Bebekler Neden Ağlar?

09.12.2014
113
Bebekler Neden Ağlar?

Bebeğinizin Ağlama Nedenleri

Dünyaya yeni gelen bebek diğer insanlarla iletişime geçebilmek için ağlama yolunu kullanır. İsteklerini, ihtiyaçlarını ve beklentilerini ağlayarak ortaya koyarlar. özellikle aç olduklarında, gazlarını vücutlarından atamadıklarında ve hastalandıklarında ağlamaktadırlar. Bu bir çeşit uyarı ve alarm sistemi niteliğindedir. Anne ve babalar yenidoğan bebeklerini tanıyabilmek adına, ağlama kriterlerini ve nedenlerini çok iyi analiz etmelidirler.

Bebeğin Ağlama Nedenleri?

* Bebeklerin mutsuz olduğunda ağladıkları yönünde yanlış bir kanı hakimdir. bebekler kendilerini yetişkin insanlar gibi ifade edemeyecekleri için ancak ağlama iletişimi ile kendilerini ifade edebilirler. 

* Bebeklerin ağlama semptomları çok farklı nedenlerle gerçekleşebilir. Özellikle gaz sancıları, acıkma ve yüksek ateş durumlarında gerçekleşirken, üşüme, terleme, korkma, tedirgin olma gibi pek çok farklı durumda gerçekleşebilir. Ayrıca 1 aylık gelişimi geçiren bebeklerde çeşitli oyuncakları isterken dahi ağlama gibi durumlar görülebilmektedir.

* Bunun dışında yenidoğan bebekler özellikle evde kullanılan araç gereçleri tanımadıkları için, bu araçların çıkardıkları seslerden olumsuz yönde etkilenebilirler. Bu durum aletin çalışmadığı dönemde bu aleti gören bebeğin ağlamasıyla da gerçekleşebilir. Bu gibi durumlar bebeğiniz 6 ayını doldurana kadar yaşanabilir. Bu saplantıları yaşamaması için çocuğu olumsuz etkileyecek gürültüler çıkaran aletleri bebeğinizin yanında çalıştırmamaya özen gösterir.

* Ayrıca sadece ihtiyaçlar ve tedirginliklerle sınırlı olmayan ağlama aktivitesi, bebeğin annesine kızması ve bu durumu ona yansıtmaya çalışması sonucu da ortaya çıkabilmektedir. Bu durum bebeğin mutsuz olduğu ve annesine olan kızgınlığını ifade eder. Genellikle tüm ihtiyaçları karşılanmış olan bebeklerin ağlaması kızgınlık veya mutsuzluktan dolayı kaynaklanıyor olabilir.

Ağlayan Bebeğe Nasıl Davranmalıyız?

* İlk kez anne olan bireyler bebeklerinin çok sık ağlaması ve bir türlü kesilmeyen ağlama nöbetleri karşısında çaresizliğe kapılabilmektedir. Bu durumun nedeni ise bebeğin kendini ifade edememesinden kaynaklanan, ona yardımcı olamamanın vermiş olduğu huzursuzluktur.

* Zamanla bebeğinizle iletişiminiz arttıkça onun hangi durumlarda ne sebeple ağladığını öğrenecek ve bu çaresizliğin önüne geçmiş olacaksınız. Panik yapmadan bebeğinizi tanımaya çalışmak en doğrusudur.

* Bebeğiniz sürekli olarak ağlıyorsa asla ona karşı kayıtsız kalmamalısınız, onu kucağınıza alarak oyalamaya çalışın, onunla  ilgilenerek onun sinirli bir yapıya geçmesine engel olmuş olursunuz. Bebeğinize karşı kayıtsız kalırsanız, onu inatçı ve sinirli bir yapıya geçirirsiniz ve mutsuz olmasına neden olursunuz. Bu durumda deneme yanılma yöntemleri ile bebeğinizin ağlama nedenlerini bularak onu rahatlatmayı öğreneceksiniz.

Bebeğinizi Mutlu Edebilmek İçin Yapmanız Gerekenler?

* Yenidoğan dünyaya geldiğinde onun için önemli olan ve küçük dünyasını oluşturan tek varlık annesidir. Annesiyle iletişime geçmek ve onu tanımakla dünyayı tanımaya başlar. Bu nedenle yenidoğan bebek ile iletişimde bulunmak, onunla sakin bir ses tonuyla konuşmak ve ona pozitif şekilde gülümseyerek şevkat göstermek onun dünyaya daha iyi adapte olmasını sağlayacak ve onu mutlu bir bebek yapacaktır.

* Bebeğinizi baskı altında yetiştirmek ve onu katı kurallar ile sınırlamak onu mutsuz edecektir. Örneğin evde yer alan eşyaları rahatlıkla tanıması için ona fırsat vermelisiniz, kendine zarar vermeyecek tüm eşyaları rahatlıkla test etmesini, tanımasını ve denemesini sağlayarak dünyayı tanıma ve sosyalleşme aşamalarının daha iyi seyrettiğini göreceksiniz. Güvenli standartlar dahilinde özgür bırakılmış olan bebekler mutlu bebeklerdir.

* Bebekler sürekli anneleriyle zaman geçirseler bile baba faktörü bebeğin hayatının en önemli parçalarından biridir. Bebek kaç yaşında olursa olsun anne ve baba ilişkisini tanımaya çalışır ve babasına karşı belirli bir mesafe olmakla birlikte yakınlık görülür. Bu nedenle yanidoğan bebekler ve babaları arasında sıcak bir bağ oluşabilmesi için, babanın bebek üzerinde pozitif bir yaklaşımı olması gerekir. Bu sayede ilerleyen yaşlarda babaya karşı olan sevgi, merhamet ve duygusal bağlar daha kuvvetli olacaktır. Aile yapısının mutlu olması bebeğin mutlu olması demektir bu faktörü unutmamalısınız.

* Son olarak yenidoğan bebeklerin mutluluğu açısındanen önemli faktörlerden bir tanesi uyku düzenidir. İlk doğduğu dönemlerde sürekli uyku halinde olacak ve sadece beslenmek için uyanacaktır. Onu özgür bırakmalı ve sadece kendi istediğinde uyumasına ve kendi istediğinde uyanmasına izin vermelisiniz. Bebeğiniz uyuyorsa onu beslemek için asla uyandırmamalısınız. Uyku düzeni bozuk ve çarpık olan bebekler zor uyur, yeterli beslenemez ve mutlu olamazlar.

* Bebeğinizi zamanla tanıyarak onun hangi aktivitelerden mutlu olup olmayacağını daha iyi şekilde öğrenebileceksiniz. Bu nedenle yenidoğan bebeklerinizi ilk zamanlarda asla zorlamayın ve kendinizi yıpratmayın. Zamanla bebeğinizle aranızla olan iletişim artacak ve birbirinizi daha iyi tanıyacaksınız.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.