Bebeklerde Uyku Düzeni

17.08.2015
123
Bebeklerde Uyku Düzeni

Bebeklerde Uyku Düzeni

Gebelik haberi aldıktan sonra bile her anını özlemle beklediğiniz, her anı için ayrı ayrı planlar yapılan bebeklerin tüm hareket ve alışkanlıkları planlanarak düşünülmüştür.  Bebeklerinizin belirli periyotlarda gelişmesi, belirli ay ve haftalarda bilinen hareketleri yerine getirebilmesi gelişim süreçlerinin izlenmesinde en etkili yoldur. Bebeklerin tüm hareketleri, fiziksel ve zihinsel gelişmeleri onların gelişimsel süreçleri ve ortalama yaşları ile ilgili bilgiler vermektedir.

Bir ve Üçüncü Aylar Arasında Bebeklerin Uyku Düzeni

Bebekler, bu dönemde oldukça nazlı, sürekli uyuyan, uyandıklarında ise sorun yumağından başka bir şey olmayan canlılar gibi görülebilmektedir. Bu durum, bebeklerin zihinsel ve fiziksel gelişim süreçlerinin tamamlanması için ihtiyaç duydukları uyku saatinin fazlalığından kaynaklanır. Bebeklerin bu dönemde anne sütü almak dışında bebeklerin mümkün olduğunca başka gıdalar almaması ve uyku vakitlerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Uyanık olduklarında zaten gayet nazik ve zayıf olan vücutları çok daha fazla yorulacak gelişimsel süreçlerinin tamamlanması için ihtiyaç duydukları vücut direncini sağlayamayacaklardır.

Üçüncü ve Altıncı Aylar Arasında Bebeklerin Uyku Düzeni

Üç aylık bebeklerde uyku düzeninden bahsetmeden önce belirtmek isteriz ki; bebekler genel anlamda bir yıl boyunca ortalama 13-14 saat uykuya ihtiyaç duymaktadırlar. Hatta bu süreç ortalama dört yaşına kadar bu şekilde seyretmelidir. Bu sayede bebeklerinizin gelişimsel süreçleri seyrinde gidecek, uyku kaynaklı gelişim bozuklukları yaşamayacaklardır. Bebeklerin bu aylarda da ihtiyaç duydukları uyku oranı bir günün yarısından daha fazladır. Bebeklerin bu aylarda yaşadıkları uyku problemlerinin sebepleri; gaz sorunları, gelişimsel olarak duyulan sorunlar ve gece ile gündüz farkını idrak edemiyor olmalarıdır. Aşağıda bebeklerin genel anlamda uyku problemleri yaşamalarının sebepleri ve sorunların nasıl giderileceği ile ilgili detaylı bilgiler aktaracağız. Genel olarak birinci ay uyku düzeni ile on ikinci ay uyku düzeni arasında büyük farklılıklar olmayacağı bilinmelidir.

Altıncı ve On ikinci Aylar Arasında Uyku Düzeni

Altıncı ay uyku düzeni konusunda birçok görüş mevcut olmakla birlikte bebeklerin bu aylarda ek gıdaya başlamalarından uykuda daha büyük problemler çektikleri bilinmelidir. Bebeklerin metabolizmalarına ilk kez anne sütü aracılığı olmadan direk girecek besinler metabolizmada sorunlar oluşturabilir. Bundan dolayı bu dönemlerde daha çok uyanık olma eğilimi gösteren bebeklerinizin uyku düzenlerini sabit bir şekle getirmek ebeveynlerin işi olacaktır. Bebeklerinizin altıncı aydan sonra ek gıdalara alışma süreci boyunca bu tür sıkıntıların tamamını yaşamanız muhtemeldir.

Bebeğinizin Uyku Düzenini Sağlamak İçin Yapılması Gerekenler

Öncelikle bebeğin gece ve gündüz kavramını algılayabilmesi için gündüzleri maksimum derecede hareketli, uyku saati geldiğinde de stabil bir ortam hazırlamanız gerekmektedir. Bu sayede bebeğiniz hareketli ortam bitince uyuması gerektiğinin farkına varacaktır. Bebeğin gece uykusuna ihtiyaç duyduğunun bilincinde olarak onu gündüzleri mümkün olduğunca uyanık tutmaya çalışın. Aç olarak kesinlikle yatırmamalısınız. Uyku sorunu yaşadığı dönemlerde uyutmadan önce ılık bir duş bebeğiniz için mükemmel olacaktır. 

Bunların dışında bebeğinizi bir dedektif gibi izlemeniz, uykusu geldiğinde acıktığında ne gibi hareketler sergilediğini çözümlemeniz gerekmektedir. Cümle kurarak sorununu halledene kadar hareket dilinden neye ihtiyacı olduğunu çözdüğünüz sürece bebeğinizin gelişimi daha düzenli yürüyecektir. Uyku aralarında aniden ve yüksek sesle ağlayarak uyanan bebeğinizi sessiz ve sakin bir ses tonu ile zorlamadan uyutmanız gerekmektedir.  Bebeğinizin uyku periyodunu özellikle bir yaşını doldurduktan sonra kendi ihtiyaçları doğrultusunda oluşturmasına izin vermeniz onun vücudu ve beyninin ihtiyaç duyduğu anlarda uyumasına yardımcı olacaktır. Bunun için bebekleriniz beş yaşına gelene kadar onları mümkün olduğunca televizyon, bilgisayar gibi zihnini uyuşturacak iletişim araçlarından uzak tutmanız gerekir. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.