Bebeğin Doğum Pozisyonunu Alması

13.07.2018
614
Bebeğin Doğum Pozisyonunu Alması

Doğumun yaklaştığı dönemlerde anne rahmindeki bebeğin en iyi pozisyonu; yüzü arkaya dönük (anterior pozisyon) ve (sefalik pozisyon) baş aşağı duruştur. Eğer doğum yaklaştığı halde bebeğin poposu aşağı konumdaysa, buna makat pozisyonu, ancak bebek baş aşağı olmasına rağmen, yüzü dışa dönükse, buna oksiput posterior pozisyon adı verilir. İdeal olarak kabul edilen baş aşağı anterior pozisyonda bebek, pelvisin eğrisine rahatça oturur. Doğum esnasında bebek sırtını kırar ve çenesini göğsüne sokar. Bu pozisyonda doğum daha kolay ilerler.

Bebek anterior pozisyondaysa, aşağıdaki durumlar daha olasıdır:

  • Yapay doğum sancısına veya sezaryene gerek kalmadan doğum gerçekleşebilir.
  • Daha hızlı ve daha basit bir doğum tecrübesi yaşanabilir.
  • Daha az ağrı ve daha çabuk rahatlama yaşanır.

Sırt sırta (oksiput-posterior) pozisyon nedir?

 

Sırt sırta pozisyonda, bebeğin baş aşağı durur, ancak başının ve sırtının arkası anne adayının omurgasına yaslıdır. Doğum başladığında, 10 bebekten en az 1’i bu sırt sırta ya da oksiput posterior pozisyonda bulunur.

Sırt sırta duran bebekler vajinal yolla doğar, ancak bu pozisyon, özellikle de bebeğin çenesinin doğum esnasında içeriye sokulmak yerine, yukarı itilmesi durumunda, doğumu zorlaştırabilir.

Bebek doğumun başlangıcında oksiput posterior pozisyondaysa:

  • Bebek kafatasını anne adayının omurgasına doğru bastırdığı için sırt ağrısı olabilir.
  • Doğum uzun ve yavaş olabilir.

Neden bazı bebekler farklı durur?

 

Bebek, anne adayının sahip olduğu pelvis tipi ve şekli nedeniyle oksiput pozisyonda olabilir. Çünkü bazı kadınlar, dar ve oval veya geniş ve kalp şeklinde bir pelvise sahiptirler. Anne adayının pelvisi yuvarlak değil de oval veya kalp şeklinde ise, bebeğin pelvisin en geniş kısmında oksiput posterior şekilde oturması daha olasıdır.

Anne adayının nasıl hareket edip oturduğu da bu konuda bir rol oynayabilir. Anne adayı televizyon izlerken rahat bir koltukta dinlenirken veya saatlerce bilgisayar başında çalışırken, pelvis geriye doğru eğilir. Bundan dolayı da bebeğin başı ve omurgası arkaya doğru dönebilir.

Eğer anne adayı çok fazla doğru egzersiz yaparsa, bebek ve pelvis her zaman öne doğru eğildiği için bebeğin, anterior pozisyonda pelvise inme olasılığı daha yüksek olur.

Bebeğin doğum pozisyonu alması

 

Doğum başladığında bebek oksiput pozisyondaysa, bebeğin dönmesine yardımcı olmak için doğum hareketleri uygulanabilir. Bebeğin dönmesi kesin olmasa da en azından ağrılar hafifler.

Posterior bebekler genellikle doğum pozisyonunu değiştirmekte ve kendilerini itme yoluyla ön pozisyona sokabilmektedir. Anne adayı daha doğum başlamadan önce birkaç gün boyunca hafif ağrılar hissedebilir. Bu ağrılar, bebeğin anterior pozisyona dönmeye çalıştığının bir işareti olabilir.

Doğum ile başa çıkmak için bazı ipuçları

 

  • Geceleri bol bol dinlenmek gerekir.
  • Güçten düşmemek için sağlıklı ve düzenli beslenmek önemlidir.
  • Ruhsal açıdan rahat ve pozitif kalmak faydalı olur.

Bebek gebelikte ne zaman pozisyon alır?

 

Hamilelik süresi boyunca bebek ilerlemeye devam eder. Doğumun yaklaştığı döneme kadar pek çok kez pozisyon değiştiren bebeğinizin pozisyonu, doğum yaklaşınca dikkate alınması gereken çok önemli bir faktör haline gelir. 30 haftalık bir hamilelikte bebeğin sefalik (baş aşağı) pozisyonda olması gerekir. Ancak anne adaylarının en az % 25’i bu kadar şanslı olmaz. Ancak gebeliğin 34. haftasına kadar bebeğin ideal pozisyona dönme şansı vardır. Oysaki bebeğin 36. haftadan sonra kafasını çevirmemesi endişe yaratır. Ancak nadiren de olsa, bebeğin doğum başlangıcında bile dönmesi söz konusu olabilir.

Bebekler neden gebelikte baş aşağı döner?

 

Hamileliğin erken dönemlerinde bebeğin rahimde bol miktarda alanı vardır. Bu sebeple her pozisyonu alabilir. Ancak hamilelik ilerledikçe, alan azalır ve bebek kendine rahat bir pozisyon bulmaya çalışır. Bebeğin alt kısmı uterusun üst tarafındayken, bebeğin baş tarafı da doğum kanalına doğru dönerek rahat eder.

Kaynaklar :

https://www.bulenttiras.com/bebegin-dogum-pozisyonunu-almasi
https://www.babycentre.co.uk/a544493/getting-your-baby-into-position-for-birth
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.