15.Hafta Gebelik

Hamileliğin 15. Haftası

Hamileliğin 15. haftası karın bölgenizin en çok belirginleştiği dönemdir. Bu dönemde anne adayları karınlarını tuttuğunda bebeklerinin bulunduğu plesentayı top gibi tutabilirler. Ancak her hamilelikte karın büyüklüğü ve yapısı farklı şekillerde seyredebilir. Hamileliğin 15. haftasında karın büyüklüğünüze önem vermeksizin, bebeğinizin sağlıklı olmasına ve rahim içindeki bebeğin boyutlarına bakmalısınız.

İkinci ve üzeri hamileliklerde karın kasları olması gerektiğinden daha fazla gevşemiş olduğu için hamilelik döneminde karın boyutları daha büyük olabilmektedir. Hamileliğinizin 15. haftasında bebeğinizin boyutları 100 mm civarına ulaşmaktadır. Bebeğinizin 15. haftada ağırlığıda yaklaşık olarak 45 gram civarında seyretmektedir. Bebeğin cildini bu hafta çok ince bir tüy yapısı kaplamaktadır ve cildi hala çok incedir. Bu tüycükler bebeğinizi korur ve yaklaşık olarak 20. haftaya kadar bebeğinizin vücudunda görülürler.

Hamileliğin 15. haftasında bebeğinizin el ve ayakları artık net bir şekilde belirgin hale gelmiştir. Ayrıca bu haftaya kadar bebeğin boyu ölçülürken başı ve popo mesafesi baz alınır ancak bu haftadan sonra bebeğinizin baş çevresi, uyluk kemiği uzunluğu, karın çevresi ölçümleri rahatlıkla elde edilebilmektedir. Bebeğinizin bu dönemde başını dik tutabildiği gözlemlenebilir, ayrıca ultrason ile görüntü alınırken daha hareketli bir tavır içerisindedir. Ancak bebeğinizin bu hareketliliğini dışarıdan hissetmeniz henüz mümkün değildir. Bu dönemde el ve ayakları ultrason ile çok rahat bir şekilde ayırt edilebilmekte ancak bebeğin hareketliliği hissedilememektedir. Bazı durumlarda anne adayının bağırsak hareketleri bebeğin hareketleri ila karıştırılabilmektedir.

 

Hamilelikte Çatlaklar

Hamilelik kadınlarda çatlak oluşumunun en çok görüldüğü dönemdir. Büyüyen rahimle birlikte karında büyür ve buna bağlı olarak cilt üzerinde çatlak oluşumlaır meydana gelir. Çatlakların oluşması hormonel bir durumdur ve faktörlerin bir araya gelerek kalojen liflerde ayrışmalar meydana getirmesi sonucu oluşmaktadır. Hamileliğin 15. haftası başlayan çatlaklar daha en çok karın bölgesinde gerçekleşmektedir. Bunun dışında çatlak oluşumları kalçalar ve kalçaların alt kısımlarında da görülebilmektedir.

Çatlaklar deride bir miktar çöküntüye neden olarak uzunlamasına görülürler. Genellikle genetik bir durumdur ve ailenizde çatlak oluşumları görülüyorsa sizde de görülme ihtimali yüksektir.

 

Hamilelikte Çatlakların Tedavisi

Çatlaklar oluşumunu tamamladıktan sonra tedavi edilmeleri neredeyse imkansız hale gelmektedir. Bu nedenle çatlaklarınız henüz oluşmadan önce, hamileliğinizin başlangıcında çatlaklara karşı tedavi yöntemlerini uygulamalısınız.

Çatlak tedavisinde en önemli silahınız cildinizin doğru şekilde nemlendirilmesidir. Ancak hamilelik dönemi riskli bir dönem olduğu için doktorunuza danışmadan her hangi bir ürün kullanmamanızı öneririz. Doktorunuzun önereceği doğal bir nemlendirici ile çatlak oluşumunu büyük ölçüde azaltabilmeniz mümkün.

Bunun dışında cildinizi nemlendirmek için bol miktarda su tüketmeli ve dengeli şekilde beslenmelisiniz. Dengeli beslenerek ani kilo alımlarının ve cilt gerilmelerinin de önüne geçmiş olursunuz.