1 Yaşından Sonra Bebeklerde Beslenme

03.08.2015
125
1 Yaşından Sonra Bebeklerde Beslenme

Bebeklik Döneminden Sonra Çocuklarda Beslenme

Sağlıklı beslenme için en az altı ay anne sütüyle beslenen bebekler bu dönemden sonra ek gıdaya başlayabilirler. Bebekler 1 yaşını doldurup çocukluk çağına geldikten sonra organik gıdalarla beslenmeye başlayabilirler. Bebeklerin çocukluk çağına geçtikten sonra gelişim süreçlerinin normal şekilde ilerlemesi için günlük ortalama 350 gram kalsiyum almaları gerekmektedir. Bunun yanında bebeklerin bu dönemlerde D vitamini ve proteine olan ihtiyaçları da göz ardı edilmeden günlük süt ve peynir gibi yiyecekleri de tüketmeleri gerekecektir. Özellikle kemik gelişimlerinin normal sürecinde ilerlemesi için güneş ışığından mümkün olduğunca çok yararlanmalı ve kalsiyum ile demir noktasında da eksiklik yaşamamaları gerekmektedir. Çocukların bir yaşından itibaren C vitaminine duydukları ihtiyaç da önemsenmeyecek kadar fazladır. Çocuklar, bu dönemlerde D vitaminini temin edilen ilaçlar ve takviyelerle sağladıkları bilinmektedir. Bunun aksine C vitamini depolanarak ilave madde halinde verilmediğinden sürekli C vitamini yönünden zengin besinler almaları gerekmektedir. Bu dönemde ortalama günde 1-2 bardak inek sütünü içmesi çocukların gelişimi açısından oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Metobalizmal özellikler gözetildiğinde inek sütünün bazı çocuklarda fazla alınması kansızlık, kabızlık gibi rahatsızlıklara yol açabildiğinden inek sütü alındıktan sonra çocuklarda kabızlık gibi durumların görüldüğü anda doktora başvurulmalıdır.

Ülkemizde beslenme alışkanlıklarından dolayı şeker ve tuzlu yiyeceklerin çocuklara verilmesi, ileriki yaşlarda tuz ve şekere bağlı hastalıkların oluşumunda etkin rol oynayacaktır. Bundan dolayı 1 yaş beslenmesinde tuz ve şekere dayalı beslenme şekilleri yerine bu maddelerin çok az kullanıldığı beslenme şekillerine alıştırılmalıdırlar. Tuz ve şeker, çocukların ihtiyaç duyacakları kadar hemen tüm besinlerde mevcut olduğundan tuzsuz ve şekersiz yiyecekler bu dönemlerde çocuklarınıza zarar vermeyecektir.

1 Yaşından Sonra İştahsızlık Korkutucu Değildir

Çocukların hayatlarında gelişim süreçleri bir yaşı dolana kadar en hızlı şekilde ilerlemektedir. Bu dönemlerden sonra çocuklarda iştahsızlık sorunlarının görülmesi ebeveynleri oldukça fazla rahatsız eden bir durumdur ancak bu dönemlerde iştahsızlık gelişim süreçleri yavaşladığı için korutucu değildir. Bu dönemde gelişim sürecinin azalması, besin yönünden de ihtiyaçların azalmasını sağladığından iştahsızlık korkutucu değildir. İştahsızlık, çocuğunuzun hiç yemek ihtiyacı duymaması, yemek vakitlerinde yemeklerini yememesi boyutlarına gelirse hemen bir doktora durum anlatılarak başvurulmalı ve gerekli testlerin yapılmasıyla sorunun kaynağı belirlenmelidir. Doktorlar tarafından ihtiyaca göre hazırlanacak diyet programı ile çocuğun iştahsızlık sorununun üstesinden gelinecektir. İştahsızlık hali görülen çocuklarda içecek tüketimi özellikle yemek öncesi ve esnasında azaltılmalıdır. Küçük bir mideye sahip olan çocuk, içeceklerle doymuş hissi uyanması sonucunda zaten mevcut olan iştahsızlığın da etkisiyle beslenme ihtiyacı duymayacaktır. Bu dönemlerde çocukların yemek seçmesinin de önüne geçmede büyük avantajlar sağlanabilecektir. İştahsız çocukların reddettikleri yiyeceklerin bir süre sonra tekrar teklif edilmesi gerekmektedir. Aradan geçen birkaç saat gibi bir zamanda çocuğa başka yiyeceğin verilmemesi onun yemek seçme alışkanlığının da önüne geçilmesinde etkili olacaktır.

Ödül Olarak Verilen Çikolata Tarzı Yiyecekler Ömür Boyu Var Olacak Rahatsızlıkların Habercisidir

Çocukların bu dönemlerde sıklıkla çikolata ve şeker tarzı yiyecekler ile ödüllendirilmesi, onların ileri yaşlarda sorunlar yaşamasına temel atacağından kesinlikle önerilmemektedir. Hazır gıdalar yerine ev yemekleri yedirilmesi sağlanarak çocukların sağlıklı bir vücuda sahip olmaları sağlanmalıdır. İleri yaşlarda zaten hazır gıda tüketmek durumunda kalabilme ihtimali olan çocukların bu dönemlerde mümkün olduğunca ev yemekleri yemeleri, onların mecbur olmadıkça hazır gıda tüketmelerine engel olacaktır. Ebeveynlerin “beslenme alışkanlıktır” gerçeğinin farkında olarak belirli kurallar çerçevesinde çocuklarının güzel alışkanlıklar edinmesine yardımcı olmaları, onların beslenme alışkanlıklarını doğru yönlendirmeler ile edinmelerini sağlamaları gerekmektedir. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.