9 Aylık Bebek Gelişimi

9 Aylık Bebek Gelişimi

9 Aylık bebek emekleyerek rahatlıkla evin içerisinde gezer ve tutunarak ayağa kalkarak ayakta durabilir. Bazı bebeklerde bu durumlar farklılık gösterebilmektedir. Bebeğiniz eğer başını dik bir şekilde tutabiliyor ve desteksiz oturabiliyorsa problem yok demektir, emekleme ve yürüme eğilimleri her bebekte farklı seyreder.

Bebeğiniz 9 aylık olduğunda artık sevdiği oyuncakları vardır ve bunları seçerek ayırt edebilmeyi öğrenmiştir. Bebeğiniz işaret ve baş parmaklarını kullanarak istediği nesneleri alabilir ve küçük parçaları seçip çekebilecek kabiliyete gelmiştir.

9 Aylık bebek artık hecelemeye ve konuşmaya yakın sözcükler söylemeye başlamıştır. Evde sürekli olarak tekrarlanan sözcükleri veya sesleri taklit etmeye başlar. Ancak bebeğinize bu sürede toleranslı olmalı ve sürekli olarak aynı sesleri çıkardığında ona kızmamalısınız, unutmayın o hiç bir bilgisi olmadan bir dili öğrenmeye çalışıyor, elbette denemeler yapacak.

Ayrıca artık beyin yapısı çalışmaya başladığı için tanımadığı insanları gördüğünde sevip sevmediğini belirleyebilir ve bazı insanları gördüğünde ağlamaya başlar. Genellikle 9 aylık bebekler anneleriyle bütünleşmiştir ve annelerinden ayrıldıklarında huzursuz tavırlar sergileyebilirler. Genellikle farklı ortamlara girdiğinde yanında annesi varsa huzursuzluk yapmayacaktır.

Bu dönem içerisinde beyin daha efektif şekilde çalışmaya başladığı için özellikle ulaşamadığı oyuncak veya başka hedeflere ulaşabilmek için farklı yolları denemekte ve bunun için hiç bir fedakarlıktan kaçınmayacaktır. Bu sebeple meraklı bebeğinizi korumak için güvenlik önlemlerini daha çok arttırmalısınız.

Ayrıca sevdiği oyuncakları belirler ve bu oyuncakları çevresinde göremediğinde ağlayarak isteme yollarını dener.

 

9 Aylık Bebeklerde Tırmanma Eğilimi

Bebekler bu dönemlerde tırmanma özelliklerini son derece geliştirmişlerdir ve koltuklara, merdivenlere ve evdeki tüm eşyalara tırmanmaya çalışarak ayağa kalkarlar. Bu nedenle merdivenlerden onları korumalı ve 9 aylık bebeğinizi kendisi ile yalnız bırakmamaya özen göstermelisiniz.

 

9 Aylık Bebeklerde Ek Gıda Tüketimi

* 9 Aylık bebek gelişimini tamamlayabilmesi için nitelikli şekilde beslenmesi gerekmektedir. Artık bebeğinizin damak zevki oluşmaya başlamıştır ve neyi sevip, neyi sevmediğini belirtebilir. Bazı yiyecekleri bebeğinizin kendisinin yemesine izin verebilirsiniz.

* Bebeğinize önlüğünü giydirin ve doktorunuzun ek gıda olarak önerdiği besinleri tüketmesine izin verin. Ancak asla çatal veya metal kaşıklarla değil, bebekler için uygun olan plastik veya kauçuk yumuşak kaşıklarla beslenmelidir. Beslenme alışkanlıklarının gelişmesi için bu süreç doğal olandır.

 

9 Aylık Bebek Gelişimini Desteklemek

* Bebeğinize 9 aylık bebek gelişimine uygun bir bardak alarak onun kendi kendine su içmesine olanak sağlamalısınız.

* Onun sevdiği bazı oyuncakları saklayarak bulmasını isteyin, bu sayede düşünme ve strateji geliştirme özellikleri artacaktır.

* Bunun dışında bebekler için kare ve üçgen kutucukları deliklere yerleştirme gibi geliştirici oyuncaklar bulunmaktadır. Bu dönem içerisinde bu tarz geliştirici oyuncakları oynayabilmesi onun daha çok düşünmesini ve beyin gelişimini sağlamaktadır.