Adım Adım Sezaryen Doğum

23.03.2015
430
Adım Adım Sezaryen Doğum

Adım Adım Sezaryen Doğum

Sezaryen ameliyatı ortalama olarak 45 dakika kadar sürmektedir ve bu sürenin hemen başlangıcında, yani ilk 5 – 10 dakika arasında bebek dünyaya gelmektedir. Geriye kalan 35 – 40 dakikalık sürede ise bebeğin alınması için kesilen karın dikilir ve ameliyatın tamamlanması için gerekli komplikasyonlar tamamlanır.

Tabiki bu süre ve zaman ayarları doktorunuz tarafından daha farklı şekillerde planlanabilmektedir. Her doktorun tarzının ve ameliyat tekniğinin farklı olabileceğini unutmayınız.

Adım Adım Sezaryen Ameliyatı Nasıl Olur?

* Bir doktorun sadece sezaryen doğumda değil tüm ameliyatlarda istemiş olduğu en önemli nokta, ameliyathanenin yeterli oranda aydınlatılmasıdır. Yeterli bir ışık düzenine sahip olduğunu düşünen doktor ardından tüm ameliyat ekipmanlarını kontrol ederek, personelin gerekli hazırlıkları yapmasıyla sezaryen doğum başlayabilir.

* Bir sonraki işlemde ise hastaya anestezi uygulanmaktadır. Bunun için anestezi uzmanı hastaya anestezi uygular ve hastanın uyuması sağlandıktan sonra otomatik anestezi makinası ile ameliyat süresince hastanın uyuması sağlanmaktadır.

* Anne adayı genel anestezinin etkisi ile uyuduğunda ameliyatın çok hızlı bir şekilde başlaması gerekmektedir. Daha sonra ilk olarak anne adayının karnında 7 kat kesi yapılır. Bu tabakalar sırası ile cilt altı, kas kılıfı, rektus adı verilen karın ön duvar kası, dış karın zarı, rahim içi zarı ve rahim kasıdır. Tüm bu duvarlar farklı farklı olacak şekilde dikkatli ve kontrollü bir şekilde kesilmektedir.

* Tüm dokuların kontrollü bir şekilde kesilmesinin ardından amniotik kese patlatılır ve kordon düğümlenerek kesilir. Bu işlem sayesinde bebek anneden ayrılmaktadır. Bebek artık bağımsız hale geldikten sonra ameliyathanede hazır olarak bekletilen çocuk doktoru ve hemşireye bebek teslim edilir.

* Burada bebeğinizin ilerleyen dönemlerde yaşayabileceği ilik problemlerine karşın bebeğin kordon kanı alınmak isteniyorsa alınabilir. Bunun için bebek henüz anneden ayrılmadan önce kordon içerisinde yer alan damardan kan alınır ve saklanması ile işlem tamamlanmış olur. Bu işlem için ameliyata özel bir set ile müdahale edilir ve bu set kordon kanını almak için kullanılır.

* Bu işlemlerin ardından bebek dünyaya geldikten sonra plesenta el ile temizlenir ve rahim içi çok iyi şekilde temizlendikten sonra, farklı dikiş teknikleri ile tüm cilt ve deri katmanları dikilerek kapatılır. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kanama kontrolünün çok iyi yapılmasıdır.

* Dikiş işlemi uygulanırken cilt boydan boya dikilir ve kullanılan dikiş ipliği içeriden ve görülmeyecek şekilde zamanla kaybolan iplikler kullanılır. Ayrıca gizli dikiş teknikleri kullanılır ve açılan deriler kolaylıkla kapatılabilir. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan bir tanesi lazer dikiş diye bir tekniğinm olmadığıdır. Lazer genellikle kesme ve yakma işlemlerinde kullanılmaktadır. Lazer olarak tabir edilen dikiş tekniği aslında gizli dikiştir. Gizli dikiş cilt dokusu tarafından emilir ve zamanla kaybolarak yok olur. Son olarak dikişler açıkta bırakılmaz ve cilt üzeri bir bant ile kapatılarak özel bir pansuman uygulanır.

* Bu işlemlerin ardından sezaryen ameliyatı son bulmuş olur ve anne anestezi uzmanı tarafından uyanma odasına alınarak uyandırılır. Burada ihtiyaç olursa anneye ağrı pompası anestezi uzmanı tarafından takılmaktadır.

* Anne ameliyattan çıkıncaya kadar bebeğinde ilk muayeneleri tamamlanmış olur ve kanı alınarak gerekli kontrollerden geçirilir. Ayrıca ilk olarak hepatit aşısıda yapılır ve annesinin ameliyatı bitinceye kadar bebek odasında annesini bekler.

Sezaryen Ameliyatının Ardından Hastanede Geçirilen İlk Süreler

* Anne kendine geldikten sonra bebeğin kolostrum adı verilen ilk sütü alabilmesi için bebek annenin yanına getirilir. Bu süre zarfında annenin tansiyon kontrolü, kanama kontrolleri ve idrar çıkış kontrolleri sağlanır. Genellikle doğumun gerçekleştiği ilk gün damardan serum ve antibiyotik verilmektedir.

* Ameliyatın gerçekleşmesinin ardından yaklaşık olarak 8 saat geçtikten sonra anne ayağa kalkabilir. Anestezinin etkisine bağlı olarak anne ilk ayağa kalkışta baş dönmeleri ve tansiyonda oynamalarla karşı karşıya kalabilmektedir. Bunlar çok normal durumlar olmakla birlikte panik yapmaya asla gerek yoktur. Burada görülen durum çok şiddetli yaşanır ve mide bulantısı ile birleşirse genellikle hemşire çağrılmalı ve anne hemşirenin kontrolünde ayağa kaldırılmalıdır.

* Bazı annelerde bu dönemde sonda takılı olabilmektedir. Bu gibi durumlarda sonda çıkartılır ve anne ayağa kaldırılmadan önce sıvı ağırlıklı hafif gıdalarla beslenir.

* Annede ağrı görülüyorsa bu dönemde kullanılan ağrı pompaları sayesinde anne ağrılarını kendi kontrol edebilir. Ancak elinizde ağrı pompası bulunmuyorsa hemşirenizden isteyeceğiniz ağrı kesici kalçadan uygulanarak verilebilmektedir. Tabiki bu durum hemşirenin insiyatifinde değildir ve ancak jinekoloğun tavsiyesi üzerine yapılabilmektedir.

Sezaryen Ameliyatının Ardından İlk Gün

* Genellikle ameliyatın ardından ilk gece sorunsuz şekilde atlatıldıktan sonra ilk güne uyandığınızda daha çok rahatlamış olacaksınız. Bu gün artık daha çok yürümeniz gerekecek ve emzirmeyide sorunsuz şekilde öğrenmiş oldunuz. 1. Gün anneye yumuşak ve sulu bir gıda diyeti uygulanmaktadır. Ayrıca bu ilk gün içerisinde annede gaz oluşmaması için anneye gaz giderici ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

* Ayrıca annenin birinci günden itibaren duşa girebilmesi için özel bir pansuman yapılır ve kesik olan bölgeye bant konur. Ancak duş alırken annenin yalnız olmaması ve olabiliyorsa hemşire eşliğinde duş alması gerekmektedir.

Bu aşamaların ardından artık ikinci gün anne evine gönderilir ve doktorun önereceği şekilde kendini korumalı ve yürüyüş programlarına devam etmelidir. Artık anne yavaş yavaş iyileşme sürecine girmiştir ve günlük rutin işlerini halledebilecek kıvama ulaşmasına 1 hafta kalmıştır. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.