Bebeklerde Kabızlık Problemi

15.02.2015
108
Bebeklerde Kabızlık Problemi

Bebeklerde Kabızlıkta Yapılması Gerekenler ve Tedavi Yöntemleri

Bebeklerde kabızlık durumu tüketilen besinlerle doğru orantılıdır. bebeğe yedirilen besinler içerisinde kabızlığı tetikleyici besinler olabileceği gibi ishale neden olabilen besinlerde bulunabilmektedir. özellikle yenidoğan ve sadece süt tüketen bebeklerde bile anne sütünden dolayı kabızlık söz konusu olabilmektedir. Bunun nedeni annenin tüketmiş olduğu besinlerin süte işlemesi ve bebeği kabız etmesidir. Bu nedenle bebeğini emziren annelerin çok sağlıklı ve özenli beslenmesi çok büyük önem kazanmaktadır.

Örnek vermek gerekirse, soğanlı veya aşırı baharatlı yiyeceklerin tüketilmesi gaz ve kabızlık durumlarına neden olabilmektedir. Bunun dışında annenin çok aşırı yağlı besinler tüketmesi sütün yağlı olmasına ve bu nedenle bebeğin rahat bir şekilde kaka yapamamasına ve kabızlık problemlerine neden olabilmektedir.

Genellikle ek gıdalara geçiş süreçlerinde yaşanmakta olan kabızlık problemleri genel olarak doktorunuzun önereceği basit yöntemler ile çözülebilmektedir.

Bebeklerde Kabızlığı Önleme Yöntemleri

* Bebeğinize biberon ile mama içiriyorsanız ve kabızlık durumuyla karşı karşıya kaldığysanız öncelikle biberonun içerisine 1 çay kaşığı kadar zeytinyağı ilave etmelisiniz. Ayrıca zeytinyağını memenizin ucuna çok az miktarda sürererk olumlu etkiler yaratabilirsiniz.

* Bunun dışında bebeğinizin kakasını makatından kolay bir şekilde atabilmesi için makat çıkışının olduğu bölgeye bir miktar zeytinyağı sürmelisiniz, faydalı olacaktır. Ancak sabun gibi her hangi bir kimyasal maddeyi bebeğinizin makatına asla sürmeyin.

Bebeğinizde Kabızlığı Önlemek İçin Masaj Uygulayın

* Bebeğinizde kabızlığı önlemek için masaj uygulamalarıyla çözüm yolları deneyebilirsiniz. Özellikle gaz ve kabızlık problemlerini giderebilmek için bebeğinizin sırtına saat yönünde sağdan sola doğru masaj uygulamaları yapmanız gerekmektedir. Bu ritimli masaj hareketleri bebeğinizin kısa sürede sindirim sistemini çalıştıracaktır.

Egzersiz Yaptırın

Bebeklerde kabızlığı geçirmek için mide içi basıncı arttırmanın etkisi olacaktır. Bunun için bebeğinizin bacaklarını karnına doğru bastırarak çekmelisiniz bu tür egzersizler çok etkili olacaktır.

Ilık Banyo

Bebeğinizi banyo yaptırırken ılık suyun içerisinde yaklaşık olarak 20 – 25 dakika kadar bekletmek bebeğin rahatlamasını ve dolaşımının hızlanmasını sağlayacaktır. bebeğinizin üşümeyeceği bir ortamda bu işlemi gerçekleştirmeye özen göstermelisiniz.

Kabızlığa Neden Olabilecek Faktörler – Diğer Kabızlık Nedenleri

* Bebeklerin ailelerinden gelen genetik yatkınlıkları, normalden daha fazla süt tüketimi, çeşitli rahatsızlıklara bağlı olarak uygulanan ilaç tedavileri veya yanlış beslenme gibi pek çok farklı faktöre bağlı olarak bebeklerde kabızlık görülebilmektedir.

* Vücutta meydana gelebilecek çeşitli rahatsızlıklarda kabızlığa neden olabilmektedir. Bu rahatsızlıklar içerisinde kabızlığa en çok neden olanlardan bir tanesi de tiroit hastalıklarıdır.

* Ayrıca unutulmaması gereken bir diğer faktör ise yenidoğan bebeklerin ilk dünyaya geldiklerinde 24 saatlik süreç içerisinde kaka yapmış olmaları gerekmektedir. Bebeğinizin dünyaya gelişinin üzerine 24 saatlik süreç içinde kaka yapmaması durumu bağırsaklarda yer alan sinir liflerinin gelişmediği sonucu ile meydana gelebilmektedir.

Kabızlığa İyi Gelen Besinler

* Bebeğinizin yaşına bağlı olarak bebeklerde kabızlığa iyi gelen besinler farklılık göstermektedir. Ancak doktorunuza danışarak onayını almakla birlikte bebeğinize ek gıda olarak kiraz, üzüm, erik, pırasa, şalgam ve zeytinyağı gibi besinler iyi gelmektedir. Sadece anne sütü içen bebeklerde ise annenin bu besinleri tüketmesi bebeklerde aynı etkilere neden olacaktır.

* Kabızlığın yaşanmaması ve sağlıklı bir beslenme programı uygulanması için özellikle lifli gıdaların bol miktarda tüketilmesi gerekmektedir. Bunun dışında bol miktarda su tüketimi bebekler ve daha büyük çocuklar üzerinde kabızlığı önleyici etkiler yaratmaktadır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.