Yumurtlama Dönemi Nedir ve Yumurtlama Nasıl Olur?

18.10.2016
420
Yumurtlama Dönemi Nedir ve Yumurtlama Nasıl Olur?

Yumurtlama (Ovulasyon) Dönemi Nedir?

Bebek düşünen çiftler için en uygun zaman, yumurtlama (ovulasyon) dönemini doğru şekilde öğrenerek, bu dönem içersinde cinsel ilişkiye girmeleridir. Peki nedir yumurtlama dönemi, iki adet dönemi arasında yumurtalıklarda döllenmeyi bekleyen, olgunlaşmış yumurtaların serbest kalması ile gerçekleşir ve bu süreye de “yumurtlama (ovulasyon) dönemi” denilmektedir. Bunun dışında hamileliğin gerçekleşebilmesi için, erkeğin spermiyle, kadının yumurtasının birleşmesi gerekir. Hamilelik planlayan bir kadının, bunun için yumurtlama zamanını seçmesi gerekir ki, bu iki adet dönemi arasındaki tek bir gün olarak bilinmektedir. Yani, yumurtlama gününde korunmasız bir cinsel ilişki yaşanması, aynı günde yumurtanın spermle döllenmesi ve embriyoya dönüşerek rahme tutunma olasılığı, hamilelik ihtimalini artırmaktadır.

Yumurtlama Dönemi (Günü) Ne Zamandır?

Yumurtlama dönemi, iki adet kanaması arasındaki döneme göre değişiklik gösterebilir. Düzenli adet gören bir kadının, 28 gün aralıklı adet periyodunda, adet olduktan 14 gün sonrasında yumurtlama gerçekleşmektedir.

Adet kanamasının başladığı ilk günden sayarak 14. güne denk gelen gün, yumurtlama günü olarak kabul edilir.

Düzensiz adet gören bayanlarda, bir sonraki adet başlangıcı bilinmediğinden, yumurtlama günü de kesin olarak hesaplanamamaktadır.

Yumurtlama Döneminde Hamile Kalma İhtimali Nasıldır?

Aynı zamanda, kadının yumurta hücresi 24 saat kadar canlı kalabildiğinden, yumurtlamadan sonraki günde de ilişkiye girerek hamile kalınabilmektedir. Bununla birlikte, bir erkeğin sperminin, kadının rahmi içinde hemen hemen 3- 4 gün canlı kalabilmesi nedeniyle, yumurtlamadan 2-3 gün önceki korunmasız cinsel ilişki ile de, hamile kalma olasılığı vardır. Ancak, yumurtlama zamanından 1 hafta öncesinde ya da 3 gün sonra, yaşanan cinsel ilişki ile gebe kalma ihtimali söz konusu değildir.

Hamilelik düşünmeyen çiftler, yumurtlama döneminin, adetin öncesinde ve sonrasında meydana gelmeyeceğini düşünerek, bu dönemde korunmasız cinsel ilişkiye girmekteler ve sonrasında istenmeyen gebelik durumları oluşmaktadır. Bu nedenle, adet kanamasından önce ve sonra veya yumurtlama dönemi dışında, hamile kalma ihtimali imkansız değildir, ama çok nadir görülmektedir. Bu durumda bebek sahibi olmayı düşünmeyen çiftler için, ilişki esnasında geri çekilme, takvim takibi yöntemi gibi yöntemler değil, doktorunuzun sizin için uygun bulduğu yöntemlerden, doğum kontrol hapları, rahim içine araç yerleştirilmesi gibi yöntemler tercih edilmelidir.

Yumurtlama Belirtileri Nelerdir? Yumurtlama Günü Nasıl Anlaşılır?

Hamile kalmayı planlayan bir kadın, yumurtlama döneminde olduğunu vücudundaki değişikliklerden de anlayabilmektedir. Bu değişikliklerden, vücut sıcaklığındaki artış ve vajinal akıntıların değişiklik göstermesi şeklindedir.

Kadınlarda, yumurtlamadan sonra vücut ısısında artış gözlenir, bu durumu kadın kendisi hissetse bile, çoğunlukla ısı ölçer yardımı ile daha doğru tespit edilmektedir. Bu şekilde yumurtlama gününü hesaplamak isteyenler, hassas bir termometre ile, bunu birkaç ay devam ederek uygulamalıdır. Sabah uyandığınızda henüz yataktan çıkmadan, her gün aynı saatte vücut sıcaklığını ölçmek gerekir. Ancak bu şekilde doğru bir sonuç elde edilebilir.

Ayrıca, vajinal akıntının takibi ile de yumurtlama günü tespit edilebilir. Adet kanaması tamamen bitince, birkaç gün içinde vajinal akıntı görülmez ve vajinada kuruluk gözlenir. Sonrasında, koyu kıvamlı, yapışkan, pütürlü ve sarı- beyaz renkli bir akıntı hissedilir. Bu akıntı, kadın tarafından bazen fark edilmemektedir. Yumurtlama dönemi yaklaştıkça, akıntıda artış görülür, akıntının kıvamı artık daha incelmiş ve daha berraklaşmıştır. Kadınların, ıslaklık olarak hissettiği bu ortamda, spermler kolayca hareket edebilir, 3-4 gün canlı kalabilir ve yumurtanın döllenmesi bu esnada gerçekleşebilmektedir. Gebelik düşünülmesi durumlarında, bu yumurtlama dönemleri seçilmelidir.

Yumurtlama döneminden sonra, vajinal akıntının şekli yine değişmektedir. Akıntı azalarak, yapışkan bir hale gelir, vajinada kuruluk başlar. Kuru olan vajina içersinde, spermler fazla hareket edemez, uzun süre canlı kalamazlar, bu durumda döllenme gerçekleşemez.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.