Bebeğin Zeka Gelişimini Etkileyen Faydalı Besinler

12.03.2015
127
Bebeğin Zeka Gelişimini Etkileyen Faydalı Besinler

Gebelikte Bebeğin Zeka Gelişimini Etkileyen Faydalı Besinler

Bebeğin zeka gelişimi henüz dünyaya gelmeden önce anne karnındayken başlar ve anne tükettiği besinlerin kalitesi ve niteliğiyle bebeğin zeka gelişimine destek olur. Bebeğin zeka gelişimi açısından anne karnında olduğu dönem çok önemlidir ve bu dönem içerisinde doktorunuzun önereceği besinler ile beslenmelisiniz. Bunun yanı sıra bebeğiniz dünyaya geldiğinde ilk 6 aylık dönem içerisinde zeka gelişimi oluşmaya başlar, bebeğin ilk 6 aylık dönemde tüm besin değerlerini eksiksiz alması gerekmektedir. Bebek dünyaya geldikten sonra 18 aylık olana kadar bebeğin zeka gelişimi açısından çok önemli süreçlerdir.

Hamilelikte bebeğin gelişimini olumsuz etkileyen besinler içerisinde en zararlı olanları içeriğinde civa bulunan besinlerdir. Cıva bebeğin zeka gelişimini olumsuz yönde etkiler ve bazı balık türleri ile mide ve kalamarda yer almaktadır. Gebelikte bebeğin zeka gelişimini olumlu yönde etkilemek için doğal ve mevsiminde besinler ile beslenmek çok önemlidir. Dondurulmuş gıdalar besin değerlerini kaybetmiş olabilir.

18 Ay boyunca bebeğinizin baş yapısı ve beyin yapısı büyüme gösterecektir, bu süre içerisinde bebeğinizin beyin gelişimine etki eden besinleri tüketmek ileriki hayatı için çok önemlidir. Bebeğinizde zeka gelişimi aileden gelen genetik faktörlere, çevresel faktörlere ve beslenme faktörlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.

Bebeğin Zeka Gelişiminde Anne Sütünün Önemi

Bebeğin beslenme açısından en önemli besini anne sütüdür. Anne sütü bebeklerde hem fiziksel gelişimi hem de zeka gelişimini doğrudan etkileyen bir faktördür. Bebeğin tüm vücut fonksiyonlarının ve zeka gelişiminin normal şekilde seyretmesi için ilk 6 aylık süreçte anne sütü ile kesintisiz olarak beslenmesi gerekmektedir.

Ayrıca anne sütünü yeterli oranda alan çocukların daha rahat ve düzgün konuşabildikleri tespit edilmiştir. Tabiki gebelikte ve bebek dünyaya geldikten sonra bebeğin zeka gelişiminin sadece anne sütüne bağlı bir oluşum olmadığı bilinmelidir. Burada aileden gelen zeka tablosu ve diğer faktörlerin etkiside çok büyüktür.

Bebeklerde Zeka Gelişimini Etkileyen Faydalı Besinler

Kolin İçeren Besinler

İçeriğinde kolin bulunan besinler bebeğinizin zeka gelişimi açısından en faydalı besinlerdir ve kolin ağırlıklı olarak anne sütünde bulunan bir B vitamini olarak bilinmektedir. İçeriğinde kolin bulunan besinler bebeğin doğrudan hafızasına etki eder ve beyin hücrelerinde ne kadar fazla kolin bulunursa bebeğin hafıza ve zeka gelişimi o oranda yüksek olur. Ayrıca bebeğiniz 6 aylığı geçtikten sonra yumurtanın sarısı bebeğe yedirilmeli ve bebeğin kolin alımı sağlanmalıdır.

Demir İçeren Besinler

Bebeklerde görülen zeka bozukluklarının genellikle en önemli nedenlerinden bir tanesi demir eksikliğine bağlı olarak görülmektedir. Demir bebek vücudunda beyine oksijen taşıyan bir bileşendir ve her bebeğin doğru oranda demir içeren besin ile beslenmesi gerekmektedir. Yeterli oranda demir tüketmeyen bebeklerde uyuma problemleri, ağlama nöbetleri, fiziksel gelişim eksikliği ve zeka gelişimi eksiklikleri çok sık görülmektedir. Dünyaya gelen bebeklere ilk 6 aylık süreç içerisinde demir sadece anne sütü ile verilebilmektedir. Ancak gebelikte bebeğin zeka gelişimini olumlu yönde etkilemek için, hamileyken demir içeren besinlerin tüketilmesi gerekmektedir. Bu besinler kırmızı et, yumurtanın sarısı, üzüm pekmezi gibi içeriğinde yoğun demir bulunan besinlerdir.

Çinko İçeren Besinler

Çinkonun vücut içerisindeki görevi proteinleri enerjiye dönüştürmesidir. Bebeklerde çinko yeterli oranda alınmadığında zeka gelişimini gerilettiği görülmüştür. İçerisinde çinko yer alan besinler ise ay çekirdeği, fındık, kırmızı et, balık, yumurta ve süt içerisinde çinko bol miktarda bulunmaktadır. Gebelikte bebeğin zeka gelişiminde katkı sağlamak için çinko içeren bu besinleri gebeliğiniz boyunca tüketmelisiniz. Bebeğiniz dünyaya geldiğinde ise ilk 6 ay sadece anne sütü verilmeli ve 6. aydan sonra çinko içeren besinlerle beslenmelidir.

Antioksidan İçeren Besinler

Bebeklerde beyin zedelenmeleri çok kolay şekilde meydana gelebilmektedir. Bebeklerin hassas olan beyinlerinin zedelenmesini engellemek için bebeklerde ve çocuklarda antioksidan besinlerin tüketilmesi çok önemlidir. Antioksidan içeren besinler ise ceviz, badem, balık yağı, yumurtanın sarısı, soya yağı,keten tohumu ve folik asit, iyotlu tuz ve soğuk deniz balıkları içerisinde bulunmaktadır. Bu besinleri bebeğiniz dünyaya gelmeden önce hamilelik sürecinde tüketmelisiniz, ayrıca bebeğiniz 6 aylık süreci aştıktan sonra bebeğinizede vermelisiniz.

İyot İçeren Besinler

İyot normal şartlarda vücudun en az ihtiyaç duyduğu bileşenlerden biridir. Ancak iyotun yetersiz alınması zeka ve beyin gelişiminin yeterli oranda gerçekleşmesine engel olmaktadır. İyot tiroit yani büyüme hormonunun temel elementlerinden biridir. İyot deniz balıklarında bol miktarda bulunan bir bileşendir. Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra 7 aylık olduktan sonra iyot takviyesi yapılmalıdır. Ayrıca 1 yaşını aşan bebeklerde iyotlu tuz ile tatlandırılmış yemekler çok faydalıdır. Ancak burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta yemeğin tuzsuz şekilde pişirilmesi ve sonrasında pişen yemeğe ilave edilen iyotlu tuz şeklinde tüketilmelidir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.