Yumurtalık (Over) Kisti Nedir?

09.11.2015
154
Yumurtalık (Over) Kisti Nedir?

Kist Nedir?

Kistler, sıvı içeren ve farklı bir doku katmanıyla çevrili olan kitlelerdir. Yumurtalıklarda meydana gelen kistler 3,5 cm ve daha fazla büyüklüğe sahiptirler. Yumurtalıklardaki kistler ultrasonografi aracılığıyla saptanabilmektedirler. Ancak bilinmesi gerekir ki, ultrasonda görülen her kitle kist olarak adlandırılmaz. Aktif olan yumurtalıklardaki yumurtalar da kimi zaman ultrasonda kist gibi görünebilmektedir. Bir kitlenin kist olup olmadığını net olarak anlamak için öncelikle 3,5 cm’den daha büyük yapıda olması gerekir. Daha sonra da bu olası kistlerin durumu periyodik olarak takip edilmelidir. Kontrollerin devamında eğer bu kitle varlığını sürdürüyorsa bu durumda yumurtalık kisti olduğu söylenebilir. Çünkü yumurtalar, adet sonrası ortadan kalkar ve kist olduğu zannedilen yumurtaların varlığına bu dönemde rastlanmaz.

Kist Neden Oluşur?

Normal bir kadının adet dönemi içerisinde over’lerin içinde 3 cm büyüklüğünde kitleler oluşmaktadır. Bu kitleler yumurta hücrelerini taşıma görevi yaparlar ve folekül olarak adlandırılırlar. Oluşan bu kistin çatlaması sonucunda ortaya yumurta çıkar. Eğer kadın hamile kalmazsa bu yumurtlama döneminden 14 gün sonra adet başlangıcı olur. Fakat eğer kadında bazı hormonal düzensizlikler mevcutsa yumurtaları taşıyan folekül adlı kistte çatlama olmaz. Bunun yanı sıra folekülün sabit kalması ya da büyümeye devam etmesi gibi olumsuz durumlar da görülebilir. Folekül, çatlamayıp büyümeye devam ederse folekül kisti ya da basit kist adı verilen durum ortaya çıkar. Kist oluşumunun nedenleri başında hormonal düzensizlikler, radyasyona aşırı derecede maruz kalma ve daha önceden oluşmuş ve geçmiş olan over iltihapları gelmektedir.

Kist Belirtileri Nelerdir?

Kist oluşumuna neden olan başlıca etken hormon seviyelerindeki düzensizliklerdir. Bu düzensizliklerin sebep olduğu over kistleri iyi ve kötü huylu olarak iki ana başlık altında incelenmektedir. İyi huylu over kisti en sık rastlanan yumurtalık kisti çeşididir. Yumurtalık kistinin belirti vermesi zordur. Çünkü yumurtalık, daha az belirti verme eğilimi gösteren bir organdır. Ancak bunun yanı sıra bazı belirtiler de mevcuttur. Bu belirtileri şu şekilde sıralamak mümkün;

  • Karında meydana gelen şişlik,
  • Adet düzensizliği,
  • Karın bölgesinde ağrı oluşumu,
  • İdrar yolu rahatsızlıkları,
  • Sindirim sistemiyle ilgili bozukluklar,

Yukarıdaki belirtiler çoğu zaman farklı hastalıklarda da ortaya çıkabildiği için kişiler over kisti ihtimalini düşük seviyede tutarlar. Hormon salgısına neden olmayan kistlerin adet düzensizliğine de neden olmadığını belirtmekte fayda vardır. Kimi zaman over kisti durumu olduğu halde şişlik belirtisi de görülemez. Çünkü aşırı derecede büyüme göstermemiş olan bir over kisti, kişinin karın boşluğu içerisinde çok rahat bir şekilde yer bulup yerleşebilmektedir. Bu da herhangi bir şişlik oluşmasını engeller ve belirtilerin gözlemlenmesini oldukça düşürür.

Yumurtalık Kisti Ameliyatı Hakkında

Over kisti adı verilen yumurtalık kistleri için her zaman bir operasyona ihtiyaç duyulmayabilir. Ameliyatsız olarak yumurtalık kisti tedavisi de mümkündür. Bunun dışında kistektomi adı verilen yumurtalık kisti ameliyatı laparoskopik (kapalı) ve açık ameliyat olarak 2 farklı şekilde yapılmaktadır. Ameliyatın büyüklüğüne göre operasyon süresi uzayıp kısalsa da ortalama 1 saattir. Over kisti laparoskopik ameliyatı sonrası hasta, genelde 1 gün sonra taburcu olabilmektedir. Ancak açık ameliyat tekniğiyle yapılan operasyonlarda hastanın taburcu edilmesi 3 günü bulmaktadır. Yumurtalık kisti ameliyatı sonrası genellikle ortalama 20 ila 30 gün sonra adet döngüsü başlamaktadır. Hastanın gördüğü son adet tarihi de bu süreyi etkilemektedir. Ameliyatın yaratmış olduğu strese dayalı adet düzensizliği yaşanabilir. Bu adet düzensizliği ilk birkaç ay devam edebilir. Ancak operasyon sonrası oluşan kanamanın adet kanaması olmama durumunu da dikkate almak gerekir. Adet kanaması olmayan kanamalarda mutlaka doktora gidilmelidir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.