Adet Düzensizliği

05.10.2015
115
Adet Düzensizliği

Adet Düzensizliği Nedir?

Adet düzensizliği kadınlarda 21 günden daha az olan ya da 35 günden daha fazla süren sikluslar için kullanılır. Fazla miktarda olan adet kanamalarında, uzun süren kanamalarda, iki adet döneminin arasındaki lekelenmelerde kadınlar mutlaka doktora gitmeli ve muayene olmalıdır.

Adet Düzensizliği Kadın Hastalıklarının Habercisi Olur Mu?

Adet düzensizliğinin olması yumurtalıklarda meydana gelen kistlerden, hormonal değişimlerden rahim içi tabakasındaki büyümeden, rahim ve rahim ağzında oluşan poliplerden, miyomlardan ve rahim kanseri belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Adet kanamalarının sıkça olması ya da kanama miktarının az olması adet düzensizliği olarak değerlendirilir. Adetlerin sık görülmesi genellikle hormonların etkisiyle olur. Adetlerin normalden az görülmesi ise, genellikle yaşın ilerlemesi nedeniyle ortaya çıkar. Ancak herhangi bir kadın hastalığının habercisi de olabilir. Bu nedenle altta yatan neden araştırılarak, kadının genel sağlığının korunmasına çalışılmalıdır.

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Doğurganlık döneminde adet gecikmesinin yaşanması sıkça etkili olabilir. Aktif bir cinsel yaşam süren, sağlıklı bir kadında bunun nedeni gebelik olarak ortaya çıkabilir. Başka bir neden ise, siklus döneminde yumurtlama olmamasıdır. Bu sebeplerin dışında kalan etkenlerde stres yaşanması, mevsimler ya da mekân değişimi olabilir. Kadınların yılda bir defa bunu yaşaması olağan kabul edilir. Fakat uzun süreli olması halinde, hormon düzeylerine bakılmalıdır.

Adet Düzensizliği Hamile Kalmayı Engeller Mi?

Bu sorun adet düzensizliği yaşayan ve çocuk sahibi olmayı arzu eden kadınlar açısından oldukça önemlidir. Ancak düzensiz adet görmek gebe kalmaya engel değildir. Sadece bazı etkenlerin buna eşlik etmesi halinde gebe kalmayı zorlaştıran bir süreç yaşanır. Burada önemli olan neyin adet düzensizliğine sebep olduğudur. Yumurtlama düzensizliğinin ya da polikistik over sendromu gibi nedenler, aylık yumurtlamanın olmamasına neden olacağından gebeliğin planlandığı gibi gerçekleşmemesine sebep olabilir.

Adet düzensizliğinin rahimdeki miyom ve poliplerden kaynaklanması halinde, hamileliğin gecikmesi ya da düşükle sonuçlanan bir hamilelik yaşanabilir. Adet düzensizliği çok farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Tiroit hormonlarındaki bozukluk, prolaktin hormonunun yüksek olması gibi sebeplerde adet düzensizliği yapar. Hormonlar kadınlardaki adet kanamalarının olmasına sebep olur. Herhangi bir nedenden adet düzeni bozulursa, aylık yumurtlama düzeni de bundan olumsuz etkilenir.

Adet Düzensizliği Gebeliğe Olumsuz Etki Yapar Mı?

Adet düzensizliği olan kadınların gebe kalması halinde, bunun gebelik için olumsuz etkileri olmaz. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde de bu konuda sorun yaşanmaz. Adet düzensizliği gebeliğin olmasını geciktiren ve zorlaştıran bir etkendir. Ancak her adet düzensizliği sorunu bulunan kadında gebeliğin engellenmesi gibi bir durum da yaşanmaz.

Adet Kanaması Neden Olur?

Kadınlarda rahim her ay düzenli olarak kendini yeni bir yumurtlama dönemi için hazırlar. Bu süreçte rahim duvarı kalınlaşır ve embriyonun barınmasına uygun koşullar hazırlanır. Bunlar yumurtalıkların salgıladığı hormonların etkisiyle meydana gelir. Bu süreçte kadında hamilelik gerçekleşmezse, embriyonun yerleşmesi için hazırlanan rahim içi tabakasının adet kanaması şeklinde dökülmesi ve dışarı atılması gerçekleşir. Rahimdeki bu gelişmeler menopoz dönemine kadar, düzenli olarak her ay olur. Menopoz dönemi demek kadının yumurta rezervinin bitmiş olması demektir. Aylık yumurtlama gerçekleşmediğinde, adet kanamalarının sonuna gelinir.

Adet Düzensizliği Neden Olur?

Kadınlardaki hormonal dengenin kurulması ve bu dengenin kontrol edilmesi beyinde başlamaktadır. Mekanizma doğru olarak işlediğinde, yumurtalıklar adet döneminin gerçekleşmesi için gerekli olan hormonları salgılar. Bu sayede rahim duvarında kalınlaşma olur. Eğer beyindeki sistemde bozulma olursa, adet düzensizliği ortaya çıkar ve özellikle gebe kalmakla ilgili sorunlar başlar.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.