29.Hafta Gebelik

Hamileliğin 29. Haftası

Hamileliğin 29. haftasında bebeğinizin ağırlığı ortalama olarak 1.2 kg civarına ulaşmıştır. Bu dönem içerisinde başı ile poposu arasındaki mesafe ortalama 28 cm civarındadır. Başı dahil toplam uzunluğu ise yaklaşık 36 cm civarına ulaşmıştır. Bu haftanın en önemli özelliklerinden bir tanesi bebeğinizin vücut ısısını dengelemeyi öğrenmesidir. Bebeğin 29. hafta ile birlikte kan hücreleri çok hızlı şekilde üretilmekte ve bağışıklık sistemi çok hızlı şekilde gelişmeye devam etmektedir.

Bu hafta bebeğinizin size en çok ihtiyacı olan haftalardan bir tanesidir. Bu haftaya kadar anneden aldığı antikorlarla kan dolaşımını sağlayan bebek artık kendi kanıyla dolaşımını devam ettirecektir. Bu hafta özellikle bol miktarda folik asit, C vitamini ve demir almanız gerekmektedir. Bunun dışında bebeğiniz vücudunuzda bulunan tüm kalsiyumu çekmektedir. Bunu yenilemek için bol miktarda kalsiyum içeren süt ve süt ürünlerini tüketmelisiniz. Bebeğinizin bu dönemde kemiklerinin en iyi gelişimini sağlayabilmek için günlük ortalama 250 mg kadar süt tüketmelisiniz.

Zaten bu hafta içerisinde doktorunuz size kalsiyum içeren besinleri önerecektir. Ayrıca hamileliğin 29. haftasında rahimin iyice büyümesine bağlı olarak baskı uygulaması ve leğen kemikleri ile eklemleri zorlaması ile birlikte bel ve sırt ağrıları görülmektedir. Bu sırt ve bel ağrıları ağırlıkla otururken ve ayakta dururken görülmektedir. Halsizlik ve yorgunluğun daha fazla hissedildiği hamileliğin 29. haftası fırsat buldukça dinlenmelisiniz.

Hamileliğinizin 29. haftası şikayetlerinizi minimuma indirmek için mümkün olduğu kadar hafif tempolu yürüyüşler yapmalısınız. Bu egzersizler sayesinde kaybolan enerjinizi yeniden kazanacak ve ağrılarınızı mümkün olduğu kadar azaltacaksınız.

Hamileliğe bağlı olarak hemoroit probleminiz bulunuyorsa en problemli şekilde bu dönemde görülecektir. Doğumun gerçekleşmesiyle birlikte hemoroid sona erecektir. Bu durum çok uzun süre ayakta kalarak veya oturarak görülen bir durumdur. Basur sıradan bir problem gibi başlar ancak dikkatli davranılmazsa daha büyük sorunlara yol açabilir.

Ayrıca hamileliğin 29. haftasında hazımsızlık problemleri ile beraber mide yanmalarıda çok sık görülmektedir. Bununla birlikte kas yapısında bir miktar gevşeme meydana gelebilmektedir bu durum progesteron hormonunun salgılanmasından dolayı görülmektedir. Bu gevşeme hali sindirim sistemi üzerinde de görülür ve yavaşlamaya neden olur.

Özellikle akşam yemeklerinde çok ağır yenilen yemekler rahatsızlıklara neden olmaktadır. Bu sebeple az az ve daha sık porsiyonlar şeklinde besin tüketmelisiniz. Bu dönem içerisinde bol su içmek ve lif açısından zengin besinler tüketmek çok önemlidir.

Hamileliğin 29. haftasında anne adaylarında gebelik nedeniyle meydana gelen hormonel değişiklikler ve göğüslerde meydana gelen değişiklikler hız kazanmıştır. Özellikle süt üretimi bu haftadan sonra oluşmaya başlar. Bazı anne adaylarında bu haftalarda ilk süt olan kolostrum geldiği görüşlmüştür. Hamileliğin 29. haftasında bebeğiniz çok fazla hareketlilik göstermektedir.

 

Hamileliğin 29. Haftası Doktora Başvurmanız Gereken Durumlar Nelerdir?

* 38 derece üstü yüksek ateş.

* Vajinanızda meydana gelen kanamalar.

* Vajen içerisinden ne miktarda olursa olsun su gelmesi.

* Aşırı derecede kusma ve ishal durumu.

* Tansiyonun normalden çok yüksek çıkması.

* Vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelen ve geçmeyen ödemler.

* Karın bölgesine şiddetli darbe almak.

* Çok sık görülen bayılma durumu.

* Tansiyonun çok fazla yükselmesine bağlı olarak gözün önünde ışıklar görülmesi ve çok şiddetli baş ağrıları.

* Bebeğin hareketlerinin kesilmesi veya gözle görülür azalma.

* Anne adayında yaşanan kasılmalar.

* İdrar yaparken aşırı yanma ve çok sık idrara çıkma.

* Vücudun genelinde görülen şiddetli kaşıntı durumu.

* Karın bölgesinin özellikle üst kısmında çok şiddetli ağrılar.

* Gebelikte normalde hiç yemediğiniz bazı besinleri canınız isteyebilmektedir. Bu besinlerin bazıları bebeğiniz için zararlı olabilmektedir. Bu tür zararlı yiyeceklerle ilgili olarak doktorunuzdan detaylı bilgileri edinebilirsiniz.