Çocuklarda Alerjik ve Kronik Astım

15.07.2015
119
Çocuklarda Alerjik ve Kronik Astım

Çocuklarda Astım ve Alerji

Çocuklarda astım rahatsızlıklarının genel nedeni % 85 alerjik durumlardır. Astım rahatsızlıkları ile ilgili bilgi vermeden önce çocuklarda alerjik rahatsızlıklardan bahsetmek isteriz.

Çocuklarda Alerji Neden Olur?

Alerji, vücudun temas, yeme, içme gibi nedenlerle bir maddeyle iletişiminin sağlanması sonucunda verdiği olumsuz tepkiler bütünü olarak adlandırılabilmektedir. Alerjik durumlar genelde kronik olarak varlığını gösterse de sonradan kazanımlarla da varlık gösterdiği bilinmektedir. Çocuklarda alerji, vücutlarının hassasiyeti ve aileden gelen alerji öyküsünden dolayı birçok maddeye karşı gözlemlenmektedir. Özellikle akciğer gelişiminin çocuklarda 5 yaşına kadar devam ettiği bilindiğinden bu dönemlerde alerjik reaksiyonların varlığı daha sık saptanmıştır.  Çocuklarda alerjik durumların akciğerdeki gelişiminden dolayı daha sık görülmesi, astım rahatsızlığının da alerjik olarak bu şekilde ortaya çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu göstermektedir.

Çocuklarda Astım Neden Olur ve Nasıl İlerler?

Çocuklarda görülen astım rahatsızlığının büyük bölümü alerjik nedenlerin tetiklemesiyle oluşurken, anne karnında solunum sisteminde yetersiz gelişmeler ve kronik olarak astım öyküsü de astım rahatsızlığının görülmesinde etkili kavramlardır. Çocuklarda evlerde kullanılan temizlik malzemelerinin içerisindeki alerjik reaksiyon oluşturabilecek maddeler, bronşlarda sebep olduğu hassasiyetlerden dolayı solunum yollarında sorunlar teşkil eder ve astım rahatsızlığını tetikler. Solunum yollarında bronşların hassaslaşmasından sonra mevcut hava kirliliği, sigara dumanı ve kimyasal kokular astım tanısının konulması yolundaki sürecin hızlanmasına sebep olacaktır. Çocuklarda astım, kronik olarak astım öyküsünün varlığından dolayı doktor muayenesinde veya aşırı öksürük ve hırıltı gibi belirtilerle tanısı konulabilen bir rahatsızlıktır. Astım, genelde ilk yıl içerisinde öksürük ve aşırı hırıltı gibi belirtiler göstermektedir. Ancak bronşlarda hassasiyetin tam olarak azalmadığı, bozulmanın yavaş yavaş meydana geldiği kişilerde birkaç yıl net bir belirti vermeden rahatsızlık vücutta yer tutabilmektedir. Çocukluğun ilk yıllarında astım tanısı konmuş hastaların geneli ergenlik dönemlerinde veya ilk 5 yıllık süreçte akciğer ile solunum yollarının gelişimini tam olarak tamamlaması ve bağışıklık sistemlerinin güçlenmesiyle astım rahatsızlığını atlatabilmektedirler.

Çocuklarda Astım Belirtileri Görüldükten Sonra Ne Yapılmalıdır?

Astım tanısı, genelde alerjik durumlar sonucu ortaya çıktığından astım belirtileri gösteren çocuklara uygulanacak alerji testleri ile alerjisi tespit edilen maddelerden uzak durulmasını sağlamak tedavinin ilk aşamasıdır. Alerjiye sebep olacak maddelerin belirlenmesinden sonra çocuğun tüm çevresinde mümkün olduğu kadar bu maddelere karşı bir önlem alındığı takdirde çocuklarda astım hastalığı kısa sürede varlığını yitirmektedir. Alerji oluşturan maddelerin tamamına karşı belirgin önlemler alındıktan sonra devam eden astım belirtilerinin varlığı durumunda doktorlar tarafından solunum yoluyla alınacak spreyler ile bronşlardaki darlığın tedavisi ve bronşların hassasiyetini artırmak amacıyla sprey tedavisi uygulanmaktadır. Astım tedavisinde astım atakları anında solunum yolundan alınmak suretiyle son yıllarda sıklıkla kullanılan ve kortizon içeren ilaçlar, panik anlarında alınmasıyla bronşlardaki genişlemeyi anlık olarak da olsa sağlamaktadır. Kortizon maddesinin insanlara, özellikle de çocuklara zarar verdiğinin bilinmesi bu ilaçlara karşı bir şüphe uyandırsa da bu ilaçlarda kullanılan kortizonun kana karışmadığı bundan dolayı zararlı olmadığını belirtmekte fayda vardır. Astım tedavisi, spreyler ve ilaçlar ile belirtileri en aza indirgenecek şekilde sağlanırken hastalığın tamamen ortadan kalkması, alerji duyulan maddelerden uzak kalmak ve bir süre sonra güçlenen vücut bağışıklık sisteminin bu maddelere karşı olan alerjisinin ortadan kalkmasını beklemektir. Astım tedavisi, genel olarak özellikle panik anlarında anında müdahale edilmesi gereken bir süreci kapsamaktadır. Özellikle çocuklarda görülen astım rahatsızlıklarında aile bireylerine ortamı temiz tutmak, çocukları hava kirlilik oranı yüksek olan çevrelerde bulundurmamak, yanlarında sigara kullanmamak gibi önlemler alma zorunluluğu düşmektedir. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.