Yumurtalık ve Tüplerin Alınması

20.06.2015
178
Yumurtalık ve Tüplerin Alınması

Yumurtalık ve Tüplerin Alınması

Kadınlarda bir yumurtalığın ya da iki yumurtalığın birden ameliyatla alınması ooferektomi olarak tanımlanır. Kadınlarda yumurtalık badem şeklinde olur. Bunlar alt karın bölgesinde yer alan rahmin yani uterusun her iki tarafında yerleşmiş haldedir. Üreme organlarından olan yumurtalığın görevi adet döngüsünün kontrol altında tutulmasını sağlayan hormonların üretilmesi ve yumurta hücrelerini kapsamasıdır.

Ameliyat sırasında her iki yumurtalık beraber alınırsa, bu bilateral ooferektomi olarak tanımlanır. Çoğunlukla ameliyat sırasında yumurtalıkla birlikte tüpte yani fallop tüpleri de alınır. Bu salpingo ooferektomi olarak tanımlanır. Bu ameliyatta sağ ve sol yumurtalık ile sağ ve sol tüpler birlikte alındığında bilateral salpingo ooferektomi yapılmış olur. Bu ameliyatlar hasta ve doktorun verdiği ortak kararla, yaşanan sorunun türüne uygun şekilde laparoskopik yöntemle yani kapalı teknikle ya da laparotomi yani açık teknikle yapılabilir.

Ooferektomi yani yumurtalıkların alınma ameliyatı bazen tek başına uygulanabilir. Ancak genellikle menopoz dönemi yaklaşmış olan kadınlarda, histerektomi yani rahmin alınması ameliyatıyla birlikte uygulanır. Yumurtalıkların alınma ameliyatı genellikle yumurtalıkların yakınında olan fallop tüplerinin alındığı salpingektomi ile beraber yapılır. Bunun sebebi ise, fallop tüplerinin yumurtalıklarla birlikte aynı kan desteği ile kaynağını kullanmasındandır. Bu uygulamalar birlikte yapıldığında salpingo ooferektomi yani fallop borusu ile yumurtalığın çıkarılması ameliyatı olarak tanımlanır. Daha çok ileri seviyede yumurtalık kanseri olan kadınlarda yapılacak ooferektomi ameliyatı genellikle salpingo ooferektomi denilen operasyonla yapılır. Yani yumurtalık ve tüpler birlikte alınır.

Yumurtalık ve Tüpler Ne Zaman Alınır?

Bu ameliyatların yapılmasını gerektirecek durumlarda, her zaman ameliyat gerekmese bile ameliyatın yapılabileceği dikkate alınmalıdır. Bu konuda karar verilirken hastanın muayene edilmesi, gereken tetkiklerin yapılması ve hasta açısından en doğru kararın verilmesi gerekir. Bu konuda uzman doktor en iyi kararı verecektir.

  • Rahimde ya da yumurtalıklarda apse olması, fallop tüplerinde ya da yumurtalıklarda irin dolu kesecik olması,
  • Yumurtalık kanserleri,
  • Endometriyozis yani rahim iç zarının dışarıya sarkması,
  • İyi huylu yumurtalık tümörleri ile kistler,
  • Meme kanseri ya da yumurtalık kanseri riski yüksek olan kadınlardaki riskin azaltılması amacıyla,
  • Yumurtalığın bükülmesi ya da yumurtalık dönmesi,
  • Dış gebelik halleri.

Yumurtalık Tüplerin Ameliyatla Alınmasındaki Riskler

Ooferektomi ameliyatı her cerrahi girişim gibi bazı küçük riskler taşımış olsa da, genellikle uzman doktorlar tarafından uygulandığında güvenli bir operasyondur. Bu ameliyatın taşıdığı riskler arasında;

  • Enfeksiyon oluşumu
  • Komşu dokularda hasar oluşması
  • Yumurtalıklarda olan tümörün parçalanması ve kanser hücrelerinin vücuda dağılma riski
  • Kanama oluşma riski
  • Tubaovarian apse
  • Dış gebelik hali
  • Over kanseri

Ooferektomi Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Bu operasyon iki farklı şekilde uygulanabilir. Geleneksel olarak yapılan ameliyatta yani klasik ameliyatta yumurtalıklara ulaşmak için karın bölgesine büyük bir kesi açılır. Bu operasyonda iki tarafta bulunan yumurtalıkların her biri çevresindeki dokulardan ve kan kaynaklarından ayrılarak çıkarılır.

Diğer yöntemle yapılan ooferektomi ameliyatında ise, çoklu küçük kesiler açılarak operasyon yapılır. Laparoskopik yöntem olarak tanımlanan operasyonda hastanın karın bölgesine 3-4 küçük kesi açılır. Bu kesilerin birinden küçük bir kamera içeriye sokulur, diğerlerinden ise özel cerrahi ekipmanlar içeriye sokulur. Ameliyatta kullanılan özel cihazların gerektiği gibi yönlendirilmesi için, kamera monitöre içerden görüntüler yansıtır. Bu operasyonda da her bir yumurtalık çevresindeki dokulardan ve kan kaynaklarından ayrılarak dışarı çıkarılır. Yumurtalık poşet gibi bir şeyin içine konularak, küçük kesiden dışarı alınır. Bazı durumlarda laparoskopik ooferektomi robot desteği ile yapılabilir. Kadında tek yumurtalık ve tüp alınırsa, gebe kalmakta zorlansa bile gebelik elde edilebilir. Ancak her iki yumurtalık ve tüp alınırsa gebe kalmak olanaksız olur. Sadece tüpler alınırsa, kadın tüp bebek yöntemiyle gebe kalabilir. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.