21.Hafta Gebelik

Hamileliğin 21. Haftası

Hamileliğin 21. haftasında rahim yaklaşık olarak göbek deliğinin bir kaç cm kadar üzerine çıkmış durumdadır. Bebeğin anne karnındaki ağırlığı yaklaşık olarak 350 gram civarındadır ve bu hafta kalp gelişiminde ve fonksiyonlarının yenilenmesinde çok önemli bir haftadayız. Artık 21. haftaya ulaştığımızda bebeğimiz dışarıda meydana gelen sesleri net bir şekilde duyabilecek durumdadır. Ayrıca bu hafta bebeğin cildinin daha çok güçlendiği ve cilt altı yağ depolanmasının devam ettiği bir dönemdeyiz, cilt artık şeffaf yapısını kaybediyor ve ten rengine dönüşmeye başlıyor.

Hamileliğin 21. haftası ayrıca bebeğin kemik yapısının güçlenerek sağlamlaştığı bir haftadır, bu nedenle bu daha fazla kalsiyum tüketmek ve kalsiyum açısından zengin besinleri tüketmek çok büyük önem taşımaktadır.

 

Hamileliğin 21. Haftası Ayrıntılı Ultrason

21. Haftada bebeğin kalbi dahil olmak üzere vücudundaki tüm semptomlar ve organların detaylı olarak incelenebilmesi için ayrıntılı ultrason denilen detaylı tarama testleri gerçekleştirilir. Bu detaylı ultrasonda bebeğin vücudundaki tüm fonksiyonlar inceleme altına alınmış olur, böbrekler, sinir sistemi, sindirim sisremi, kalp ve kalbe giden damarların çalışma ritimleri, midresi, kol ve bacakları, hafif refleksleri, yüz yapısı, duyu organları, dudak yapısı, damağı, bebeğin vücudunda yer alan ana damarların işleyişi ve akımları gibi pek çok semptom inceleme altına alınır.

Bu detaylı incelemeler için en uygun dönem 21. hafta ile 25. hafta arasında kalan dönemdir. Bu detaylı incelemeler sonucu bebeğin doğum sonrasında acil müdahalelere ihtiyacının olup olmadığı incelenir ve yaşanabilecek anormallikler önceden saptanmış olur. Bu detaylı testler sayesinde erken teşhis ile önlemler zamanında alınabilmiş olur. 

 

21. Haftadan sonra uygulanacak Kordosentez Nedir?

21. Haftasını doldurmuş olan gebeliklerde bebekle ilgili yapılabilecek pek çok araştırma için kullanılacak olan yönteme kordosentez denilmektedir. Bunlar bebeğin enfeksiyon taraması, kromozom analizi, anemi düzeyinin ölçülmesi ve kan uyuşmazlığı gibi testler olabilmektedir. Kordosentez işlemi alanında uzman olan perinatologlar tarafından uygulanabilen bir yöntemdir.

Bu incelemenin yapılışı sırasında annenin cilt ve cilt altından çok ince bir iğne ile girilerek göbek kordonunun olduğu bölgeye ulaşılır ve bu bölgenin içerisine girerek yaklaşık olarak 2 ml kadar kan alınır. Alınan bu kan zaman kaybetmeden incelemeye gönderilir ve yapılan detaylı testlerin sonuçları bu sayede elde edilebilir. Bu testler sonucunda düşük yapma ihtimali amniyosentez uygulamasından daha yüksek bir halde görülmektedir. Bu işlem sonucu her 200 gebelikten 1 gebelikte düşük olma ihtimali yüksektir.

 

Not: Hamileliğinizin 21. haftasında rahim büyümesine bağlı olarak bel ağrıları yaşanabilir. Bu durum normal bir durumdur ve rahmi tutan bağ dokusunun gerilmesine bağlı olarak görülmektedir.