Amniyoinfüzyon – Hamilelikte Amniyon Sıvısı Eklenmesi

29.03.2017
465
Amniyoinfüzyon – Hamilelikte Amniyon Sıvısı Eklenmesi

Amniyon Sıvısı Nedir?

Amniyoinfüzyondan bahsetmeden önce amniyon sıvısını anlatmak gerekir. Amniyon sıvısı anne karnında bebeğin etrafını saran sıvıya verilen isimdir. Halk dilinde bebeğin suyu da denir. Amniyon sıvısı annenin kanından elde edilir. 12. Haftadan itibaren ise bu görevi bebek yerine getirir yani bebeğin hücreleri arasından amniyon sıvısı süzülür. Bebek idrarını da yapmaya başlar. 20. Haftaya gelindiğinde bebeğin cildi sıvı çıkamayacak kadar kalınlaşır. Bu tarihten itibaren amniyon sıvısını oluşturan faktör bebeğin idrarı olacaktır. Bebek anne karnında idrardan rahatsız olmaz hatta o idrarı içebilir. Çünkü boşaltım sitemi yetişkinlerdeki gibi değildir. Atıklar ve zararlı maddeler anneye yollanır anne tarafından temizlenir. Bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı çeşitli nedenlerden dolayı azalır. Amniyon sıvısı bebeğin sağlıklı doğması için önemlidir bu yüzden takibinin yapılması gerekir. Eğer sıvı fazlaysa alınmalı, azsa artırılmalıdır. Amniyoinfüzyon yapılma nedeni bebeğin sağlıklı doğması ve erken doğumun engellenmesidir. Ancak her zaman erken doğum önlenemeyebilir.

Amniyoinfüzyon nedir?

İlk kez 1976’da tanımlanan bir yöntemdir. Amniyoinfüzyon bebeğin amniyon sıvısının azaldığı durumlarda anne karnına sıvı eklenmesi işlemine verilen addır. Amniyoinfüzyon iki farklı yolla yapılır birincisi vajinal yoldan, ikincisi ise karından kateter yardımıyla… Amniyoinfüzyon çok sık yapılan bir işlem değildir. Nadiren yapılır. Amniofüzyon birçok uygulamayla nispeten yeni bir tekniktir. Çeşitli obstetrik durumlarda, amniyotik sıvı eksikliği problem sorunu olduğunda, amniyotik boşluğa sıvı girişi doğru ve mantıklı bir tedavi yöntemi olarak kabul edilir.

Amniyoinfüzyon hangi durumlarda yapılır?

  • Amniyon sıvısının kalınlaşması durumlarında bu sıvıyı inceltmek amacıyla yapılır. Buna mekonyum aspirasyon sendromu adı verilir.
  • Oligohidramnios (amniyon sıvısı ölçümlerinde amniyon sıvısının düşük olması durumudur)
  • Fetal distres durumlarında
  • Eksternal sefalik versiyonlar için (ters gelen bebekleri düzeltmeyi kolaylaştırmak amacıyla yapılırdı. Ancak artık tercih edilmiyor)
  • Polihidramnios Bu durum da oligohidramnios sendromunun tersidir yani sıvı artışıdır bu tür durumlarda da benzer bir işlem yapılarak fazla sıvı enjektör yardımı ile alınır.

Yukarıda saydığımız nedenlerden en sık karşılaştığımız durum oligohidramnios sendromudur. Bu yüzden oligohidramnios semptomunun nedenlerine değinememiz gerekir.

Oligohidramnios nedenleri

  • Bebekte böbreklerde patolojik bozukluklar ya da böbreklerden birinin olmaması
  • İdrar yolu tıkanıklıkları
  • Plasentanın fonksiyonunu yerine getirememesi
  • İntrauterin gelişmemesi

Amniyon sıvısı nasıl kontrol edilir?

Amniyon sıvısının yeterli olup olmadığını anlamak için USG (ultrasonografi) yapılmalıdır. Eğer yeterli sonuç alınamazsa detaylı USG yapılmalıdır.

Amniyon sıvısı ne kadar olmalıdır? – Amniyon sıvısı değerleri

3 haftalık bre gebelikte amniyon sıvısı 50 ml’dir. 4,5 aydan sonra miktar 400 ml’ye yükselir. Gebelikte 36. Haftaya girdiğinizde 1000 ml’ye yükselir. Ancak doktora gittiğiniğzde size amniyon sıvın 4m 5 cm ya da 5 ml gibi rakamalr söylerse kastettiği bizim iki satır yukarıda yazdığımız rakamlar değildir. Burada kast edilen rakamlar “Amniyotik Sıvı İndeks” yani “AMV”dir. Anne karnına ultrasonla bakılır. Anne karnının tüm köşelerinden ölçüm alınır. Bu ölçümlerin toplamı 5 cm üzerindeyse normal, altındaysa amniyon sıvısı az, 8 cm’den fazla ise amniyon sıvısı fazla demektir. Doktorunuzun size söylediği rakamlar bunlardır. Amniyon sıvısının bir miktar az ya da bir miktar fazla olması büyük bir sorun habercisi değildir. Anneler amniyon sıvısı ile ilgili büyük korkulara kapılmamalı, doktorunun dediklerine güvenmelidir. İçiniz rahat etmiyorsa başka bir doktora da görünebilirsiniz.

Uyarı: Bazı uzmanlara göre 10 cm amniyon sıvısı normal kabul edilmektedir.

Amniyoinfüzyon riskli midir?

Bu yöntemin düşük de olsa riskleri bulunmaktadır. Bu konuda doktorunuz sizi bilgilendirecektir. Birçok yönteme nazaran riski çok düşüktür. Ancak bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir bunlardan en önemlileri şöyledir.

Amniyoinfüzyon kaynaklı komplikasyonlar

  • Uterin hipertonus

  • Preterm eylem
  • Fetus kalp atışının bozulması
  • Zar İltihabı
  • Uterin rüptür
  • Dekolman plasenta
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.