8.Hafta Gebelik

Hamileliğin 8. Haftası

Hamileliğin 8. haftası bebeğinizin gelişimi için en önemli haftalardan bir tanesi olarak nitelendirilir. Bu döneme kadar bebeğiniz tam anlamıyla net bir gelişim göstermemiştir ve sadece 12 mm boyunca net görülemeyen bir varlıktır. Bu dönemde bebeğe embriyo denilir ancak 8. haftanın sona ermesiyle artık bir seviye daha gelişme gösteren bebeğiniz artık fetus şeklinde adlandırılacaktır. Hamileliğin 8. haftasının başından sonuna kadar fetüs yaklaşık olarak 13 mm’ye kadar ulaşır. Bu dönemde fetüsün kilosu ise ortalama olarak 1 gram kadar tespit edilmiştir.

Hamileliğin 8. haftası bebeğin beyin ve sinir sistemi çok hızlı şekilde gelişim göstererek farklılaşmaya başlar. Hamileliğin 8. haftasına kadar bebeğin fiziksel anlamda siluyeti tam olarak oluşmamışken, 8. haftadan sonra kafa ve gövde farklı şekillerde ayırt edilebilir. Bu hafta ayrıca vücudun en önemli mekanizmalarını yöneten omurilik bölümü gelişir ve oturmaya başlar.

Ayrıca bir önceki hafta henüz sadece tomurcuklanmaya başlamış olan parmaklar bu hafta net bir şekilde belirginleşme gösterir. Hamileliğin 8. haftası çok önemli olan duyu organlarından kulan ve göz yapıları oluşarak fonksiyonlarını kazanmaya başlar.

Diğer yandan dişlerin çıkması için damak yapısı oluşur ve dişlerin çıkacağı gözenekler tomurcuklanmaya başlar. En önemlisi ise hamileliğin 8. haftasında genital oluşumların meydana gelmesidir. İleride yumurtalık veya testis olacka olan organ yapılarının ilk oluşum süreci başlar. Vücut yapısının belirginleşmesi için gerekli olan omurgaya bağlı sırt kaslanmalarının gerçekleştiği dönemdir. Kemikler yapılarına bürünerek sertliik oluşumları meydana gelir ve ilk kemik sertleşmeleri başlar.

Hamileliğin 8. haftasında çok önemli olan bir diğer oluşum ise anne ve bebeği birbirine bağlamakta olan göbek kordonunun oluşması ve görev yapmaya başlamasıdır. Bu sayede bebek annenin tükettiği besinlere erişim şansı sağlar ve gelişimi daha hızlı hale gelir. 8. Haftanın bir diğer özelliğide bebeğin eşi olan plesentanın beslenmeye başlamasıdır.

7. ve 8. hafta seyreden şikayetler neredeyse aynıdır. Bunlara ek olarak midede yoğun şekilde ekşimeler ve hazım problemleri 8. haftada daha fazla görülebilir. Tüm bu şikayetlerin ana nedenleri arasında hormonların çok hızlı değişimine bağlı olarak sindirim sistemi hareketliliğinin bir miktar azalması ve midenin düzenli olarak boşalmasının bir miktar azalmasıdır.

Yukarıda saymış olduğumuz semptomların çoğu normal semptomlardır ve çok aşırı derecede şikayetiniz olmadığı sürece doktorunuza başvurmanıza gerek yoktur. Bu şikayetlerin en aza indirilebilmesi için tok karnına yatmak ve sebze meyvelerin lifli olanlarını tüketmek en iyi sonuçları verecektir.

 

Hamileliğin Bu Döneminde Alkol Tüketimi

Özellikle hamileliğin 8. haftasından itibaren bebeğin kan dolaşımı başlamış olur ve anne ile arasında köprü görevi gören göbek bağı işlevine başlar. Bu nedenle hamileliğin başından beri annenin tüketmiş olduğu alkol dolaylı olarak bebeğe de geçerek gelişimini olumsuz yönde etkiler.

Alkolün hamileliğin 8. haftasında tüketilmesi ve bebeğe geçmesi durumunda bebeklerde zeka geriliği ve gelişim bozukluklarının çok sık saptandığı gözlemlenmiştir.

* Hamileliğinizin 8. haftası göğüslerinizin gözle görülür oranda büyüme gösterdiği bir haftadır ve sütyenin göğüslerinizi sıkması olumsuz bir durum olacağından bu dönemde sütyeninizi değiştirmelisiniz ve göğüslerinize uygun sütyeni seçmelisiniz.

* Ayrıca vajinal akıntıların mikrop ve enfeksiyonlara neden olmaması için naylonlu iç çamaşırları yerine pamuklu ve rahat iç çamaşırlarını giymelisiniz.