3 Yaşında Çocuk Gelişimi

06.03.2015
138
3 Yaşında Çocuk Gelişimi

3 Yaşındaki Çocuğun Gelişimi

3 Yaşına gelmiş olan çocuklarda inatçılık ve bazı baskın karakterlerin ön plana çıktığı bir dönem yaşanabilmektedir. Bu dönem doğumundan sonraki en zorlu dönem olarak nitelendirilir ve çocuklarda ben merkezli bir tavır hakimdir.

Etrafında yer alan pek çok aktiviteyi kendi yapmak ister ve ondan istediğiniz pek çok davranışa hayır cevabıyla yanıt verir. Özellikle istekleri olmadığında çılgına döner ve öfke nöbetleri geçirebilirler. Bunun dışında bazen ilgi görmediklerini düşündüklerinde yoğun ağlama krizlerine girebilmektedirler. Ancak endişe etmenize gerek yok, 3 yaşında ve bu civarlarda yaşlarda bulunan pek çok çocukta aynı özellikler gözlemlenebilmektedir, yani bu davranışlar normal bir durumdur.

Günümüz şartlarında bu yaşlara ulaşmış olan çocuklar artık okula başlamaktadır ve sosyalleşerek bir birey olmanın ne demek olduğunu öğrenirler. Kendilerinin farklı bir birey olduğunu anlarlar ve okul ortamında kendi kişiliklerini geliştirerek ön plana çıkabilme özelliklerini geliştirirler. Ayrıca kendi yaşıtlarıyla daha rahat iletişim kurabilen çocukların zihinsel gelişimleri ve konuşma becerileri daha fazla artış göstermektedir.

3 Yaş çocuk gelişiminin en göze çarpan özelliklerinden bir tanesi ise, ne kadar sosyal bir ortamda olursalar olsunlar birbirleriyle oynamak yerine oyuncaklarla bireysel olarak farklı bir dünya kurmayı tercih etmektedirler. Bu nedenle 3 yaşındaki çocuklarınızı çeşitli oyuncaklara bağımlı hale getirmek yerine onları çevrelerinde yer alan aynı yaşlardaki çocuklarla etkileşime geçirmek daha çok sosyalleşmesi ve kendisini geliştirmesine yardımcı olacaktır.

3 Yaş çocukların kardeşlerine veya çevrelerindeki benzer yaşlardaki çocuklara karşı kıskançlık duygularını besledikleri ve çoğalttıkları bir dönemdir. Bu nedenle 3 yaşındaki çocuğunuzda çevresine karşı bağırma, vurma ve ısırma gibi belirtiler olabilir bu normaldir ancak çocuklarınıza bu davranışların yanlış ve toplum tarafından kabul edilmeyen davranışlar olduğunu konuşarak anlatmalısınız. Bebeğinize bu yaşlarda iyi bir birey olmayı öretemezseniz ileriye yönelik bencil ve egoist çocuklar yetiştirmiş olursunuz.

Ayrıca çocuklarda 4 yaş civarında hareketlilik seviyesi en üst düzeye ulaşmıştır ve artık çevresinde ona zarar verebilecek eşyaların bulunmaması gerekmektedir. Kendine zarar vermemesi için evinizde bulunan sivri köşeleri süngerlerle kapatın ve bebeğin ulaşabileceği yerlerde keskin ve sert cisimlerin olmamasına dikkat edin.

3 Yaşındaki Çocuğa Ailelerin Yaklaşımı Nasıl Olmalıdır?

* 3 Yaşındaki çocuğunuz çevresindeki tüm nesneleri keşfetmek ve test etmek ister bu amaçla ojelerinizi yerlere sürmeye kalkar, boyalarla duvarları boyar ve halılarınıza en sevdiğiniz makyaj malzemelerinizi boca edebilir. Yani onun için keşfetmekten daha öte hiç bir maddenin değeri yoktur ve tüm maddeleri tanıyabilmek için içini açma ve parçalama yollarını seçmektedir. Bu nedenle çocuğunuzu kontrol altında tutmanız gereken en önemli dönemlerden birinde olduğunuzu unutmamalı ve ona zarar vermeyeceği nesneleri rahatlıkla test etme fırsatı vermelisiniz.

* Bu yaşlarda kendi içinde özgürlükçü bir yapıya geçmiş olan bebeğiniz artık ihtiyaçlarını rahatlıkla dile getirebildiği gibi bazı ihtiyaçlarını da giderebilecek seviyededir ve bu özellikler onu özgür olma yolunda bir kademe daha ileriye taşır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.