Adet Düzensizliği Hamile Kalmayı Engeller Mi?

02.05.2019
474
Adet Düzensizliği Hamile Kalmayı Engeller Mi?

Adet düzensizliği sorunu yaşayan kadınların bunun kısırlığa yol açması ya da adet düzensizliği hamile kalmayı engeller mi gibi endişeleri olması normaldir. Anacak adet düzensizliği hamile kalmaya engel değildir. Fakat bazı durumlarda gebe kalmayı zorlaştırabilir. Bu konuda adet düzensizliğine neden olan etken etkili olur. Eğer adet düzensizliği polikistik over sendromu gibi bir rahatsızlıktan ya da yumurtlama düzensizliğinden oluyorsa, bunlar aylık yumurtlamanın olmamasına neden olduğundan hamile kalma konusunda zorluk yaşanabilir.

Düzensiz adetler rahimdeki miyom ve polip gibi sorunlardan kaynaklanırsa, yine kadının hamile kalması zorlaşır. Ayrıca gebelik oluşsa bile düşük riski yüksek olur. Bu nedenle adet düzensizliğinin nedenleri hamile kalmak açısından önemlidir. Tiroit hormonlarındaki dengesizlik prolaktin hormonun yüksek olması gibi nedenlerde adet düzensizliğe yol açabilir. Bunlarda gebeliğin önünde birer engel olabilir. Düzenli adet görmeyi sağlayan hormonlarda bir sorun olursa, aylık yumurtlama düzeni de olumsuz etkilenir.

Adet düzensizliği

Kadınların hamile kalmasını etkileyen unsurların başında adet düzensizliği gelmektedir. Yumurtalar adet kanamasının başlamasından 5 gün kadar önce döllenmeye hazır olur. Olgunlaşan yumurtaların döllenmesi halinde gebelik, döllenmemesi halinde adet kanaması olur. Ancak kadınlar ergenliğe girdikten sonra çeşitli sebeplerden dolayı adet düzensizliği sorunu yaşayabilir. Düzenli cinsel yaşamı olan ve doğum kontrol yöntemi kullanmayan kadınlardaki adet gecikmesi çoğu zaman gebelikten kaynaklanır. Adet düzensizliği ise genellikle adet döngüsünde yumurtlama olmadığında olur. Normalde adet düzensizliği olmayan bir kadında ani olarak adet gecikmeleri görülürse, bunun en önemli sebepleri büyük bir stres yaşaması ya da mevsimsel değişimler olabilir. Yıl içinde adetin birkaç defa gecikmesi de normal karşılanabilir. Fakat adet düzensizliği bir rutin haline geldiyse mutlaka bunun nedeni araştırılmalıdır.

Adet düzensizliği tedavisi

Kadınlarda 21 günden az ya da 35 günden fazla süren sikluslar adet düzensizliği olarak değerlendirilir. Adet kanamasının normalden uzun sürmesi halinde ya da iki adet kanaması arasında oluşan lekelenme gibi kanamaların olması halinde kadının adet düzensizliği tedavisi için doktora gitmesi ve jinekolojik muayene olması gerekir.  Tedavi için önce adet düzensizliğine neyin sebep olduğu belirlenmelidir. Muayenede rahimde olabilecek miyom, polip ya da yumurtalık kisti gibi sorunlar tespit edilebilir. Ultrason tetkikinde ya da vajinal smear testinde hormonal bir sorun belirlenirse hemen tedaviye başlanır. Düzensiz adet görmeye neden olan etken ortadan kaldırılırsa, adetler yeniden düzene girer. Tedai sırasında bazen ilaç tedavisi bazı durumlarda ise cerrahi girişim tercih edilebilir. Kadınlar ergenlikten itibaren adet düzenlerini takip ederlerse, adet düzensizliği erken dönemde belirlenebilir ve tedaviye başlanır.

Adet düzensizliği bitkisel çözüm

Adet düzensizliği sorunu olan kadınlar bunun için bazı bitkisel kürleri uygulayabilir. Adet düzensizliği bitkisel çözüm önerileri arasında en fazla önerileni soğan kürüdür. Bunun için 2 bardak klorsuz suyun içinde dörde böldüğünüz kahverengi kabuklu soğanı 5 dakika kadar kaynatın. Bunu öğlem ve akşam yemeklerinden önce birer bardak içebilirsiniz. Bu kürü sadece 15 gün uygulamalısınız. Kire başlamak için en uygun zaman adet kanamasının bitmesinden sonraki 7. gündür.

Adet düzensizliği belirtileri

Kadınların adet düzensizliği belirtileri konusunda biraz hassas olmasında yarar vardır. Bu belirtiler arasında adet kanamasının 3 günden az ya da 7 günden fazla sürmesi, adet döngüsünün 21 günden az 35 günden fazla aralıkta olması, mide bulantısı, kusma, ağrı olması, adet kanamasının hafif ya da ağır olması, adet kanamaları arasında lekelenme olması sayılabilir.

