Bebeklerde Pişik Neden Olur ve Nasıl Geçer?

23.09.2016
157
Bebeklerde Pişik Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Bebeklerde Pişik Neden Olur, Nasıl Önlenir ve Nasıl Geçer?

Pişikler tıpta amonyak dermatiti olarak tanımlanır. Kasıklarda, popo ve dış cinsel organların etrafındaki cildin amonyakla tahriş olması pişik oluşumuna neden olur. Yeni idrarın içinde üre oranı çok olmasına rağmen amonyak bulunmamaktadır. Üre hassas ciltlerde bile tahrişe yol açmaz. Fakat bebeklerde idrarın ciltte bir süre beklemesi durumda bakterilerin etkisiyle üre amonyağa dönüşür ve cildi tahriş eder.

Bebeklerde Pişik Neden Olur?

Cilt yüzeyindeki koruyucu ve ince yağ tabakası, atıkların ve nemin etkisiyle kaybolur ve cildin tahrişine neden olur. Bunu engellemek amacıyla bebeklerin altına eskiden beri atıkların emileceği, cildin kuru tutulacağı çeşitli özelliklerde bezler kullanılmıştır. Pişik oluşumunun nedeni genel olarak candida albicans denilen mantar türüdür. Bebeklerin altı mantarın çoğalmasına uygun ortamlar arasındadır.

Alt bezinin bebeğin cildine temas ettiği alanlarda ilk başta hafif kabarık şekilde kızarıklıklar olur. Bu ilerlediği zaman kızarıklıklar şişliklere dönüşür, içi su dolu kabarcıklar meydana gelir. Bu lezyonlar oldukça acı vericidir. Enfekte olduğu takdirde cilt döküntülerinin rengi parlak kırmızıya dönüşerek, büyüyebilir. Ciltte daha geniş alana yayılabilir.

Bebeklerde en fazla 9-12 aylık dönemde pişik ortaya çıkar. Başlangıcı anüs etrafı olan pişikler kasık kıvrımlarına, penis altına, testis torbasına, kızlarda vajinada büyük dudakların üstüne kadar yayılan kızarıklıklar olur. Pişik olan yerlerde yanma, batma, kaşınma gibi sorunlar yaşanır. Bu durum bebeklerin acı çekmesine, ağlamasına, huzursuz olmasına neden olur.

Genel olarak bebeklerde pişik oluşmasının nedenleri ise;

  • Alt bezi temizliğinde kullanılan deterjan ve temizlik maddeleri ile ıslak mendillerin içeriği pişik oluşumunun en önemli nedenleri arasındadır. Bu nedenle kokulu, parfümlü temizlik maddeleri kullanılmamalıdır.
  • Hijyen koşulların uygun olmaması da pişik oluşmasına neden olabilir.
  • Bebeğin ishal olduğu zamanlarda pişik daha fazla görülür. İdrar yolu enfeksiyonları da pişik için uygun zemin hazırlar.
  • Bebeğin alt bezinin sıkça değiştirilmesi gerekir. Cildinde bezin idrarla ıslak şekilde uzun süre kalması pişik oluşumuna yol açar. Sıcakla birlikte ciltteki sürtünme pişiği tetikler.
  • Ciltteki nem ve ısının artması mikropların üremesine neden olur. Bu pişiğin enfekte olmasına neden olur. Genellikle mantar enfeksiyonu bu durumda gelişim gösterir.
  • Bebeklerde emzirme döneminin ardından ek gıdalara geçiş sürecinde de pişik daha fazla görülebilir. Bunun dışında diş çıkarma dönemleri, antibiyotik kullanımı, egzama gibi etkenlerde pişiğe neden olabilir. Anne sütü alan bebeklerde de sütten geçen domates gibi besinlerde pişiğin kötüleşmesine neden olabilir. Çinko eksikliği de pişik nedeni olarak kabul edilir.

Bebeklerde Pişik Nasıl Önlenir, Nasıl Geçer?

Pişiğin tedavisinde ve önlenmesinde en önemli etken alt bezinin temas ettiği yerlerin kuru ve temiz kalmasıdır. Bu yüzden bebeğin alt bezi sıkça değiştirilmeli, belirli sürelerde altı açık kalmalı ve havalanması sağlanmalıdır. Altını bağlarken bel kısmı daha gevşek tutulmalı, dolayısıyla altının hava alması sağlanmalıdır.

Bebeklerde kullanılan alt bezi kilosuna uygun boyda olmalıdır. Küçük olan bezler bebeğinizin rahatsız olmasına, büyük olanlarda idrarın sızmasına neden olur. Bebekler büyük tuvaletini yaptığında, altının ılık suyla temizlenmesi gerekir.

Bez bölgesinde temizlikte ılık suyla ıslatılmış pamuk kullanılmalıdır. Dezenfektan sabun kullanılmalı ya da ılık suyla durulanmalıdır. Cildi dışkı ve idrardan nazikçe arındırılmalıdır. Ardından kurulanarak temizlik tamamlanmalıdır. Tamamen alkolsüz cilt bakım ürünleri kullanılmalıdır. Alt bezi bağlanmadan önce bebeğin cildi kuru olmalıdır. Üzerine sentetik giysiler giydirilmemelidir.

 Anne sütünden geçecek antibiyotikler ve diğer ilaçlarda bebeğin olumsuz etkilenmesine neden olur. Bu yüzden bebeklerde pişik oluşumunu önlemek için, annenin beslenmesine ve kullanacağı her türlü ilaçta doktor desteği alması gerekir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.