24 Aylık Bebek Gelişimi

24 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz artık 24 aylık oldu yani 2 yaşına ulaşmış oldu. Artık bebeğiniz fiziksel açıdan değişmiştir. Örneğin kollarında ve ayaklarında bulunan boğumlar artık yok olmuş ve fiziksel anlamda daha zayıf ve uzun bir yapıya geçmiştir. Özellikle daha önceki dönemlerde kafası vücuduna oranla daha büyüktür ancak artık daha orantılı bir duruma geçmiştir.

24 Aylık bebeğin artık kilosu boyuna oranla daha azdır ve uzun boyu ile birlikte tombik göbeği de kaybolmuştur. Ayrıca artık hareketliliği çok fazla artmıştır ve buna bağlı olarak daha az yemek tüketmeye başlamıştır. 24 Aylık bebekler için doktorların yapmış olduğu açıklamalara göre bu bebeklerin eskiye oranla kalori ihtiyaçları artık daha az bir duruma gelmiştir. Bu yaşlarda bebeklerin her günleri birbirini tutmayacaktır. Örneğin bir gün çok fazla besin tüketir ancak diğer gün çok daha az besin tüketmek ister ve bu durum sağlığı açısından tehtit oluşturmaz. Ancak bebeğinizi zorlamadan gelişimine destek olacak besinleri onlara sunmalısınız ve ara öğünlerde hafif aperatifleri onlara sunmalısınız.

Bebeğin artık bu dönemlerde vücuduna hakim olma kabiliyetleri çok daha fazla artmıştır. Daha hızlı koşar ve hareketliliği çok daha fazla artmıştır. Artık çevresine olan ilgisi artmıştır ve buna bağlı olarak çevrede yer alan neredeyse her şeyi çok daha fazla şekilde incelemek ister. Sabırsızlığı artık zirvededir ve eşyalarını siz dahil kimseyle paylaşmaktan hoşlanmaz. Artık yüzünde bulunan organlarını ona öğretebilirsiniz ve gösterdiğinizde adını söyleyebilecektir.

Yaklaşık olarak 25 kelime kadar konuşabilir ve konuştuğu kelimeleri bilinçli olarak kullandığından ve anlamlarını öğrettiyseniz bildiğinden emin olabilirsiniz. Yavaş yavaş kelimeleri birleştirme özelliklerini kazanmaya başlamıştır. Bebeğinizin becerilerini geliştirmeye başladığınız sürece her gün farklı bir özelliğini keşfedeceksiniz. Bunun yanı sıra sol ve sağ el kullanım seçeneğini belirleyebileceği bir dönemdesiniz.

Bebeğinize bu dönemde alacağınız resimli kitapları onunla birlikte okuyacak ve resimlerin anlamlarını ona söyleyecek olursanız öğrenecektir ve ona sorduğunuzda resimlerin anlamlarını size söyleyebilecektir.

Her geçen gün 24 aylık bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimler gerçekleştirdiğini göreceksiniz ve buna bağlı olarak bebeğinizin becerilerini geliştirici oyunları teşvik etmelisiniz.

 

24 Aylık Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Destekleyebilirsiniz?

Bebeğiniz artık sizin yokluğunuza pek tahammul edemez ve sizi yanında ister ancak bazı durumlarda ise yanında olduğunuzda bazı tavırlarınızı beğenmeyebilir ve size bu olumsuz bakış açısını anlatabilir. Ayrıca size istemediği durumlarda ağlama, nefret ve çığlıklarla isteksizliğini fazlasıyla göstermekten asla kaçınmayacaktır. Onun için isteklerinin yapıması artık bir hırs haline dönüşmüştür ve bunun için kalbinizi kırmaktan kaçınmayacaktır. Bu konuda kalbinizin kırıldığını ona sakince anlatmalı ve sizi üzdüğünde onunda bundan olumsuz yönde etkileneceğini ona biraz olsun tavır alarak göstermelisiniz. Bu sayede size olan sevgisinin o anda istediği objeye oranla daha önemli olduğunu anlar ve sizin kalbinizi kırmaması gerektiğini öğrenir.

Çocuğunuzu bu dönemlerinde çok iyi gözlemlemelisiniz ve becerilerini erken fark ederek onu bu konularda cesaretlendirerek onurlandırmalısınız. Bu sayede becerilerini fark edecek ve geliştirmesi için uygun ortamı yakalamış olacaktır.

Ayrıca kendisini konuşma konsunda geliştirebilmesi için ona yavaş ve net bir ses tonuyla kitap okumalısınız. Bu sayede diksiyon açısından gerekli yetileri kazanabilecek ve bilinç altına yerleştirecektir. Siz bir kelimeyi ona söylediğinizde onunda tekrarlamasını istemelisiniz. Bu çalışmalar bebeğinizin daha hızlı ve kolay konuşmasını sağlayacaktır.