Bulaşıcı Çocuk Hastalıkları

05.12.2016
182
Bulaşıcı Çocuk Hastalıkları

Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Hastalıklarında Korunma

Hayatı boyunca birçok insan, çocukluk döneminde daha fazla hastalıkla karşı karşıya kalmıştır. Günümüzde bulaşıcı hastalıklara karşı, çocukların aşılanması yönünde artış olmasıyla, çocuklar bu tür hastalıkları hafif olarak atlatabilmektedir.

Özellikle mevsimsel geçişlerin olduğu dönemde, çocuk sağlığını olumsuz olarak etkileyen hastalıklar daha çok gündeme gelmektedir. Genelde çocuklarda bulaşıcı hastalıklar ağız, burun, göz salgıları ve dışkı yoluyla yayılabilir ve bununla ilgili bazı önlemlerin alınması, hastalığın bulaşmasını engelleyebilir.

Çocukluk çağında karşılaşılan hastalıkları şöyle sıralayabiliriz;

  • Grip : Soğuk algınlığına bağlı, virüsler aracılığıyla oluşan bir hastalıktır. Hasta olan kişinin hapşırması veya öksürmesi ile çevresine kolaylıkla yayılabilir. Çocuklarda grip kendini, virüsün bulaşmasından itibaren 2- 3 gün içinde, önce eklem ve baş ağrısı, sonrasında boğaz ağrısı, ateş, titreme, öksürük, mide bulantısı, ishal, kusma ile belirti vermektedir. Çocuğun ateşi yüksek değilse, boğaz pastili ve öksürük şurubu gibi ilaçlar çocuğun ağrılarını hafifletir ve gece rahat bir şekilde uyumasını sağlar. Ayrıca, C vitamini içeren meyve ve sebzeler verilmeli, bol bol sıvı gıdalar tüketmesi sağlanmalı, iyi bir bakımla hastalık hafif atlatılabilir. Ama genelde hastalığın iyileşme dönemi 7- 10 arasındadır.
  • İshal : Viral enfeksiyonların sebep olduğu bir hastalıktır, ishalle birlikte kusmada görülür. Hem ishal, hem de kusma sonucunda, vücutta fazla miktarda su ve tuz kaybı olmaktadır. Bu nedenle kaybedilen suyun, yerine takviye edilmesi gerekmektedir. Sık aralıklarla, azar azar sıvı alınması vücudun dengeyi sağlaması açısından önemlidir. Aşırı kusma durumunda ise, kusma kesilene kadar çocuğa fazla bir şey yedirmemelidir. Çocuğa az miktarda mama, yoğurt, yağsız sebze çorbası, pilav, makarna, muz ve elma verilebilir. Ayrıca kusmayı önleyen fitiller de kullanılabilir.
  • Bronşiyolit : Küçük çocuklarda daha yaygın olarak görülen, alt solunum yolu enfeksiyonları hastalıklarından biridir. Hastalığa RSV adı verilen virüs sebep olmaktadır. Hastalık önce, ateş, kulak iltihabı, nezle ve öksürükle başlar. Daha sonra öksürük artarak beraberinde, hırıltı ve solunum güçlüğünü de getirir. Bu da çocuk için, hem beslenmeyi zorlaştırır, hem de çocuğun huzursuz ve halsiz olmasına neden olur. Özellikle, kalp hastası olan ve prematüre doğan bebekler, bronşiyoliti daha ağır geçirmektedir. Ağır şekilde bronşiyolit olan çocuklar, solunum sıkıntısı da yaşayabileceği için, hastane de tedavi olmaları gerekebilir. Tedavi sonrasında hastalık yaklaşık 1- 2 hafta içinde iyileşme göstermektedir.
  • Orta Kulak İltihabı : Hastalık nezle veya gripten sonra oluşabilir. Bebekler ağrıyan yerlerini dile getiremezler, ancak hastalığın belirtileri ile dertlerini anlayabiliriz. Orta kulak enfeksiyonunda, aşırı huzursuzluk, uyku bozukluğu, ateş ve kulakta akıntı hastalığın belirtileri arasındadır. Kulak muayenesi sonucunda, enfeksiyon var ise, antibiyotik tedavisi uygulanır. Düzenli şekilde 7-10 gün tedaviden sonra, hastalığın tekrarlamaması için, yeniden doktor tarafından kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca iç kulak iltihabı da, dengesizlik, işitme kaybı, çınlama ve baş dönmesi gibi şikayetlere sebep olabilir ve bu nedenle, kulakla ilgili her hastalığın, doktor tarafından değerlendirilmesi önemlidir.

Bunların dışında, en sık görülen bulaşıcı çocuk hastalıkları arasında, anjin, farenjit, konjoktivit (göz iltihabı), kabakulak, boğmaca, kızamık, suçiçeği, kızamıkçık, kızıl, altıncı hastalık, pnömeni (zatürre veya akciğer iltihaplanması), krup (yalancı difteri), sinüzit gibi hastalıklar bulunmaktadır.

çocuklarda bulaşıcı hastalıklar

Çocuk Hastalıkları Nasıl Önlenir?

Hastalıklardan korunmak için, ilk olarak çocuğun aşılarının düzenli yapılması gerekmektedir. Çocuğa el yıkama alışkanlığı kazandırılmalı, çiğ sebze ve meyve çok iyi yıkanarak tüketilmeli, çocuğun beslenmesine önem verilmeli, hazır yiyecekler değil, evde sağlıklı ortamda hazırlanan ev yemekleri tercih edilmeli, ayrıca çocuk, hasta olan kişilerden ve sigara içen kişilerden uzak tutulmalıdır. Bunlara dikkat ederek, bulaşıcı birçok hastalığın yayılması da önlenebilir. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.