlar. Bu kontroller sırasında saptanan problemler, anormallikler ve sakatlıklar yenidoğan bebeğin dünyaya gelmesiyle birlikte tedavi edilmeye başlar.

Hamilelik döneminde bebeğin içerisinde yaşadığı sudan örnek alınarak ‘amniosentez’ adında bir test uygulanır ve bu test bebeğin sağlığıyla ilgili anormalliklerin saptanmasında etkili bir testtir. Özellikle gebeliğin başında saptanan aşırı anormallikler, doktorunuzun önerisiyle gebeliğin sonlandırılmasında etkili olmaktadır.

Yenidoğan Tarama Testleri

* Yenidoğan tarama testleri hipotiroidi ve fenilketonüri hastalıklarını taramak üzere kullanılan testlerdir. Bu iki rahatsızlık yenidoğan bebeklerde erken teşhis edilirse çok daha kolay şekilde tedavi edilebilmektedir.

* Yenidoğan bebeklerde hipotiroidi tiroid bezinin yeterli oranda hormon sağlayamamasıdır. Fenilketunori ise, artmış kan fenilalanin düzeyiyle ilgili bir durumdur. Bu iki rahatsızlıkta beyine zarar verebilecek düzeye gelmeden önce ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Bu noktada tarama testlerinin önemi çok büyüktür ve erken teşhis tedaviyi kolaylaştırır.

* Yenidoğan hipotiroidi tedavisinde ağız yoluyla verilen ilaçlar tedavi için yeterlidir. Fenilketonüri ise, besin programları ile giderilen bir rahatsızlıktır. Doktorunuz tarafından fenilanin içermeyen besinlerin önerilmesiyle tedavi süreci başlamaktadır.

Yenidoğan Testleri Nasıl Yapılır?

* Yenidoğan tarama testleri dünyanın her yerinde aynı standartlarda uygulanmaktadır. Tüm dünya üzerinde ‘Guthrie’ denilen bir yöntem kullanılmaktadır. Topuk kanı testinde doğumu takip eden 3. günde bebeğin ayağından kan alınır ve bu özel bir kağıda emdirilir ve merkezlerde bu kan baz alınarak testler uygulanır.

* Kan örneğinin 3. günde alınması çok ince bir detaydır. Daha önce alınan kan veya 7. günden sonra alınan kan örnekleri hatalı sonuçlar doğurabilmektedir.

Yenidoğan Bebeklerde Zeka Testi

* Bebeklerde zeka geriliği olup olmadığı hakkında detaylı bilgiler veren bu test sayesinde, bebeğin ilerleyen dönemlerde zeka geriliğine maruz kalıp kalmayacağının tespit edileceği bir testtir.

* Yenidoğan bebeklerde zeka geriliği doğumdan sonra ilk haftalarda tespit edilebilirse önlenebilmektedir.

* Bu rahatsızlık doğumun ilk dönemlerinde tespit edilebilirse beyin hasarına yol açmaz. Ancak beyin hasarı söz konusu olduktan sonra geri dönüş mümkün değildir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.