Yenidoğan Bebeklerde Kasık Fıtığı

15.12.2014
195
Yenidoğan Bebeklerde Kasık Fıtığı

Yenidoğan Bebeklerde Kasık Fıtığı

Anne olmadan önce pek çoğumuzun neredeyse haberdar olmadığı bir durumdur yenidoğan bebeklerde kasık fıtığı.Ta ki başımıza gelene kadar…

Kasık fıtığı her 10 bebeğin 3ünde görülen bir vakadır. Erken doğan bebeklerde görülme olasılığı fazladır.

Daha çok erkek bebeklerde görülür.Anne karnında erkek bebeğin testisleri oluştuğunda kasık kanalından geçer ve testisler yumurtalıklara iner.Testislerin inmesinden sonra kasık kanalının kapanması gerekmektedir.

Bazı durumlarda bu kanal kapanmaz ve bebeğin bağırsağı kasık kanalından geçerek yumurtalıklarına doğru iner.

Her zaman bağırsak yumurtalıklara kadar inmeyebilir.Bu durumda bağırsakta boğulma riski ortaya çıkar ve çocuk cerrahisi tarafından görülerek acil ameliyat gerektirir.Fıtıklaşan bağırsak ve organlarda çürüme başlayabilir bu da bebeğiniz için hayati risk oluşturur.

Bebekte kasık fıtığı gözle görülebilir.Bebeğin kasık ve yumurtalıklarında parmağa benzer şişkinlik oluşur.

Bu şişkinlik her zaman sabit olmayabilir.Bebek hareketli olduğunda ve ağladığı esnada belirginleşebilir.

Bebeğinizin kasıklarında şişkinlik fark ettiyseniz vakit kaybetmeden bir çocuk cerrahına muayene ettirmelisiniz.

Kasık fıtığı tek taraflı veya çift taraflı olabilir.Genelde tek taraf olan bebeklerin çoğunda diğer kasık tarafında da fıtıklaşma olur.Bebeğinizde tek taraflı fıtık var ise ve ikinciyi fark ettiyseniz bunun da acil olarak cerrahi müdahalesi yapılmalıdır.

Kasık Fıtığı Ameliyatı ve Ameliyat Sonrası

Kasık fıtığı ameliyatı çocuk cerrahı tarafından gerçekleştirilir.Önceden tespiti durumunda basit bir ameliyattır.

Ameliyat sonrası bebeğin sağlığı ile bir problem yok ise yatış gerektirmeden 2-3 saat sonra hastaneden çıkışınız gerçekleşir.

Doktorlar genelde bebeğinizin ilk beslenmesine önem verirler.Ameliyattan sonra ilk beslenmesinde bir sorun yoksa kısa süren bir gözlemden sonra taburcu olabilirsiniz.

Ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gereken en büyük husus hijyendir.Bebeğin idrar veya dışkısı ameliyatlı bölge ile temas etmemelidir.Bebeğinizin altını sık sık değiştirmeniz bu açıdan faydalı olacaktır.

İlerleyen günlerde dikiş bölgesinde kızarıklık veya iltihaplanma var ise mutlaka bebeğiniz doktorunuz tarafından muayene edilmelidir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.