6 Aylık Bebek Gelişimi

6 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz 6 aylık olduğunda artık kendi kendine desteksiz şekilde oturmaya başlayacaktır. Ancak yinede tam anlamıyla desteksiz uzun süre oturamayacaktır. Özellikle bu dönem içerisinde çevresinde olup bitenlerin daha çok farkındadır. Yere düşen nesneleri fark eder ve arayarak bulabilir. Diğer yandan kendisini aynada gördüğünde tanıyacak ve gülümseleyecektir.

Bebeğiniz 6 aylık olduğunda artık neşeli veya üzgün olup olmadığınızı hissedebilir ve bu nedenle onun yanındayken daha dikkatli davranmalısınız. Ayrıca tanıdığı insanlar ve yabancı insanları ayırt edebilmektedir.

6 Aylık bebek gelişiminin en çarpıcı özelliklerinden bir tanesi ise artık heceleri tekrarlamaya başlaması ve duyduğu sesleri taklit etmeye çalışmasıdır. Bebeğiniz 6. ayında ellerinin hareketliliği karşısında şaşkınlığını sürdürmektedir ve etrafındaki her şeyi iki eliyle tutup biryerlere veya birbirine vurmaya başlar. 6 Aylık bebeğiniz artık parmaklarını güzel bir şekilde kullanabilmektedir. Küçük eşyaları eline alarak parmaklarıyla inceleyebilir.

Bebeğinizin sağ veya sol elini kullanıp kullanmadığını anlamak için henüz erken ve bu durum yaklaşık olarak 2 yaş civarında netleşecektir. Fakat sağlak veya solak olmak doğuştan gelen bir özelliktir ancak bu özellik 2 yaşında ortaya çıkmaktadır. Bebeğiniz 6. aylıkken eline kırılacak ürünler vermekten kaçınmalısınız, kendine en çok zarar verebileceği dönemdedir.

 

6 Aylık Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş

Bebeğiniz 6 aylık olduğunda ek gıdaya geçiş zamanı gelmiş demektir. Ancak bu durumu doktorunuza danışmalı ve onun onayladığı zaman ek gıdalara geçiş yapmalısınız. bebeğiniz 6 aylıkken genellikle doktorunuz hafif pütürlü gıdalar önerecektir. Bunun nedeni ise bebeğinizin çiğneme yetilerinin gelişmesini sağlamaktır. İlk kez ek gıdaya geçen bebekler bile küçük lokmaları zorluk çekmeden çiğner ve tüketir.

6 Aylık bebeğinizin ilk olarak tüketeceği besinler genellikle meyve püreleri, muhallebiler, havuç, patates gibi sebze püreleri gibi doğal besinlerdir. Bu besinlerin içerisine asla şeker veya tuz eklememelisiniz, bebeğiniz bunlardan olumsuz etkilenecektir.

 

6 Aylık Bebek İlk Biberon Denemeleri

Bebeğinize ilk kez biberon deneyimini yaşatacağınız zaman bunu severek öğrenmesini sağlamak çok önemlidir. Bu zamana kadar anne sütünden başka bir şey içmemiş olan bazı bebekler biberonu yadırgayacaktır. Bu nedenle 6 aylık bebek gelişimi için önemli bir nokta olan biberonla beslenmeye geçiş sürecinde, biberonun içerisine ilk kez tüketeceği sevdiği besinleri koymak ve bebeğe sunmak çok önemlidir.

Bu sayede annesinin memesi haricinde sevebileceği besinlerin biberonla tüketilebileceğini öğrenecektir. Biberonla beslenen bebekler ilk zamanlarda çenelerine sıvı akıtabilirler ancak zamanla biberonla beslenmeye alışacaklardır.

 

6 Aylık Bebeğin Gelişimini Desteklemek

* Bebeğinizin oturma yetilerinin gelişmeye başladığı 6. ayda özellikle belirli aralıklarla onu oturtarak kendini geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. 6 Aylık bebeklerde ayaklarına uzanma eğilimi görülmektedir. Bunu desteklemek bebeğinizin vücut yapısını desteklemenizi sağlayacaktır. Bunun için çıngıraklı patikler alarak bebeğinize giydirebilirsiniz, bu sayede bebeğiniz ayaklarına ulaşmaya çalışacak ve egzersiz yapmış olacaktır.

* Diğer yandan bebeğiniz 6. aylına ulaştığında artık dişlerinde kaşınmalar meydana gelecektir. Bu nedenle bebeğinize yumuşak kaşıma oyuncakları alarak dişlerini kaşımasını sağlayabilirsiniz.

* 6 Aylık bebeklerin hareketliliği artacaktır. Bebeğinize rahat giysiler giydirmeli ve ona hareket özgürlüğü sağlamalısınız.