Yumurtlama (Ovulasyon) Testi

11.11.2015
585
Yumurtlama (Ovulasyon) Testi

Yumurtlama (Ovulasyon) Testi Nedir?

Ovulasyon testleri idrardaki LH hormon seviyesini ölçerek yumurtlamanın gerçekleşip gerçekleşmediğini bildiren ev tipi kitlerdir. LH hormonu artış gösterdiğinde ilk önce kanda sonra da idrarda varlığı saptanabilir.

Normal bir adet düzeni olan kadının yumurtlama günü, beklenen adet tarihinden ortalama 14 gün öncesine tekabül eder. Yani eğer bir kadın 28 günde bir adet görüyorsa, diğer bir deyişle adet döngüsü 28 gün ise, yumurtlamanın olduğu gün de 14. Gün olmaktadır. Buna göre 25 günde adet gören bir kadının yumurtlama günü ise adetin başladığı ilk günden sayarak 11. Gün olacaktır. Ancak bu ovulasyon kitlerini daha faydalı kullanabilmek adına tahmini yumurtlama gününden 4 – 5 gün önce kullanıma başlamak gerekir. Çünkü bazı durumlarda erken ya da geç yumurtlama gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. Eğer düzensiz adet gören biriyseniz bu durumda doktorunuzdan yardım alarak testi ne zaman uygulayacağınıza karar vermeniz daha doğru olacaktır. Adet döngüsü farklı olan kadınların ovulasyon kitlerini farklı tarihlerde kullanmaya başlamaları gerekmektedir. Bunun için beklenen adet tarihinden 14 gün ve 4 – 5 (18 – 19) gün geri gelerek hesaplama yapabilirler.

Ovulasyon (Yumurtlama) Testi Nasıl Kullanılır?

Eczanelerden satın alabileceğiniz ovulasyon testi bir kit halinde satılmaktadır. Ovulasyon kitini açtıktan sonra içerisinden bir adet damlalık, kullanım kılavuzu ve LH testi aparatı çıkar. Bir de bu kitin haricinde sizin ayrıca satın almanız gereken plastik bir bardak olmalıdır. Kullanım kılavuzunda yazılı olan bilgiler detaylı bir şekilde okunmalıdır. İdrar, pet bardakta toplandıktan sonra damlalık aracılığıyla LH test aparatındaki örnek damlatma noktasına damlatılır. Test aparatındaki noktalar kullanım kılavuzunda detaylı bir şekilde gösterilmektedir. Daha sonra sonuç 5 dakika içerisinde ortaya çıkacaktır. 5 dakikadan sonra testte görülen sonuç değerlendirilmeye alınmaz. O yüzden ilk 5 dakika içerisinde sonuç değerlendirmesi yapılmalıdır. Eğer test çizgisi kontrol çizgisinden daha açık kırmızı, pembe ya da çok silik bir renkteyse sonuç negatiftir. Yani henüz yumurtlama olmamış anlamına gelir. Eğer test çizgisi kontrol çizgisiyle aynı renkte ya da kontrol çizgisinden daha koyu bir renkteyse bu durumda test sonucu pozitif demektir. Yani yumurtlama o gün gerçekleşecek anlamına gelir. Yumurtlama gününden birkaç gün önce, yumurtlama günü ve yumurtlama gününden birkaç gün sonra cinsel ilişkiye girmek gebelik şansını arttıracaktır. Ovulasyon testini uygulamadan en az 4 saat önce sıvı alımını bırakmış olmak gerekmektedir. Aksi halde idrardaki LH seviyesinin saptanmasında zorluk yaşanır ve test, doğru sonucu vermeyebilir.

Yukarıda bahsedilen ovulasyon testi kaset tipi testler için geçerlidir. Ovulasyon testlerinin daha farklı tipleri de mevcuttur. Satın aldığınız kitin kullanma kılavuzunu dikkatli bir şekilde okuyarak doğru uygulamayı yapmanız mümkündür. Ovulasyon testlerinin doğru sonuç vermesi için son kullanma tarihine dikkat edilmesi gerekmektedir. Son kullanma tarihi geçen ovulasyon testlerinin doğru sonucu verme olasılığı oldukça düşüktür. Ovulasyon testini kullanacağınız gün açmanız önem taşır. Aksi halde kit aparatı zarar görebilir ve doğru sonucu göstermeyebilir.

Yumurtlama Belirtileri Nelerdir?

Her kadın kendi vücudunu iyi tanımalı ve adet döngüsünde vücudun verdiği tepkileri iyi değerlendirmelidir. Ovulasyon döneminde vücut sıcaklığında artış görülür ancak bu artış kişi tarafından fark edilemeyebilir. Bir ateş ölçer yardımıyla bu artışı saptamak mümkündür. Bu dönemde vücudun ürettiği salgılar da diğer zamanlardaki salgılara göre daha farklıdır. Şeffaf ve yumurta akı kıvamındaki vajinal salgılar yumurtlama döneminde olduğunuzu göstermektedir. Bununla birlikte yumurtalıkların denk geldiği kasık bölgesinde ağrı ve batma gibi sancılar görülebilir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.