Adet düzensizliği için ne yapılmalı

Adet düzensizliği sorunu yaşadığını fark eden kadınların öncelikle adet düzensizliği için ne yapılmalı, bunun hakkında jinekoloğundan bilgi alması gerekir. Adet sikluslarını birkaç ay takip etmelidir. Bunları not ederek düzensizliği belirlemelidir. Bunun tedavi edilmesini gerektiren bir sorun olup olmadığını öğrenmek içinde mutlaka doktora gitmelidir. Özellikle gebe kalmayı planlayan bir kadın için bu önemlidir. Normalde de kadının sağlıklı bir yaşam sürmesi için adetlerinin düzenli olması gerekir.

Adet düzensizliği gebelik

Adet düzensizliği gebelik oluşmasına bir engel teşkil etmez. Ancak buna rağmen adet düzensizliğinin bir doktor tarafından değerlendirilmesinde fayda vardır. Çünkü kadının gebe kalmasına engel olmasa da, gebe kalmayı zorlaştırabilir ve geciktirebilir. Bu yüzden adet düzensizliği olan kadınların bunun nedeninin belirlenmesi için bir doktora gitmesinde yarar vardır.

Adet düzensizliği neden olur Uzman Tv

Doğurganlık dönemindeki kadınlarda adet gecikmesi sıkça olabilir. Adet düzensizliği neden olur Uzman Tv yayınlarından takip edebilirsiniz. Bunun çeşitli sebepleri vardır. Siklus döneminde yumurtlamanın olmaması adet kanamasının gecikmesine neden olur. Bu ise stres, yer değişimi, iklim değişimi gibi sebeplerden ya da yumurtalıklardaki bir sorundan, hormonlardan ya da bazı hastalıklardan kaynaklanabilir. Yılda 1-2 defa adet düzensizliği sorunu yaşanması normaldir. Bunun üzerindeki gecikmelerde mutlaka doktora gidilmelidir.

Adet düzensizliği neden oluyor

Adet düzensizliği yaşamak kadınlar için önemli bir sorundur. Adet düzensizliği neden oluyor, diye bir sorgulama içine girilebilir. Bunun farklı sebeplerden kaynaklanması nedeniyle öncelikle adet gecikmesine neden olan etkenin belirlenmesi gerekir. Bazı hallerde kadında adet görme durmuşta olabilir. Hamile olmayan, menopoza girmemiş ya da emzirme döneminde olmayan kadınlarda 90 günden uzun süren adet görememe bir anormalliğin olduğunu gösterir. Buna amenore denmektedir. Bu sorun daha çok erken yaşlarda adet görmeye başlamış kızlarda görülebilir.

Adet düzensizliği daha çok stres, doğum kontrol hapları, rahimde polip ve miyomlar, endometriozis, iltihaplı pelvik hastalığı, polikistik over sendromu, prematüre yumurtalık yetmezliği gibi nedenlerden yaşanır. Bunun dışında aşırı kilo alma ya da verme, karaciğer sirozu, rahim duvarında kalınlaşma, aşırı egzersiz yapma, diyabet, tiroit bezi sorunları, düşük, dış gebelik, antidepresan ve kan inceltici ilaç kullanımı, östrojen tedavisi gibi nedenlerde adet düzensizliğine neden olabilir.

Adet düzensizliği nasıl anlaşılır

Adet düzensizliği kavramı özellikle gebelik planı olan kadınlar açısından önemlidir. Peki, adet düzensizliği nasıl anlaşılır, böyle bir sorunun olduğunu anlamak için adet kanamalarının hangi periyotlarla olduğuna bakmak gerekir. Bir adet kanamasının ilk günü baz alınarak, daha sonraki adet kanamasının ilk günü arasındaki süre 21 ve 35 gün olursa düzenli bir adet kanamasının varlığı kabul edilir. Buna rağmen kadında yumurtlama oluyorsa, adet döngüsünün istikrarlı olması da aranır. Bu durum incelendiğinde son 6 aylık adet kanamalarının arasındaki süreler 21-35 gün olsa da, bir düzensizlik olduğu gözlenirse adet düzensizliği olduğu düşünülür. Yani günlerde bir istikrarsızlık olursa kadında yumurtlama bozukluğu değerlendirmeye alınmalıdır.

Adet düzensizliği hamile kalmayı engeller mi?

Çocuk sahibi olmak isteyenler için adet düzensizliği önemli bir sorundur. Bu nedenle adet düzensizliği hamile kalmayı engeller mi, diye pek çok soruyla karşı karşıya kalmaktayız. Adet düzensizliği normalde kadının hamile kalmasına engel olmaz. Fakat adet düzensizliğinin nedeni bu açıdan önemlidir. Stres, mevsimsel değişimler, yer değişimi gibi nedenlerden kaynaklanan adet düzensizliği geçici olup, kadının hamile kalmasına engel teşkil etmez. Adet gördüğünde gebe kalması da mümkün olabilir. Ancak herhangi bir rahatsızlık ya da hormonal etkilerden adet düzensizliği oluyorsa, gebelik için mutlaka tedavi edilmelidir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.