Yumurtlama Dönemi ile İlgili Herşey

17.08.2018
235
Yumurtlama Dönemi ile İlgili Herşey

Üreme çağında hormonal bakımdan doğurganlık sorunları bulunmayan kadınlarda menstruasyon döngüsünün parçası olan yumurtlama her ay görülür. Yumurtlama dönemi içinde olgunlaşan yumurta serbest bırakılacağı zaman her ay farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Bazı kadınlarda yumurtlama ay içinde birden fazla olabilir. Bu nedenle yumurtlamanın ne zaman olacağı bazen karışıklıklara neden olabilir.

Yumurtlama dönemi yaklaşık olarak adet döneminin başlamasından 2 hafta önce gerçekleşir. Çocuk isteyenler cinsel ilişkiye girdiklerinde doğurgan dönemin içinde olmalıdır. Bu süreç yumurtlama dönemini içermektedir. Yumurtlamadan beş gün önce başlar, bir sonrasına kadar devam edebilir. Yumurtlama olan her kadında belirtiler olması beklenmez. Herhangi bir belirtinin olmaması yumurtlamanın olmadığını göstermez. Yine de yumurtlamayı tanımlamak için bazı fiziksel değişimler bulunmaktadır.

Yumurtlama dönemi nasıl belli olur

Doğurganlık sürecinin yani hamile kalmanın en yüksek olduğu yumurtalık döneminin belirlenmesi özellikle düzenli adet gören kadınlarda kolay olur. Adet döngüsü 28 gün süren bir kadında ilk adet kanamasının başladığı günden 14 gün sayarak yumurtlamanın olduğu günü belirleyebilirsiniz. Yumurtlama dönemi nasıl belli olur, bunu yumurtlama belirtilerine bakarak, yumurtlama hesaplama testi yaparak ve adet döngünüzü takip ederek bulabilirsiniz. Ay içinde hamile kalma şansınızın en yüksek olduğu günleri bu şekilde bulabilirsiniz.

Yumurtlama dönemi nedir

Her adet döneminde hormon değişiklikleri yumurtayı serbest kalacak şekilde tetiklediğinde yumurtlama dönemi de başlar. Bu dönem genellikle bir sonraki adet döngüsü başlamadan 12-16 gün önce olur. Yumurtlama dönemi nedir, bunu açıklayabilmek için bu süreçteki gelişmeleri anlatmak gerekir. Buna göre; yumurtalıklarda bulunan yumurtalardan biri adet döngüsünün ilk bölümünde büyür ve olgunlaşır. Yumurtlama zamanı yaklaştıkça rahim duvarında kalınlaşmaya neden olan, sperme uygun ortam oluşturan östrojen hormonu da artmaya başlar. Bu hormonda Lh denilen diğer hormonun üretimini tetikler. Lh hormonuda olgunlaşan yumurtanın yumurtalıktan bırakılmasını sağlar. Bu yumurtlama olarak tanımlanır. Lh hormonunun artışından yaklaşık 24-36 saat sonra yumurtlama olur. Bu yüzden Lh hormonu artışı kadında doğurganlığın belirteci gibidir.

Yumurtanın döllenmesi yumurtlamadan itibaren 24 saat içinde olabilir. Bu süreçte döllenme olmadığı zaman rahim duvarı eski haline döner, yumurta kaybolur ve adet dönemi başlar. Bu bir sonraki adet döneminin de başlangıcını oluşturur. Yumurta hücresi en fazla 24 saat yaşasa da, sperm hücresi canlılığını 5 gün kadar sürdürebilir. Bu yüzden yumurtlamadan 4-5 gün öncesinde cinsel ilişkiye girildiğinde hamilelik gerçekleşebilir. Sperm ve yumurtanın ömrü dikkate alındığında kadındaki doğurganlık süreci ortalama 6 gün olur.

Yumurtlama dönemi belirtileri

Yumurtlama dönemi belirtileri her kadında farklı derecede ve şiddette olabilir. Bazen kadınların bu belirtileri hiç hissetmediği de söylenebilir. Kadınların bir kısmında yumurtlama öncesinde ve yumurtlama olduğunda yumurtalıklarda hafif bir ağrı olabilir. Bu ağrının nedeni olgunlaşan folikülün büyümesiyle yumurtalık yüzeyinin artmasıdır. Bazen yumurtanın atılmasıyla yanma hissi de olabilir.

Belirtiler arasında vücut sıcaklığının değişmesi de bulunmaktadır. Bazal vücut ısısı sabah uyandığınızda sahip olduğunuz vücut ısısıdır. Yumurtlama olduktan sonraki 24 saat içinde bazal vücut ısısı yarım derece kadar yükselir. Bunun  nedeni progesteron hormonu iel rahim kalınlaşmasını sağlayan hormondur.

Yumurtlama dönemi belirtileri arasında servikal mukus değişimleri de vardır. Sudan oluşan servikal mukus doğurganlık sürecinde kıvam ve yoğunluk değişimlerine uğrar. Servikal bezlerin ürettiği mukusun hacmi yumurtlama dönemi süresince artar. İnce, esnek bir dokusu olan, açık renkteki servikal mukus bu sürede yumurta beyazı kıvamına gelir. Yumurtlamanın olduğu günlerde hacmi arttığı için mukus salınımı da fazladır. Sıvının en önemli işlevi spermi doğurganlık veriminin yüksek olduğu dönemde 5 gün kadar canlı tutması ve gebelik şansını arttırmasıdır.

