Bebeklerde Göz Sağlığı

20.12.2014
93
Bebeklerde Göz Sağlığı

Bebeklerde Göz Sağlığı

Bebeklerin göz muayeneleri ve kontrolleri ihmal edilmeyecek kadar önemli bir durumdur ve belirli dönemler arasında periyodik olarak yapılmalıdır.

Çocuklarda Göz Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?

* Bebekler dünyaya geldiklerinde doktorları tarafından belirli bir yöntemler dizisi uygulanarak göz muayenesinden geçirilirler. Bebeklerde görme problemleri genellikle rutin kontroller sırasında fark edilmektedir. Bu nedenle rutin kontrollere dikkat etmek ve aksatmamak çok önemlidir.

* Genellikle yeni doğan bebeklerin gözlerinde aşırı sulanma, çapaklanma, ve normal olmayan durumlar görülmediği sürece herşey normaldir ve çocuğun 3 yaşına gelene kadar ciddi bir göz muayenesine ihtiyaç duyulmaz.

Çocuklarda En Çok Görülen Göz Rahatsızlıkları Nelerdir?

* Çocuklarda göz hastalıklarının bir çoğu görülebilmektedir. Genellikle göz nezlesi olarak bilinen ‘Alerjik Konjonktivit çok sık şekilde görülen bir göz rahatsızlığıdır.

* Genellikle doğum sırasında anneden bebeğe geçmektedir.

* Bunların dışında doğum sırasında fark edilebilecek katarakt ve gözde meydana gelen yapı bozuklukları görülebilmektedir. Ayrıca bebeğiniz bir aylıktan daha büyük olduğunda gözlerde kanal tıkanıklıkları görülebilmektedir.

* Ayrıca şaşılık gibi gözlemler genelde çocuğunuz 2 yaşına geldiğinde belirgin şekilde fark edilmektedir.

* Diğer yandan kreş dönemine gelen çocuğunuz, diğer çocuklarla etkileşime geçtiğinde bulaşıcı göz rahatsızlıklarının pek çoğunu geçirebilmektedir. Bu nedenle okul dönemlerinde göz rahatsızlıklarında büyük artış olduğu görülmektedir.

Göz Hastalıklarının Nedenleri ve Göz Hastalıklarına Karşı Alınabilecek Önlemler

* Alerjik göz rahatsızlıklarında, alerjinin nedenlerinin bulunabilmesi sonucu, alerjik semptomların tedavi edilmesiyle birlikte göz rahatsızlıklarının sona erdiği bilinmektedir.

* Ancak çocuklarda alerjik testler pek önerilmez ve uygulanmaz. Bu nedenle çok şiddetli alerjik semptomlara rastlanmadığı sürece alerjik testler yapılamamaktadır.

* Fakat testler yapılamasa bile çocuğun sürekli yanında olan annesi bunu kısa sürede fark edecek ve çocuğun neye alerjisi olduğunu zaman içerisinde öğrenecektir.

* Diğer yandan dünyada görülen göz rahatsızlıklarının en büyük nedenlerinden bir tanesi mikroplara bağlı bulaşıcı göz rahatsızlıklarıdır. Burada ise temizlik ve göz bakımı çok büyük önem taşımaktadır. Özellikle çocuklara gözlerini sürekli elleri ile ovuşturmamaları öğretilmeli ve alıştırılmalıdır.

Bebeklerde Görülen Göz Hastalıklarının Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır

* Bebeklerde anatomik nedenlere bağlı olarak görülebilen göz içi tümörler, glokom ve katarakt gibi rahatsızlıklar ameliyatla çözümlenebilecek ciddi rahatsızlıklar olabilmektedir.

* Bunun dışında genellikle erken doğan prematüre bebeklerde görülen retinanın yeterli oranda gelişememesine bağlı olarak görülen rahatsızlıklar ise, lazer tedavi yöntemleri ile giderilebilmektedir.

* Mikroba bağlı ve başka bebeklerle veya çocuklarla etkileşime geçmesi sonucu bulaşan göz rahatsızlıkları ise, antibiyotik tedavileri ile çözümlenebilmektedir.

* Alerjik tedavi yöntemleri ise genellikle doktorunuzun önereceği damla tedavileri ile giderilebilmektedir.

* Bebeklerde doğuştan itibaren görülebilen şaşılık gibi durumlarda ilk olarak gözlükler önerilmektedir. Bazı şaşılık durumları gözlük ile tedavi edilebileceği gibi, bazıları ise ufak ameliyat operasyonları ile düzeltilebilmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.