10.Hafta Gebelik

Hamileliğin 10. Haftası

Hamileliğin 10. haftasında artık tam anlamıyla bir fetüse dönüşmüş olan bebeğiniz yaklaşık olarak 33 mm boyuna ulaştı ve bebeğin yüzü iyice belirgin hale gelerek kulakları ile dudakları da oluşmaya başladı. Hamileliğin 9. haftasında fetüs 5. haftaya oranla yaklaşık olarak 6.5 kat daha fazla büyüme göstermiştir. Bunun dışında hamileliğin 10. haftasının en büyük özelliklerinden bir tanesi bebeğinizin eklemlerinin oluşmuş olması ve hareket edebiliyor olmasıdır.

Ancak hamileliğin 10. haftasında bebeğin hareketliliğini anne hissedemez, henüz bebek çok küçük bir yapıdadır. Ancak doktorunuzun kontrolü altında yapılan ultrasonlar bebeğinizin hareketliliğini gösterecektir. 10. hafta bebeğin kuyruk kısmı düzleşir ve belirginliğini kaybeder, ayrıca kulaklar daha net bir şekle kavuşarak dudak oluşumları daha net ve belirgin hale gelir.

Hamileliğin 10. haftası bebeğin yaşamsal fonksiyonlarından biri olan nefes alma fonksiyonu gelişir ancak bunu hava ile gerçekleştiremeyeceğinden rahim kesesi içerisinde yer alan amnion suyunu yutarak meydana getirebilir. Ayrıca bu dönem ilk kez idrarını yaptığı dönemdir.

Hamileliğin 10. haftası anne adayında sadece rahim içerisinde genişleme gerçekleşmez, normal damarlarında kan dolaşımı hızlanarak tüm damarlar üzerinde belirgin bir şekilde genişlemeler gözlemlenir. Bu durum annenin tansiyonu üzerinde değişimlere neden olarak, tansiyonun daha düşük seyretmesine neden olur. İşte bu nedenle hamileler susuz ve aç kalmaya hamile olmayan insanlara nazaran daha dayanıksızdır.

Hamileliğin 10. haftası göğüslerin daha belirgin şekilde büyüdüğü gözlemlenir ve buna bağlı olarak göğüslerin hassasiyeti de artmıştır. Özellikle gebeliğin 10. haftasından itibaren gebelik için özel olarak tasarlanmış olan destekli sütyenleri kullanmanızda fayda var.

Bu dönemler hamileliğinizin en heyecan verici dönemleridir ve bebeğinizin fiziksel gelişimini merak edersiniz ancak henüz çok yeni bir hamile olduğunuz için bu fiziksel değişimleri gözle göremeyecek dönemdesiniz. Bu dönemde bebeğinizi daha çok izlemek isterseniz ultrason ile bebeğinizin görüntülerini görebilirsiniz ve ultrasonun asla size veya bebeğinize bir zararı yoktur. Ancak gereksiz yere ve bir sorun olmadığı halde devamlı ultasona girmek doktorlar tarafından gereksiz bir durum olarak nitelendirilir.

 

Hamileliğin 10. Haftası Doktor Kontrolleri

* Hamileliğiniz boyunca çok aşırı derecede doktor kontrolünden geçmenize gerek yoktur. Ancak riskli doğum gerçekleştirecek olan anne adayları haftada 1 kez kontrolden geçmektedir. Bunun dışında 35. haftaya kadar ayda 1 kez doktorunuzun önereceği dönemlerde kontrolden geçmeniz yeterli olacaktır. 35. hafta ile 40 hafta ise doğum açısından beklenen bir dönem olduğu için her hafta veya 3 günde bir doktorunuzun belirlediği periyotlarda kontrolden geçmek gerekir.

 

Not: Hamileliğinizin 10. haftası hemileliğin ilk dönem semptomlarını atlatmaya başladığınız dönemdir ve bu dönem içerisinde dikkatli davranmalısınız. Özellikle kendinizi yoracak aktivitelerden uzak durmalısınız. Bu dönemde çok ağır ev işlerini yapmayın ve bu işler için yakın çevrenizden destek alın.

Vücudunuz fiziksel anlamda gelişmeye başlayacak ve kol, bacak kısımları gelişme gösterecektir. Bu durum vücutta bulunan kan hacminin artması ile görülen bir durumdur.

Bu dönem bol giyinmeye özen göstermelisiniz ancak hamile kıyafetleri tercih etmek için fiziksel açıdan henüz erken bir dönemdesiniz.