Bebeklerde Besin Alerjisi

22.08.2015
141
Bebeklerde Besin Alerjisi

Bebeklerde Alerji

Bebeklerde pek çok farklı nedene bağlı olarak alerjik semptomlar görülebilmektedir. Ancak bu alerjik semptomları ancak deneyerek öğrenebilmek mümkündür ve önceden tespit edilmeleri pek mümkün değildir. Bu nedenle bebeklerde görülebilecek alerjik durumları birlikte detaylı şekilde inceleyelim.

Bebeklerde Besin Alerjisi

Normalde bebeğe zarar vermemesi gereken bir besin maddesinin bebeğin bağışıklık sistemi tarafından zararlı olarak algılanması sonucu meydana gelen durumdur. Vücut hemen karşılık verir ve savunma mekanizmasını hareketlendirir. Gıdalara karşı bebeklerde görülen alerjiler genellikle henüz anne karnındayken görülebildiği gibi ailelerinde alerji durumları söz konusu olan bireylerde de görülebilmektedir. Bu alerjiler genellikle besin alerjileri, astım, alerjik rinit ve egzema olarak görülebilmektedir.

Bebeklerde görülen alerjiler genellikle çok çabuk belirti göstermektedir. Bu nedenle bu yiyeceklere karşı savunma elde edebilmek için bu durum bir avantaj olarak kabul edilmektedir. Bebeklerde görülen besin alerjilerinin belirtileri genel olarak yüzde veya vücudun çeşitli bölgelerinde kızarıklıklar, gözlerde şişlik, dilde renk değişimleri, burunun sürekli olarak tıkalı olması ve akması, ishal ve kusma gibi belirtiler halinde görülebilmektedir.

Hangi Bebeklerde Gıda Alerjisi Riski Daha Yüksektir?

Gıda zehirlenmeleri bazı durumlarda aileden gelen bir durum olarak gösterilmektedir. Diğer aile fertlerinde alerjik durumlar görülüyorsa alerjinin bebeğe geçme olasılığı çok yüksektir. Özellikle gıda alerjilerinde genetik olarak alerjinin bulunduğu ailelerde dünyaya gelen bebeklerin alerjiye daha yatkın olduğu görülmektedir. Ayrıca egzama bulunan bebeklerin nedeni belirlenememiş şekilde gıda zehirlenmelerinbe daha yatkın oldukları görülmektedir.

Alerjiye yatkın olan risk grubunda yer alan bebeklerin doğumun hemen ardından gerekli önlemler alınarak alerjiden uzak tutulmaları gerekmektedir.

Bebeklerde Gıda Alerjisi Belirtileri

Bebeklerde gıda zehirlenmesi görüldüğünde genel olarak görülen belirtiler mide bulantıları, kusma, ültiket, mide krampları, ishal, baş ağrıları, egzama, öksürük ve astım şeklinde görülmektedir.

Bu semptomlar görüldüğünde bebeğinizi acilen doktora götürmeli ve tedavi süracini başlatmalısınız. Gıda zehirlenmelerine müdahale edilmediği taktirde daha ciddi semptomlar ortaya çıkabilmektedir.

Bebeklerde Gıda Alerjilerine Neden Olabilecek Gıdalar

Yumurta: Yumurta genellikle bebeklerde ve çocuklarda en çok alerjiye neden olan besinlerden biridir ve pek çok besinin içerisinde bol miktarda bulunmaktadır. Buna ek olarak yumurtanın sarısına karşı görülen alerjiye ek olarak beyazına karşı görülen alerji daha fazladır. Yumurta alerjisi bebeklikten çocukluğa geçiş döneminde azalmakta ve yerişkinlik döneminde hiç görülmemektedir. Yumurta bebeklere genellikle ilk 1 yıl hiç verilmemeli ve 1 yılın ardından azar azar verilerek gittikçe arttırılmalıdır.

Süt: Özellikle inek sütüne karşı bazı çocuklarda alerjiler görülebilmektedir. Bu durumda tereyağı, yoğurt, peynir, krema gibi ürünlerin tüketilmeside alerjiye sebep olacaktır.

Kuruyemişler: Bazı yağlı kuruyemişlerinde bebeklerde alerjik reaksiyonlara neden oldukları görülmektedir. Bunlar arasında kestane, ceviz, badem, yerfıstığı, şamfıstığı ve fındık bulunmaktadır. Bu kuruyemişler yap açısından zengindir ve alerjiye neden olabilmektedir. Genellikle bebeklere 1 yaş ile 3 yaş aralığından itibaren kuruyemişlerin verilmesi önerilmektedir.

Deniz Ürünleri: Genellikle kabuklu deniz ürünleri ve balık en çok alerjiye neden olan besinler arasında yer almaktadır. Özellikle bebeklerde alerjiye neden olabilecek deniz ürünleri ıstakoz, ton balığı, uskumru, sardalye, morina balığı, yengeç, karides, midye, kalamar, istridye ve salyangoz olarak belirtilmektedir.

Baharatlar: Bazı baharatlar bebeklerde alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. tarçın, zencefil, kereviz tohumu, hardal, hindistancevizi, kırmızıbiber, karabiber, vanilya, adaçayı, haşhaş tohumu gibi baharatlar bebeklerde alerjik reaksiyonlara neden olmaktadır.

Meyve ve Sebzeler: Özellikle domates, kivi, ananas, çilek gibi meyveler bebeklerde ve çocuklarda alerjiye neden olabilmektedir. Bunun dışında portakal, kabak, patates ve havuç gibi besinler normalden çok daha fazla tüketildiğinde alerjik semptomlara neden olabilmektedir.

Tahıllar: Genellikle alerjiye neden olabilecek tahıllar içerisinde buğday daha çok alerjik semptomlara neden olabilmektedir. Ancak buğdayın bulunmadığı bir beslenme programı düşünülemeyeceği için bunun yerine az buğday tüketimi yanı sıra, mısır, kuskus, bulgur, nişasta, gluten ve makarna gibi besinlerin tüketilmesi önerilmektedir.

Çikolata: Çikolata bebek ve çocuklarda normalden çok daha fazla tüketildiğinde deride kızarıklıklar, kaşıntılar, sindirim sistemi bozuklukları, burun akıntıları, migren gibi pek çok alerjik reaksiyona neden olabilmektedir.

Et: Özellikle bebeklik dönemlerinde ete karşı alerjik reaksiyonlar görülmektedir. Genellikle tavuk eti ve sığır etine karşı alerjik reaksiyonlar görülebilmektedir. Bunun yanı sıra kırmızı etler içerisinde kuzu eti daha az alerjik reaksiyona neden olmaktadır. Genellikle süte karşı alerjisi bulunan bebeklerin aynı zamanda sığır etine karşıda alerjik semptomlar gösterdiği görülmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.