34.Hafta Gebelik

 

Hamileliğin 34. Haftası

Hamileliğin 34. haftasında bebeğinizin popsu ile başı arasındaki mesafe yaklarşık olarak 31 cm civarındadır. Başı ve ayakları arasında yer alan toplam uzunluğu ise yaklaşık olarak 45 cm civarındadır. Bebeğinizin 34. haftasında ağırlığı yaklaşık olarak 2.1 kg civarındadır. Bebeğiniz hamileliğin 34. haftasından itibaren daha hızlı şekilde kilo almaya devam edecektir. Yani haftada ortalama olarak 200 gram kadar kilo alması beklenmektedir. Bebeğiniz artık çok büyümüştür ve yeri daralmaya başlamıştır. Bebek bu haftadan itibaren doğum öncesinde olması gereken pozisyonu almaya başlamıştır. Yani bebeğin boynu öne doğru bükülerek göğüs kafesine yaslanmıştır. Bebeğin bacakları ise bağdaş kurma pozisyonunda diz kısmından bükülmüştür ve dizlerini karın bölgesine doğru çekmektedir.

Hamileliğin 34. haftasında bebeğin testisleri tamamı ile skrotum içerisine inmiş durumdadır. Bebeğinizin doğum pozisyonuna geçme durumuna fesleksiyon postürü denilmektedir. Bebek bu dönem içerisinde sık olarak sırtını annesinin sol kısmına doğru dayar ve bu pozisyonda durur. Bebeğinizin cildi ise doğumdan sonraki dış dünyaya uyum sağlayabilecek şekilde yağ katmanları gelişerek sağlamlaşmaya devam eder. Bebeğinizin bu dönemde cildi hiç olmadığı kadar yumuşak ve sinir sistemi ile akciğerleri çok daha gelişmiş şekilde yer alıyor. Yani bebeğiniz bu hafta hayata daha hazır şekilde yaşamını sürdürüyor.

Hamileliğin 34. haftası artık sona iyice yaklaştınız ve yorgunluk hissi çok daha fazla arttı. Ayrıca büyüyen karnınız dinlenmenize engel oluyor ve doğru pozisyonu bulmakta zorlanıyorsunuz.

Büyüyen ve ağırlaşan kasıklarınız bu dönemde bel ağrıları, bacaklarda şişlikler ve kasık ağrılarına neden olabilmekte. Ayrıca bazı anne adaylarında mide ağrıları ve yanmalar da gözlemlenebilmektedir. Hareket kısıtlılığınızın olduğu bu dönemde hafif tempolu yürüyüşler ve mümkünse yüzme aktiviteleri çok faydalı olacaktır. Bu istenmeyen durumları en aza indirebilmek için yatmadan önce yemek yememelisiniz, kafeinli içecekleri tüketmemeli ve mümkün olan her zaman ılık duş almak rahatlatıcı etki yaratacaktır.

Artık doğuma hazırlanma zamanınız geldi ve enerjinizi depolamalısınız. Bunun için ani hareketlerden kaçının ve mümkün olduğu kadar yavaş hareketler yapmaya çalışın. Denge kaybı ile başınızın dönmesini bu sayede engelleyebileceksiniz. Ayrıca bu dönemlerde bacaklarınızda ve ayaklarınızda kan oturmaları görülebilmektedir. Bu durum tansiyonunuzun düşmesine neden olmaktadır.

Hamileliğinizin 34. haftasında bacaklarınız, kalça ve karın bölgenizde kaşıntıya bağlı olarak noktalanmalar fark ediyorsanız hemilelik alerjisi adı verilen durumu yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumun hamileliğinizin seyrine bir zararı yoktur ancak sizi rahatsız eden bir durumdur. Fakat bu tür belirtileri fark ettiğinizde kesinlikle doktorunuza başvurmalısınız. Bu tür belirtiler bazı durumlarda daha farklı rahatsızlıkların belirtisi olabilmektedir. Kaşıntı bütün vücudunuzda görülüyorsa karaciğerinizle ilgili bir problemin habercisi olabilmektedir.