30.Hafta Gebelik

Hamileliğin 30. Haftası

Hamileliğin 30. haftasında bebeğiniz yaklaşık olarak 1.3 kg’a kadar ulaşmıştır. Bu dönem içerisinde başı ile poposu arasındaki mesafe yaklaşık 29 cm olmakla birlikte toplam başı dahil uzunluğu 39 cm civarındadır. Hamileliğin 29. haftasına kadar bebeğinizin kan üretimini karaciğeri yapıyordu ancak bu dönemden sonra bu görevi kemik iliği üstlenmeye başladı ve vücut ritimleri bağımsız şekilde meydana gelebilmekte.

Bunun dışında bebeğinizin vücudunu languo denilen bir tüy tabakası sarmıştı, bu tüyler bir miktar dökülmeye başladı ve bebeğiniz dış dünyada meydana gelen olaylara karşı daha çok tepki vermeye başladı. Diğer yandan bebeğin akciğer ve sinir sisteminde de çok fazla gelişme görülmektedir.

Hamileliğin 30. haftasının en önemli özelliklerinden bir diğeride bebeğinizin gözyaşı üretiminin başlamış olmasıdır. Bebeğin ultrason görüntüleri bu hafta içerisinde daha çok hıçkırdığını göstermektedir, bu hıçkırık görüntülerinin asıl nedeni nefes alıp verme alış verişleridir.

Bu hafta içerisinde büyüyen göbeğinize bağlı olarak vücudunuzun ağırlık merkezi değiştiği için kendinizi daha çok dengesiz hissedebilirsiniz. Buna bağlı olarak bağ dokunuzdaki değişimlere bağlı olarak gevşemeler meydana gelir ve bu durumlarda denge sorunları ortaya çıkabilir. Uyku problemlerinin daha çok görüldüğü bir haftadır. Bağ dokulardaki değişimlere bağlı olarak ayaklarda büyümelerde gözlemlenebilir. Ayaklarınızın sıkı kalması sorun yaratabileceği için bu dönem içerisinde ayaklarınıza uygun rahat ayakkabılar tercih etmek çok önemlidir.

Ayrıca hamileliğinizin ilerlemesiyle birlikte duygusal anlamda şikayetleriniz olabilmektedir. Duygusal bunalımlarınız ileri derecelere ulaşıyorsa doktorunuza başvurarak yardım alabilirsiniz.

 

Hamileliğinizin 30.Haftası Yatış Pozisyonları

Hamileliğin ilerleyen haftalarında sağ tarafa doğru yatmak bebeğinize daha az oksijen gitmesine neden olacaktır, bu nedenle hamileliğin 30. haftasından itibaren kendinizi sol tarafa yatmaya alıştırmalısınız. Sol tafafa doğru yatarak bebeğinize daha fazla oksijen gitmesini sağlamış olacaksınız.

 

30.Haftadan İtibaren Görülen Braxton Hicks Kasılmaları

Özellikle 30 haftadan itibaren düzensiz ve ne zaman geleceği belli olmayan sancılar yaşayabilirsiniz. Bu kasılmalar ve sancıların görülmesi durumuna Braxton Hicks denilmektedir. Rahim bu dönemlerinde zorlanma süreçlerine girmeye başlamıştır. Görülen bu Braxton Hicks kasılmaları doğuma hazırlık amacıyla yapılan antrenman niteliğindedir ve rahimde her hangi bir açıklığa neden olmazlar. Bu sancılar normal doğum sancılarına göre farklıdır. Düşük kuvvetli ve sürekli değil belirli aralıklarla görülmeleridir.

Bu ağrılar normalden çok daha fazla hissedilecek olursa erken doğum riski göz önünde bulundurulmalı ve acilen doktora başvurulmalıdır.