Çocuğunuzu Domuz Gribinden Nasıl Koruyabilirsiniz?

25.03.2015
106
Çocuğunuzu Domuz Gribinden Nasıl Koruyabilirsiniz?

Çocuğunuzu Domuz Gribinden Nasıl Koruyabilirsiniz?

Domuz gribi çağımızın en kolay bulaşan ve insanları çok uzun süre sosyal hayattan ve iş hayatından uzaklaştıran bir durumdur. Hastalığın hızlı yayılmasına karşın geliştirilmiş olan aşı sayesinde hastalıktan korunmak mümkün. Aşının geçerliliği tam olarak belirlenmiş olmasa bile, hastalığın olumsuz etkilerine karşın aşının uygulanabilmesi etkili sonuçlar yaratabilir.

Ancak domuz gribi aşısı ağır bir aşı olabileceği gibi çocuklar için uygun olup olmadığını birlikte inceleyelim.

Çocuklara Domuz Gribi Aşısı Yapılıyor Mu?

* Özellikle okul çağındaki çocuklar domuz gribi için risk grubunda yer almaktadır. Domuz gribi ileri reaksiyonlarında ölümcül riskler taşımaktadır ve bazı doktorlar tarafından domuz gribi aşısı olmalarında bir sakınca görülmemektedir. Çocuklara domuz gribi aşısı yapılmasının zararları ve faydaları konusunda yapılmış olan araştırmalara göre, domuz gribinin çocuklarda ölümcül semptomlara neden olduğu saptanmış ve buna karşılık olarak grip aşılarının çocuklarda çok küçük bir risk oluşturduğu ancak hastalığın etkileri göz önünde bulundurulduğunda aşının gerekli olduğu saptanmıştır.

* Ancak günümüz şartlarına göre domuz gribi aşısı bulunmuş olmasına karşın henüz çocuklar üzerinde kullanılmamakta, sadece grip aşıları çocuklara uygulanabilmektedir. Ancak domuz gribi aşısının çocukların düzenli kullanımına karşın gerekli testler yapılmaya başlanmıştır:

Okul Çağındaki Çocukları Domuz Gribinden Korumak İçin Ne Yapılmalıdır?

* Okul çağında bulunan çocuklar hastalandıklarında toplu ortamlarda bulunduklarında diğer çocuklara da hastalığı geçirmektedirler. Okul çağında bulunan çocuklar hastalandıklarında okula gönderilmemeleri hastalığın diğer çocuklara bulaşmasını engellemektedir.

* Çocukların okulda diğer arkadaşlarıyla çok yakın temas kurmaları sakıncalıdır ve hastalığın yayılmasını hızlandırır.

* Özellikle hapşuran ve öksüren çocukların sürekli ellerini yıkamaları ve ellerini hastalığın virüslerinden temizlemeleri gerekmektedir. Bu konuda çocuğunuzu uyarmalısınız ve tenefüslerde ellerini yıkamalarını öğretmelisiniz. Ayrıca hapşuran ve öksüren çocuklara, hapşuruk sırasında ağızlarının mendil kullanarak kapatılması gerektiği öğretilmelidir.

* Virüs genellikle hava yoluyla bulaşabildiği için çocuğunuzun ağzını ve burnunu gün içerisinde bir kaç kez yıkamak faydalı olacaktır. Özellikle yetişkinlerde bulunan hastalıklar çocuklarda daha etkili ve ağır sonuçlar yaratacaktır. Yakın çevrenizde üst solunum yolu hastalıkları ve nezle gibi hastalıkları bulunanlarla çocuğunuzu asla yakın tutmayın ve mümkünse hasta bireylerle çocuğunuzu aynı ortamlarda bulundurmayın. Yetişkinlerle bir arada uzun vakit geçiren çocuğunuzun ellerini ve yüzünü sabunla detaylı şekilde temizleyin.

* Çocuğunuzun grip olduğunu fark ettiğiniz anda hemen doktora başvurmalısınız ve önleminizi almalısınız. Uzun süre geçmeyen griplerin domuz gribine döndüğünü unutmayın ve gribin geçmesini beklemeden acilen doktora başvurarak önleminizi alın. Hastalığın soğuk algınlığı mı, yoksa domuz gribi mi olduğunu sizin anlamanız mümkün olmayacağı için doktora başvurarak gerekli incelemeleri yaptırarak kesin sonuca ulaşmakta fayda var.

* Çocuğunuzun hasta olduğunu düşünüyorsanız onu ısrarla okula gönderme yolunu seçmemelisiniz. Çocuğunuzun dinlenerek gerekli tedavileri alması gerekmektedir. Aksi halde sadece kendi çocuğunuzu değil diğer çocukları da riske atmış olursunuz.

* Çocuğunuzun el ve vücut dezenfektesini yaparken anti mikrop içeren doğal ve saf sabunların kullanılması çok önemlidir. Özellikle ellerin çok iyi yıkanması, tırnak araları ve parmak aralarının çok iyi dezenfekte edilmesi gerekmektedir. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.