Bebeklerin Ateşi Nasıl Ölçülür?

09.01.2015
125
Bebeklerin Ateşi Nasıl Ölçülür?

Bebeklerin Ateşi Nasıl Ölçülür?

Çocuklar çok fazla hastalanırlar ve hastalık belirtileri arasında en önemlisi ateş yükselmesidir. Bu nedenle hastalanan ve ateşlenen bebeğin ateşinin doğru şekilde ölçülebilmesi çok büyük önem taşımaktadır. Bebeklerin ateşini ölçebilmek için özel yöntemler kullanılması gerekir ve bu yöntemleri sizler için inceleme altına aldık.

Bebekler hastalandıklarında ateşleri 39 derecenin üzerine çıktığı andan itibaren tehlike çanları çalmaya başlamıştır. Bu durum kısa süre içerisinde normal haline düşmezse doktora başvurmalısınız. Ancak çoğu kez yaklaşık olarak 1 saat içerisinde ateş düşmektedir. Bunun için yarım saat aralıklarla bebeğinizin ateşini düzenli olarak ölçmelisiniz.

Burada kaçınılması gereken en önemli durum bebeklerin dil altı termometreleri ile ateşlerinin ölçülemeyeceğidir. Dil altı termometreleri 7 yaşından itibaren kullanılabilmektedir.

Bebeklerde daha çok koltuk altı bölgesinden ateş ölçümü yapılır. Ancak koltuk altı termometreleri net şekilde doğru ölçüm yapmayabilirler. Genelliyle yarım derece kadar düşük gösterebildikleri bilinmektedir.

Bebeklerin Ateşinin Ölçülmesi İçin Kullanılan Termometre Çeşitleri

Bebekler çok narin oldukları için yetişkinlere oranla daha farklı şekillerde ateşleri ölçülmektedir. Bebeklerin ateşinin en doğru şekilde ölçülebilmesi için daha çok elektronik kulak termometreleri ve dijital termometreler kullanılmaktadır.Emzikli termometre,alından ateş ölçerler ve cıvalı cam termometreler diğer ateş ölçer alternatifleridir.

Emzikli termometrelerde emziğin birkaç dakika bebeğin ağzında hareketsiz kalması gerekmektedir bu da çoğunlukla imkansız olduğundan çok güvenilir ve tercih edilen bir yöntem değildir.

Cıvalı cam termometreler ise içinde cıva barındırması ve kırılması durumunda bebeğin cıvaya maruz kalması ile sağlık yönünden zararı olabileceğinden ötürü artık kullanımda olmayan eski termometre türüdür.

Temassız alından ateş ölçerler kızılötesi termometrelerdir.Kulaktan ve dijital ateş ölçerlerden sonra en çok tercih edilen termometrelerdir.

Elektronik kulak termometreleri kolay kullanılır ancak fiyatları diğer termometrelere oranla biraz daha pahalıdır. Dijital termometreler ise uygun fiyatlı ve aynı şekilde çok kolay kullanım özellikleri taşımaktadırlar.

Her iki termometre tipi içinde 39 derece ateşin üzeri riskli demektir. Bebeğiniz 39 derecenin üzerinde ateşe ulaştığında evde uygulayacağınız yöntemler asla işe yaramayacaktır ve kesinlikle acilen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Elektronik Kulak Termometresi Nasıl Kullanılır?

Elektronik kulak termometreleri sayesinde bebeğinizin ateşini en doğru şekilde kulağından ölçebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey, kulak termometresini bebeğinizin kulağına zarifçe yerleştirmek ve ürün talimatında belirtilen bekleme süresi kadar bekleterek okumaktır.

Kulak termometresi kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta kulakların diğer bölgelere göre daha hassas hijyen istemesidir. Bu nedenle kulak termometreleri 3 kez kullanıldığında uçlarında yer alan pedler değiştirilmelidir.

Dijital Termometre Nasıl Kullanılır?

Dijital termometreler yaklaşık olarak yarım derece kadar düşük ölçüm gerçekleştirirler. Dijital termometreleri ağız,makat ve koltuk altından yapılan ölçümlerde kullanırız. Burada doğru ölçümün yapılabilmesi için bebeğinizin hareketsiz şekilde beklemesi çok önemlidir.

Dijital termometreler doğru şekilde ölçüm yaptığında ve ölçümün sonlanması gerektiğinde alarm ile haber vererek uyarıda bulunacaktır. Termometreniz alarm sistemine sahip değilse tahmini bekleme süresi 2.5 dakika kadar olmalıdır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.