Yenidoğan Bebekler İçin Yatak Seçimi

06.02.2015
187
Yenidoğan Bebekler İçin Yatak Seçimi

Yenidoğan Bebeğin Yatağı Nasıl Olmalı?

Yenidoğan bebekler genellikle zamanlarının çoğunu uyuyarak geçirmektedirler. Bu nedenle yenidoğan bebek yatak seçimi çok önemli bir unsurdur. Yenidoğan bebek ilk 6 aylık yatak seçimi ve sonraki 1 yaşına kadar geçen rüeçte kullanacağı yatak seçimi birbirinden farklı olmalıdır. Bebeğin cilt yapısının hassaslığı, omurgasının henüz tam olarak gelişmemiş olması ve reflekslerinin gelişme aşamaları dikkate alınarak bebek yatağının seçilmesi gerekmektedir.

Bebeğinizin güvenliği ve sağlığı sizin için çok önemli bu nedenle bebek yatağı seçerken ergonomik olmasına, bebeğinizin fiziksel durumuna uygun olmasına ve hijyen açısından temizlenme kolaylığına bakılmalıdır. Bu özellikler göz önünde bulundurularak doktorunuzun da tavsiyelerine kulak vererek visko, latex veya yarı ortopedik yataklar seçilebilmektedir.

Yenidoğan Bebek İlk Aylarda Annesinin Yakınında Olmalı

* Bebekler dünyaya gelişlerini takip eden ilk 6 ay boyunca gece belirli aralıklarda uyanırlar ve anne sütü içmek isterler. Bu nedenle bebeğin beşiği veya yatağı ilk zamanlar annesine çok yakın olmalıdır.

* Ayrıca bebekler ilk 3 aylık süreç içerisinde dönebilecek kabiliyete sahip değildir, bu nedenle ilk 3 aylık süreçte annelerinin yanında beşikte yatırılmaları en doğrusu olacaktır.

* Yenidoğan bebeklere beşik seçerken zemininin çok özel bir şekilde seçilmesi gerekmektedir. Yenidoğan beşiğinin zemini ne sert nede çok yumşak olmalı orta bir sertlik seviyesinde olmalıdır. Genellikle ortopedik zeminler yenidoğan bebekler için en ideal olanıdır.Özellikle beşik seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise, beşiğin boyanması sırasında kullanılan malzemelerin bebeğin sağlığına zarar vermeyecek antioksidan malzemeler olmasıdır.

* Bebeğin kendi odasında uyuyabilmesi için yaklaşık olarak 9 aylık olabilmesi gerekmektedir. Bu süreden sonra bebek artık daha büyük bir yatağa geçer, ancak yinede annesinin odasının hemen yanındaki odada kalması gerekmektedir. Bu süreç içerisinde bebeğinizin gelişiminde uygun olan yarı ortopedik yataklar çok ideal bir seçenek olmaktadır.

Büyüyebilen Yatakları Tercih Edebilirsiniz

* Bebeğinize almış olduğunuz büyüyebilen yataklar belli bir süre geçtikten sonra form değiştirebilir ve bebeğinizin fiziksel özelliklerine göre açılarak büyüyebilirler. Bu tür yataklar çok kullanışlıdır. Çünkü bebekler gece boyunca belirli periyotlarda uyanır ve hareketlilik gösterebilirler, özellikle yatak içerisinde kalkar ve oturur pozisyona geçebilirler bu nedenle belirli sürelerde yatağın büyütülmesi gerekecektir.

* 9 Aylık bebeğinizin yatağının yan korkulukları aynı şekilde yumuşak korkuluklarla kaplanmalıdır. Bu sayede bebeğinizin düşerek kendine zarar verme ihtimalide ortadan kalkmış olur. Ayrıca yatağın sivri köşelere sahip olmamasına dikkat etmelisiniz.

Yenidoğan Bebeğin Yatak, Yorgan ve Yastığı Nasıl Olmalı?

* Bebekler için üretilen yatak, yorgan ve yastıkları satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli özelliklerden bir tanesi antibakteriyel ve antialerjik ürünlerden üretilmeleri olmalıdır. Bebeklerin tüm yatak ürünleri 60 derecede yıkanmalı ve ayda 1 kez düzenli olarak yıkanmalıdırlar. Bu nedenle bebek yatağı seçiminde fermuarlı veya çıkartılabilir pede sahip yataklar tercih edilmelidir.

* Bebeğiniz için henüz yastık kullanımına ihtiyaç yoktur. Bunun yerine ortopedik yataklarda sırt üstü yatırılmalı ve battaniye veya yorgan yerine sıcak tutacak tulum veya benzeri giysiler giydirilmelidir.

* Bebeğiniz için yastık kullanımı ancak bebeğin yatarken destek alabilmesi için visko yastıklar ile tercih edilebilmektedir. Bunun dışında başının altı için yastığa ihtiyaç yoktur.

Yenidoğan Bebek Yatağı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

* Yenidoğan bebeğiniz için yatak seçiminde korkuluklar çok önemlidir. Korkulukların arasında 6 cm’den fazla boşluk olmamalıdır. Bunun nedeni ise bebeklerin başının bu boşluklardan kolaylıkla sığabilmesidir.

* Ayrıca yenidoğan bebek karyolasının yan kısımlarında yer alan parmaklıkları zorlanmadan alçaltıp yükseltebilmek mümkün olabilmelidir. Ayrıca bebeğinizin parmakları kendi kendine indirmesini engellemek için kilit sistemi bulunmalıdır.

* Yenidoğan bebeğinize gece boyunca müdahale edeceğiniz için yatağının alçaltılıp yükseltilebilir bir yatak olmasına özen göstermelisiniz. Bu sayede siz gece bebeğinizle ilgilenirken çok fazla eğilmek zorunda kalmazsınız ve bel sorunları yaşamamış olursunuz.

* Yatağın tasarımında bebeğe zarar verebilecek keskin köşeler veya kıymık gibi zararlı çıkıntıların olup olmadığına dikkat edin. Bebeğinizin cilt yapısı çok hassas olacağı için kendisine rahatlıkla zarar verebilmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.