Yumurtalık Kisti Ameliyatı (Kistektomi)

14.10.2015
143
Yumurtalık Kisti Ameliyatı (Kistektomi)

Ymurtalık Kisti Çeşitleri ve Ameliyatı

Yumurtalık kistinin çıkarılmasına kistektomi denir. Üreme çağındaki her hanımda görülen yumurtalıklarda oluşan kistlerin alınmasıdır. Yumurtalıkta olan kistler, kansere bağlı geliştikleri için alınmaları gerekir. Adet döngülerinden birinde yumurtlama işlevinin tam gerçekleşememesine bağlı oluşan yumurtalık kistlerine üreme çağındaki kadınlara yapılan jinekolojik müdahalelerde sık rastlanır. Bu tür kistlerin en önemli özelliği bir veya birkaç regl sonunda kendiliğinden kaybolabilme olasılıklarının yüksek olmasıdır. Bu yüzden doktorlar tanıyı koyduktan sonra kistin kendiliğinden yok olmasını beklerler. Kendiliğinden yok olursa herhangi işleme gerek yoktur. Ama yok olmamışsa operasyon gerekebilir. Yumurtalık kistleri için yapılan ameliyatlar ikiye ayrılır. Laparoskopi ameliyat ve açık ameliyattır. Laparoskopi veya açık ameliyat seçilmesi kistin boyutuna gör olduğu gibi hastanın çeşitli özelliklerine göre de planlanmaktadır. Yumurtalık kistleri için yapılan ameliyatlarda her zaman kistektomi yapılmaz. Kistektomi ameliyatı ortalama 1 saat kadar sürer. Ameliyat laparoskopik yapılmışsa hasta genellikle 1 gün sonra taburcu olur, açık ameliyatlarda bu süre 2-3 günü de bulabilir.

Hangi Durumlarda Yumurtalık Kistleri Alınır?

Üreme çağındaki her kadında bu kistlerden bulunur. Ama çoğunluğu kendiliğinden kaybolur. Bazı kistler kendiliğinden kaybolmazlar. Bu durumlarda kistlerin alınması gerekir. Ancak doktorlar kist teşhisi koyduktan sonra hemen operasyonla müdahale etmek yerine, bir sonraki regl dönemine kadar beklemeyi tercih ediyorlar. Kistin kendiliğinden yok olmasını göz önünde bulunduruyorlar. Teşhis konulan kist eğer kadının yaşantısını olumsuz etkiliyorsa, ağrı ve sancı yapıyorsa, doktorlar böyle kistlere iyi huylu demiyorlar. Hastaya daha fazla ağrı çektirmemek için operasyonla kisti alıyorlar. Çünkü çoğu zaman küçük kist yumurtalık kanserine sebebiyet verebilmektedir. Bu yüzden doktorlar kist kendiliğinden kaybolmazsa almaktan yanadırlar.

Kistlerin Kendiliğinden Yok Olabilmesi Mümkün Müdür?

İşlevsel kist dediğimiz kistler kendiliğinden yok olurlar. İşlevsel kistler en çok görülen kistlerdir. Yumurtlama işlevinde yumurtalık içinde kendiliğinden ortaya çıkan ve olgunlaşmış yumurta hücresini barındıran folikül adı verilen içi sıvı dolu kesecikler (link) belli bir boyuta ulaştıktan sonra çatlayarak yumurta hücresini serbest bırakırlar. Herhangi bir nedenle çatlama gerçekleşemediğinde folikül içindeki sıvı artmaya devam eder. Kist ortaya çıkar. Bir sonraki adet kanaması geldiğinde kanda doğal sürecin bir parçası olarak azalan hormonlar genellikle bu kistin çatlayarak ortadan kalkmasını sağlarlar. Bu gibi durumlarda bazen doktorlar kadın doğum hapı önerirler. Kadın doğum hapı ile de kistin yok olması sağlanır. İşlevsel kistler kendiliğinden yok olurlar.

Yumurtalık Kisti Nasıl Çıkarılır?

Kistin bulunduğu doku ve yumurtalığın tamamen alınıp alınmamasındaki belirleyici unsur, kistin tüm yumurtalığa yayılıp yayılmamasıdır. Kist, yumurtalık dokularını tamamen sarmadıysa alınmaz. İşlevsel ve basit yapıda olan kistler, regl dönemlerinde kolaylıkla yok olabilmektedirler. Bu kistlere müdahaleye gerek yoktur. Endometriyozis hastalığı seyrinde gelişen endometrioma kistleri (çikolata kistleri) bir yandan endometriyozis hastalığının genital organlar ile komşu organlar arasında yapışıklıklara neden olabilmeleri, öte yandan sıklıkla yumurtalık dokusunun derinliklerinde ve genellikle birden fazla sayıda olmaları nedeniyle daha zor çıkarılırlar. Çıkarılmaları zor kistler ise dermoid kistlerdir. Bu tür kistlerde tüm yumurtalık dokusu alınabilir. Kistin dokusu ve büyüklüğü, tüm yumurtalığın alınmasında belirleyici unsurdur. Orta büyüklükte olan ve komşu organlara yapışmamış kistle, laparoskopik müdahale ile karın açılmadan alınabilir. Kanser olma şüphesi taşıyan, büyük ebatlı ve komşu organlarla yapışık olan kistlerde ise açık ameliyat yapılır. Bu ameliyat ile karın açılır. Kistin olduğu bölge temizlenir. Hamilelik sırasında tanısı konan kistler, doğum sırasında karın açılarak alınır. Tabi bu kistin alınması için doğum sezeryan yapılır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.