Bitki Çayları ve Faydaları

26.11.2015
124
Bitki Çayları ve Faydaları

Kışın Tüketilebilecek Bitki Çayları ve Faydaları

Hastalıkların artış gösterdiği kış aylarında bitki çayları tüketmek hem hastalıktan korunmaya yardımcı olmakta hem de hastalanmış olan kişinin tedavisinde destek sağlamaktadır. Bu sebeple kış çayları özenle hazırlanmalı ve belirli periyodik aralıklarla tüketilmelidir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir konu vardı ki o da bitki çaylarının nasıl hazırlandığı konusudur. Bitki çayları eğer doğru şekilde hazırlanmazlarsa tedavi etkisini gösteremezler. Bununla birlikte bitki çaylarının limonla tüketilmemeleri gerektiği de söylenmektedir. Çünkü limonun bitki çaylarında bulunan ve hastalıklara deva olan yağları öldürdüğü bilinmektedir. Bitki çaylarının yanında tamamen alışkanlık nedeniyle tüketilen limonların çaylarla tüketilmemesi gerektiği önerilmektedir. Bitki çayları yalnızca ilaç yerine kullanılmamalıdır. Bu bitki çaylarını takviye olarak görmekte fayda vardır.

Kışın Tüketilebilecek Bitki Çayları ve Sağladıkları Faydalar Nelerdir?

  • Meyve çayları, hoş kokuları ve aromalarıyla keyif çayı olarak da bilinmektedirler.
  • Ihlamur çayı, iltihabı gideren özelliği olması nedeniyle grip, nezle gibi hastalıklarda tercih edilecek ilk bitki çaylarından biridir.
  • Rezene çayı, gaz giderici özelliğe sahiptir ve sindirimi de kolaylaştırır.
  • Papatya çayı, sakinleştirici özelliğinin olması nedeniyle tüketilmesi önerilen bitki çayları arasındadır.
  • Nane çayı, sindirimi kolaylaştırmaktadır.
  • Zencefil çayı, safra söktüren ve iltihap gideren özellikleri olan zencefil çayı aynı zamanda hazmı da kolaylaştırmaktadır. Ancak safra kesesinde taş bulunan kimselerde ve safra kesesi olmayan kişilerde zencefil çayı ağrı yapabilmektedir.
  • Yasemin çayı, hoş kokusuyla insana keyif verdiği için tüketilebilir.
  • Tarçın çayı, şekeri dengeleyen özelliğe sahip olması nedeniyle özellikle tatlıların yanında tercih edilecek en etkili çaylardan biridir.

Hamile olan kadınların doktorlarına danışmadan bitki çayı tüketmeleri oldukça sakıncalıdır. Çünkü bazı bitki çayları düşük yapmaya sebebiyet verebilmektedir. Bu durumun yaşanmaması için herhangi bir bitki çayı tüketmeden önce mutlaka doktora danışmakta fayda vardır.

Kışın Tüketilmesi Gereken Bitki Çayları Nasıl Hazırlanmalıdır?

Bitki çaylarını hazırlamak için henüz yeni kaynamış olan ve klor içermeyen su kullanmak gerekmektedir. Kışlık bitki çayları, siyah çay gibi kaynatılmamalıdır. Bu bitki çayları daha özenli hazırlandıkları zaman sağlık açısından daha etkili olmaktadırlar.

  • Öncelikle bitki çayını demlemek için porselen bir demlik kullanılması önerilmektedir. Porselen demlikte demlenen bitki çayının porselen bardaklarla sunulması da daha faydalı olacaktır.
  • Birden fazla kaynayan suyun içerisindeki minerallerde değişiklikler gerçekleşir. Bu suyla demlenen çayın ise kalitesi düşer. Bu nedenle bitki çaylarını demlerken ilk kez ve yeni kaynatılmış olan klorsuz su kullanılması gerekmektedir.
  • Kaynatılan taze su 100 dereceye ulaşır. Daha sonra bu suyun direkt olarak bitki çayının üzerine dökülmemesi gerekir. Bunun yerine enfüzyon yöntemi olarak adlandırılan, suyun 100 dereceden 80 dereceye inmesiyle demleme işlemi gerçekleştirilmelidir.
  • Bitki çayını demlemek için önce çayı demliğe koymak gerekir ve suyu üzerine ilave etmek gerekir. Çay ve su oranı için eğer bitki çayı taze otlardan oluşuyorsa 1 avuç, kuru otlardan oluşuyorsa 1 tatlı kaşığı çay demliğe aktarılır. Üzerine de 80 derece ¼ (çeyrek) litre su ilave edilir.
  • Bitki çayının demlenmesi için gereken süre oldukça kısadır. Yaklaşık 4 – 5 dakika sonra bitki çayı demlenmiş olacaktır.
  • Havlıcan, zencefil gibi sert kök bitkilerden oluşan bir çay yapmak için bu bitki köklerini aynı ölçülerdeki bitki ve suyla bir cezvenin içerisinde ortalama 6 – 7 dakika kadar kaynatmak doğru olacaktır.
  • Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi bitki çaylarının fazlası da zararlıdır. Bu nedenle bitki çayları günde en fazla 3 fincan tüketilmelidir.
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.