Bilsem Sınavı’na Hazırlık

13.09.2019
520
Bilsem Sınavı’na Hazırlık

Bilsem Sınavı’na Hazırlık Nasıl Yapılır?

Pablo Picasso, Mozart, Einstein ya da Newton günümüz Türkiye’sinde çocuk olsalardı, yolları mutlaka Bilsem’den geçerdi. Kimisi ailesinin ya da öğretmeninin yönlendirmesiyle, kimisi de kendi isteğiyle Bilsem sınavına hazırlık için neler yapabileceğini düşünüyor olurdu.

Bilsem Sınavı Nedir?

Bilsem’in açılımı, “Bilim ve Sanat Merkezleri”dir. Bilsem eğitimleri, örgün öğretime destek amacıyla verilir. Yani öğrenciler, Bilsem eğitimlerini; okul saatleri dışında almaktadır. Bilim ve Sanat merkezlerinde, özel yeteneklere sahip olan öğrencilere; yetenekli olduğu alan ya da alanlarda kendilerini geliştirmelerine yönelik eğitimler verilir.

Bilsem sınavlarının tüm süreci toplamda 3 aşamadan oluşur.

  1. Öğretmenlerin, yetenekli öğrencileri belirlemesi ve bununla ilgili gözlem formlarını doldurması
  2. Grup taramasının yapılması
  3. Bireysel yeteneklere göre değerlendirme yapılması

Bilsem’e şahsi olarak müracaat edilemiyor. Bir öğrencinin, Bilsem sınavına girebilmesinin tek yolu, öğretmeni tarafından seçilmiş ve aday olarak sunulmuş olmasıdır.

Bilsem’e aday gösterilen öğrencilerin sınıflandırılması; resim, müzik ve genel zihinsel yetenek alanlarına göre belirlenir. Öğretmenler, Bilsem’e girecek öğrenci için yetenek alanı belirlerken en fazla 2 kategori seçebilirler. Mesela; öğrenci, müzik ve genel zihinsel yetenek alanlarının ikisinden de sınava girebilir.

Bilsem puan hesaplamasında yanlış cevaplar dikkate alınmaz. Sadece doğru cevaplar puanlamaya dahil edilir. Bundan dolayı öğrencilerin, doğru olduğunu düşünüp emin olamadıkları soruları da cevaplaması önerilir.

Bilsem Sınavı’na Hazırlık Nasıl Yapılır?

Daha önceki yıllarda öğrenciler; Bilsem’e hazırlık kitapları, daha önceki yıllarda çıkmış sorular ve benzer sorularla hazırlıklarını yapıyorlardı. 2017 yılında ise sistem değiştirildi ve mobil cihazlar da kullanılmaya başlandı. Yani, mobil cihazlar üzerinden sınav da yapılıyor artık. Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği sınavlarda; 1, 2 ve 3. sınıflar tablet bilgisayar üzerinden sınavını tamamlıyor.

Bilsem sınavlarında hangi tür soruların çıkacağına dair fikir vermek amacıyla BİLSEM DEMO adlı bir uygulama mevcut, ancak bu uygulamada ne yazık ki soru sayısı kısıtlı.

Bu noktada öğrenciler, Bilsem hazırlık kitabı ve daha önce çıkmış sorularla pratik yapabiliyorlar ancak bu yöntemlerle başarılı sonuçların elde edilmesi bir hayli güç olabiliyor. Fiziksel materyallerle hazırlanmak yerine tablet ve akıllı telefonlar üzerinden egzersizler çözen çocukların ise, başarma sürecini kısaltabildikleri belirtiliyor.

Bilsem Sınavı’na Hazırlık Uygulaması

Başarı sürecini kısaltma imkanı sunan;tabletler ve akıllı telefonlar ile çocuklarını Bilsem’e hazırlamak isteyen velilerin aklındaki en önemli soru şu: “Bilsem’e hazırlık için en iyi uygulama ne?

Kullanıcı bildirimleri ve memnuniyet oranı göz önünde bulundurulduğunda rakipleri arasında öne çıkan MentalUP Eğitici Zeka Oyunu, en çok tercih edilen uygulamalardan biri. Daha önce çıkmış sorulara benzer onlarca sorunun yanı sıra dikkat, görsel zeka, hafıza, sayısal zeka, sözel zeka, problem çözme, hızlı düşünme ve karar verme gibi zihinsel becerilerin gelişimini de destekleyen bu uygulama aynı zamanda TÜBİTAK tarafından destekleniyor, birçok kolejde kullanılıyor ve pedagog onaylı.

Bilsem Sınavı’na hazırlık için MentalUP’ı hemen ve ücretsiz deneyin!

bilsem sınavına hazırlık

Anne-babalar, şunu akıllarından çıkarmamalı: Bilsem Sınavı’nda ezber, hiçbir işe yaramaz çünkü Bilsem, yetenek temelli bir sınavdır.

Bilsem’e Hazırlık Önerileri

Bilsem’e hazırlanırken MentalUP gibi uygulamaları çalışmaların merkezine koymak dışında evde, çocuğunuzla oynayacağınız bazı oyunlar da son derece faydalı olacaktır.

  1. Çocuğunuzun seviyesine göre bir kelime söyleyin ve son iki harfinden bir başka kelime türetmesini isteyin.
  2. Kağıda çizilmiş çeşitli görselleri bir süre göstererek arkasını çevirin. Mesela; panda, aslan, inek, balina ve arı olsun görsellerde. Sonra çocuğunuza sorun: Görsellerde leylek var mıydı?
  3. Bir hikaye anlatmaya başlayın ve kısa bir süre sonra durun. Hikayenin devamını, tamamen kendi hayal gücüne göre çocuğunuzun getirmesini isteyin.

Bilsem’de Hangi Eğitimler Var?

Türkiye’nin 81 ilinde ve toplamda 110’un üzerinde Bilsem okulu mevcuttur. Bu okullara kabul edilen öğrenciler ise aşağıdaki alanlarda kendilerini geliştirme ve eğitim alma fırsatı bulurlar:

  • Uyum sağlama
  • Destek eğitimi
  • Kişinin, kendi özel yeteneklerinin farkına varmasını sağlama
  • Bireysel yeteneklerinin gelişimini sağlama
  • Yeteneklere bağlı proje üretimi, yönetimi ve geliştirmesi

Verilen bu eğitimlerin amacı, çocukların yeteneklerini ve özelliklerini keşfederek; bu alanda uzmanlaşmalarıdır.

Bilsem Kayıt Nasıl Yapılır?

Sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra; kazanan öğrenciler, kendi bölgelerindeki Bilim ve Sanat Merkezi’ne giderek kayıt yaptırabilirler. Sınavların açıklanması ve kayıt tarihleri her yıl Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) sitesinden yayınlanmaktadır.

Aklınıza bir soru işareti takılması durumunda Bilsem Genel Merkezi’ni arayarak bilgi alabilirsiniz.

  • Bilsem Telefon: 0312 413 30 18
  • Bilsem Telefon: 0312 413 30 20
  • Bilsem Telefon: 0312 413 25 36
  • Bilsem Fax: 0312 213 13 56
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.