Yumurtlama dönemi belirtileri arasında tükürükte olan değişimlerde vardır. Tükürük yumurtlama öncesinde ve yumurtlamada şekil değiştirebilir. Ancak yemek yeme, diş fırçalama gibi eylemler bunu maskeleyebilir. Bunlar dışındaki belirtiler göğüslerde gerginlik, hassasiyet, karında kramp ve sancı, şişkinlik, cinsel istekte artma gibi farklı göstergeler olabilir.

Yumurtlama dönemi testi

Hamile kalınabilecek günlerin hesaplanmasında yumurtlama dönemi testi sizlere yardımcı olabilir. Eczaneden alacağın test sayesinde en doğurgan olunan 2 gün belirlenebilir. Test sonucunda Lh hormonu salınımı % 99 oranında doğru tespit edilebilir. Yumurtlama (ovulasyon) testi, son derece kolay olan test idrarla yapılır.

Yumurtlama dönemi hesaplama son 3 ay

Hamile kalmak için en uygun zamanın belirlenmesinde yumurtlama dönemi önemlidir. Yumurtlama dönemi hesaplama son 3 ay düzenli yapılırsa hamile kalma olasılığı da artar. Düzenli adet gören kadınlarda yumurtlama adetten ortalama 14 gün önce olur. Adet dönemi 28 gün olan kadınlarda yumurtlamada 14. günde olur. Adet kanamasının başlamasından itibaren sayarak yumurtlama gününe 14 günde ulaşabilirsiniz. Bundan 2-3 gün önceden başlayarak 7 gün süreyle 2-3 günde bir cinsel ilişkide bulunmak gebelik olasılığını arttırır. Ancak her gün cinsel ilişkiye girmek sanıldığı gibi gebelik şansını arttırmaz. Bu sperm sayısının azalmasına neden olabilir. İki gün ara verilmesi spermlerin daha kaliteli ve fazla sayıda olmasına neden olur.

Yumurtlama dönemi kaç gün sürer

Yumurtlama dönemi normalde her ay 24 saat kadar sürer. Yumurtlama dönemi kaç gün sürer, diye merak eden hamile kalmayı isteyen kadınlar bu süreci takip ederek gebelik şansını arttırabilir. Yumurta salındığında eğer döllenme olmazsa 12-24 saatte ölür ya da çözünür. Yumurta ile birlikte rahim astarı da dökülür. Bir hafta kadar sonra adet dönemi kanaması başlar. Yumurtlamanın her ay bir günde gerçekleşmesine rağmen kadının sadece bir günlük hamile kalma süreci olmaz. Ortalama 6 gün kadar hamile kalma şansı devam eder. Çünkü sperm kadının vücuduna girdikten sonra 5 gün kadar canlı kalabilir. Yumurtlamadan önceki birkaç günde cinsel ilişki olursa ya da yumurtlamada yumurta fallop tüpünden geçerken sperm tarafından döllenebilir.

Yumurtlama dönemi dışında hamile kalınır mı?

Yumurtlama dönemi dışında hamile kalınır mı, bu konuda söylenebilecek tek şey yumurta ve sperm hücresi olmadan gebeliğin oluşmayacağıdır. Yumurtlama döneminde yumurta hücresi yumurtalıklardan bırakılır ve spermle karşılaşırsa kadın hamile kalabilir. Bunun dışında yumurta hücresi olmadan kadın hamile kalamaz. Ancak kadının yumurtlama dönemi düzensiz olursa ya da yumurtlama öncesinde ve sonrasında girilen bir cinsel ilişki olursa spermler canlı kalabileceğinden kadın hamile akalabilir.

Yumurtlama döneminde ağrı

Yumurtlama döneminde ağrı bazı kadınların hissettiği hafif derecede bir yumurtalık ağrısıdır. Mittelschmerz denilen bu ağrı yumurtalıkta olgunlaşıp büyüyen folikülün yumurtalık yüzeyini arttırması nedeniyle hissedilir. Kadınlar bunu bazı hallerde sersemlik hissi olarak tanımlayabilir. Bazıları da her ay farklı vücut alanlarında ağrı hissedebilir. Yumurta atılırken folikülden sıvı alınması nedeniyle yanma hissi de oluşabilir. Sıvının bazı hallerde abdominal astar ve etrafında tahriş yapması da olasıdır. Karında alt batın bölgesinde de ağırlık hissi oluşabilir.

Yumurtlama hesaplama cetveli

Yumurtlama hesaplama cetveli yumurtlamanın olduğu ve hamile kalmak için en uygun günlerin belirlenmesini sağlar. Bu cetvelde en iyi sonucu alabilmeniz için son 3 ay görülen adetlerin ilk günlerini girmelisiniz. Öncekileri hatırlamadığınız zaman son adet tarihini girebilirsiniz. Bu şekilde hesaplama cetveline tek tarih girdiğiniz zaman hesaplayıcı adet döngünüzü 28 gün olarak kabul ederek yumurtlamanın olduğu günleri belirler.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.