11.Hafta Gebelik

Hamileliğin 11. Haftası

Bu hafta siz ve bebeğiniz için çok önemli bir hafta. Bu hafta yasalar karşısında resmen bir kimlik azanmış olan bebeğiniz, organlarının genel yapısını tam anlamıyla sağladı ve organların gelişim süreçleri başladı. Böbreklerinin artık yavaş yavaş gelişimi tamamlanmakla birlikte, idrar keseleri çalışmaya başlamış ve idrarını yapabiliyor konuma gelmiştir. Bebeğiniz 11. hafta içerisinde yaklaşık olarak 45 mm boyuna ulaşmıştır.

Hamileliğinizin 11. haftasında mide bulantılarınız mir miktar devam etmekle birlikte belirli oranda azalma gösterecektir. Ayrıca mide rahatsızlıkları ve mide bulantılarıyla birlikte görülen iştahsızlığınız düzelmeye başlamıştır. Bunların dışında 11. hafta çok sık idrara çıkma durumunuz olacak, bu normal bir durum ve rahimin büyümeye devam etmesiyle birlikte karına doğru yer değiştirmediğinden idrar keselerine baskı uygulamakta ve bu nedenle çok sık idrara çıkma durumu meydana gelebilmektedir.

Bu haftanın ortalarına doğru muhtemelen doktorunuz muayene için sizi çağırmış olacaktır. Doktorunuzun bu dönemde sıklıkla gerçekleştirmiş olduğu muayenelerin asıl amacı bebeğin ayrıntılı şekilde gelişimini doğru şekilde gözlemleyebilmektir. Bu sayede yapılacak 1. trimester ile ayrıntılı ultrason çekilerek bebekte görülebilecek anormallikler erken teşhis ile saptanarak uygulamalar bu doğrultuda sürdürülebilir.

Ayrıca bu testin en önemli özelliklerinden bir tanesi de bebeğin ense kalınlığının ölçülebilmesidir. Aynı gün içerisinde yapılan kan testi ve ikili tarama testi ile bebeğin down sendromu gibi taramaları da yapılabilmektedir.

Burada sözü edilen ense kalınlığı ölçme işlemi, bebeğin boynunun tam arkasında bulunan ve koyu renkli olacak şekilde görülen kısmın ölçülmesidir. Ayrıca hamileliğin 11. haftasında bebeğinizde olabilecek böbrek, kalp ve akciğer rahatsızlıkları gibi pek çok rahatsızlığında ense kalınlığı testi ile öğrenilebileceğini unutmamalısınız.

 

Zeka Testi (İkili Test)

Bu test sayesinde çocuğunuzda görülebilecek kromozom anormallikleri tespit edilir. Bu doğrultuda down sendromu ve trizomi 18’li bebek doğma ihtimali üzerinde araştırmalar yapılır. Bu sayede hamilelik süreci içerisinde bebek açısından riskli ve anne için zor olabilecek hamilelikler önceden belirlenmiş olur. Bu doğrultuda hamilelik öykünüzü en iyi bilen doktorunuzun uygulayacağı testler sonucunda en doğru bilgileri kendisinden edinebilirsiniz.

Zeka testi bebeğinizin 45 mm ve 84mm boyları arasında seyrettiği dönem içerisinde istenilen zamanda uygulanabilir. Bu dönem genellikle 10. haftanın sonundan 14. haftanın başına kadar olabilecek bir dönem olarak bilinmektedir. Burada anormal doğum riskleri tespit edilebileceği gibi, düşük riski yükske olan riskli gebeliklerde tespit edilebilmektedir.

 

Not: Hamileliğiniz boyunca vücut direncinizi yüksek tutmak ve hamileliğin ilerleyen dönemlerinde meydana gelebilecek bel ağrılarına karşı direncinizi yükseltebilmek için, düzenli olarak hafif egzersizler uygulamalısınız. Hamilelikte yapacağınız spor egzersizlerini doktorunuza danışarak, gebeliğinizi riske sokmayacak egzersizler şeklinde düzenleyiniz.