22.Hafta Gebelik

Hamileliğin 22. Haftası

Hamileliğin 22. haftasında anne karnındaki bebeğiniz yaklaşık olarak yarım kg civarına ulaşmıştır. Bunun dışında bebeğin kirpik ve kaş gelişimi oluşmuş ve tamamlanmıştır. Bunun dışında daha önceki haftalarda düzensiz olan uyku periyotları düzene girmiştir.

Rahim ve rahim içerisindeki bebeğin anne karnındaki hacimsel büyüklüğünün artmasıyla birlikte toplardamar üzerindeki baskı artış göstermiştir. Bu sebeple uykudan ilk uyandığınız sabahın erken saatlerinde bacaklarınızda hafif ağrılar meydana gelebilmektedir. Ayrıca bacaklarda hafif şişliklerin meydana gelmesi normaldir. Gün içerisindeki egzersiz ve hareketliliğinizi arttırarak, bu durumu engelleyebilmek mümkündür ancak çok uzun süre sabit şekilde hareketsiz kalmak bu durumu tetiklemektedir.

 

Hamileliğin Bu Haftalarında Karın Bölgesine Darbe veya Düşmek Risk Oluşturur mu?

Bir bebek anne karnındaki gelişimi sırasında çok güvenli bir bölgededir ve bebeğin bulunduğu ortamı çevreleyen leğen kemiği, cilt altı yağ dokusu ve karın kasları bebeğin korunmasını sağlayarak üst düzey bir güvenlik sağlar. Ayrıca bebeğin içerisinde bulunduğu su bebeği dışarıdan gelebilecek zararlı durumlara karşı korumaktadır. Hamilelik döneminde dışarıdan gelebilecek darbeler genellikle risk olabilmekle birlikte darbelere karşı hava yastığı niteliğinde üst düzey bir koruma içermektedir.

Genellikle hamilelik haftasına yakın dönemlerde gerçekleşen kaza ve sert darbeler daha riskli olarak kabul edilmektedir. Kaza geçiren anne adayının kazayı geçirdikten sonraki 24 saatlik süreci çok önemlidir. Kaza sonrasında yaşanabilecek en riskli durum bebeğin plesentadan ayrılması ile beslenemeyecek konuma gelmesi ve hayatını kaybetmesidir.

Kaza geçirildiğinde veya çok şiddetli darbelere maruz kalındığı durumlarda bebeğin doktor kontrolünde 24 saat tutulması ve bebeğin gözlenmesi gerekmektedir.

Bunun dışında çok ağır darbeler hariç karın bölgesine alınan ufak darbelerin bebeğin sağlığına hiç bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır ancak bebeğinizin göbek bağıyla kopacak derecede bir darbeye maruz kaldığını düşünüyorsanız kesinlikle doktorunuza başvurmalısınız.

 

Hamilelikte Basur (Hemoroid)

Hamilelik normalde basur şikayeti bulunmayan bazı gebelerde, gebelik döneminde görülebilen bir durumdur. Hamilelikte basur makat bölgesinde yer alan damarların sertleşerek varislenmesi sonucu oluşmaktadır. Ayrıca hamilelik döneminde bazı anne adaylarının bağırsak hareketleri çok yavaşlar ve bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına bağlı olarak basur görülebilmektedir. Hamilelikte görülen basur, hamilelik dönemi ilerledikçe daha şiddetli bir hal alır, bu nedenle cerrahi operasyon yapılmamak üzere doğum kontrol uzmanı tarafından ilaçlı tedavi yöntemleri ile giderilmeye çalışılır.

 

Not: Hamileliğinizin 22. haftası bebeğiniz artık dışarıda meydana gelen sesleri rahatlıkla duyabilmektedir. Bu nedenle onu rahatlatacak sakinleştirici müzikler dinleterek gevşemesini sağlayabilirsiniz.