40.Hafta Gebelik

Hamiliğin 40. Haftası

Resmi açıdan hamileliğinizin sonuna kadar ulaştınız sizi tebrik ediyoruz. Bu hafta içerisinde artık bebeğiniz dış dünyada yaşayabileceği tüm fonksiyonları eksiksiz olarak yerine getirmiş durumda. Yaklaşık olarak 50 veya 55 cm arası bir boyda olan bebeğiniz ortalama olarak 2.75 kg ile 3.5 kg arasında bulunuyor. Bebeğinizin kafatasında yer alan kemikler birleşmek üzeredir. Bunun nedeni doğum kanalından bebeğin kolay şekilde geçebilmesidir. Doğumun hemen ardından kafa tası kemikleri çok hızlı şekilde birleşecektir. Doğa ana doğumun kolaylaşması için bu durumu meydana getirmektedir.

Hamileliğin 40. haftası bebeğiniz dış dünyada yaşamaya elverişli olarak cildinin altında yeteri kadar yağı biriktirmiştir. Siz de bebeğinizin cinsiyetini bildiğiniz için artık ona özel giysileri satın alabilirsiniz. Bu dönemde bebeğiniz doğumdan sonra yaşayacağı ilk 6 ay içerisinde ihtiyaç duyacağı antikorları sağlamaktadır. Bebeğinizin doğumunun hemen ardından bağışıklık sisteminin güçlü olmasını istiyorsanız, sütünüz bebeğinizin bağışıklık sistemini en çok güçlendiren besindir. Bebek anne sütünü düzenli emerek vücudunun ihtiyacı olan antikor miktarını sağlamış olur.

 

Hamileliğinizin 40 Haftasında Bedeniniz

Bazı durumlarda tüm şartlar elverişli olsa bile bazı durumlarda doktorunuz gebeliği 42. haftaya kadar devam ettirebilmektedir. Bu haftalar arasında aklınıza kötü şeyler getirmeyin ve unutmayın suyunuz asla ortalık yerde gelmez ve gelişen teknolojiler sayesinde doğum anı dakikasına kadar belirlenmekte ve doktorunuzun beklediği anda gerçekleşmektedir.

 

Hamileliğin 40. Haftası Semptomları

* Daha önceki haftalarda bahsettiğimiz Braxton Hicks kasılmalarını daha çok yaşayabileceğiniz bir dönemdesiniz. Şiddeti ve kasılmaların oranı eskiden olanlarla aynıysa korkmanıza gerek yok ancak daha önce hiç duymadığınız bir sancı hissederseniz acilen doktorunuza başvurmalısınız.

* Bebeğiniz çok büyüdü ve rahimde çok sıkıştığı için hareket özgürlüğünü kaybetti ve çıkmayı bekliyor, bu nedenle biraz hareketleri yavaşlayabilir bu normal bir durumdur. Bebeğiniz bir saat içerisinde en az 10 kez sizi uyarıcı hareketlerde bulunmalıdır.

* Hamileliğin 40. haftasında rahim ağzı genişlemesinin meydana geleceği bir haftadır. Bu normaldir ve korkmamalısınız.

* 40. Hafta içerisinde ishal ve mide bulantılarının görülebileceği bir haftadasınız. Bunun dışında kabızlık ve diğer mide problemleride görülebilmektedir. Bu hafta kanlı akıntılar ve mukoza akıntıları meydana gelecek ve bu semptomlar doğum öncesi sıradan durumlardır.

* Pelvik baskısı denilen rahatsızlığı yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda bebeğiniz rahime düşmüş olabilir ve başı anal bölgenize baskı yapıyor olabilir. Doktorunuza danışarak onun önereceği gebelik masajı yöntemlerini uygulayarak şikayetlerinizi azaltabilirsiniz.

* Hamileliğin ağırlığını bu güne kadar taşıdınız ve artık bacaklarınız bu yorgunluk karşısında çaresiz durumda kasılmalar ve kramplar yaşıyor olabilirsiniz. Bu kasılmaları yaşadığınızda krampları giderebilmek adına bilek ve topuklarınızı bacağınıza doğru bükerek şikayetlerinizi azaltabilirsiniz.

* Uyku bozukluklarının en çok görüldüğü hafta hamileliğin 40. haftasıdır.