Çocuklarda Yemek Seçme Problemi

27.06.2015
149
Çocuklarda Yemek Seçme Problemi

Çocuklarda Yemek Seçme Problemi

Çocuklar, insanlar için oldukça önemli hayatlarını şekillendirmede ailelerine ihtiyaç duyan, öğrenme ve geliştirme yetilerini aileleriyle gerçekleştiren varlıklardır. Sadece ebeveynlerin yönlendirmeleriyle gerçekleşmeyen çocukların gelişim süreçleri, genetik ve sosyal faktörlerin de etkisiyle bebekleriniz yemek seçme problemleri yaşayabilirler. Bebeklik döneminde bebeklerin beslenmelerinin gelişim süreçleri için oldukça önemli olduğu bilinmektedir. Çocukların fıtraten ve sosyal çevre ile anne babaların ödülleri bunlardan seçmesinden kaynaklı olarak sürekli tatlı yemeleri, onların farklı yemekleri seçmelerin e ve bu yemekleri yememelerine sebep olmuştur. Çocukların sürekli tatlı ile beslenmeleri, bundan dolayı yemek seçmelerinin önüne geçecek olan ise yine buna sebep olan ebeveynlerdir.

Bebekler, altı ay boyunca anne sütüyle beslenmeleri gereken dünyanın en tatlı varlıklarıdır. Bu dönemden sonra ihtiyaç halinde ek gıdaya başlanabilir. Bu süreçte bebeklerin kendilerini ifade edememeleri gibi sebeplerden dolayı yemek seçmeleri zaten beklenemez. Ancak 24 aylık olan bir bebek, hareketleri ve mimikleri ile birlikte yemek seçmeye başladığını belli edebilmektedir. Bu dönemler, ayrıca bebeklerin çocukluk dönemine geçiş yaptıkları, çatal kaşık kullanımı ve çevreye uyum noktasında aktifliklerinin yeni yeni başladığı dönemler olduğundan ebeveynlerin bu dönemde tüm yemeklerin güzelliğinden onlara hal ve sözlerle bahsetmeleri, bu sayede onları yemek seçme alışkanlığı edinmeden bu sorundan uzak tutmaları gerekmektedir.

Çocuklarda Yemek Seçme Olayı Nelerden Kaynaklanmaktadır?

Bebeklik döneminde beslenmesine yeterince özen gösterilmeyen bebekler, anne sütünü yeterince almadıklarından dolayı aldıkları ek gıdaların tatlarını benimser, diğer yemekleri yemeyi istemezler. Ek gıdaya olması gerektiği dönemden daha önce başlayan bebekler, diğer gıdalara oldukça uzaktırlar. Bebeklerin beslenmesinde izlenen yöntemler de çocukların yemek seçme alışkanlığı edinmesine sebep olmaktadır. Bebeğin yemek vaktinde annenin elinde kaşık ve mamayla birlikte peşinde canavar gibi koşması, onu yemekten ve alışık olmadığı diğer tatlardan uzak tutacaktır.

Bununla birlikte bebeklere bu dönemlerde yemeğin öneminin yeterince anlatılmamış ve hissettirilmemiş olması, yemek seçmede en büyük etkenlerden birisidir. Burada da yine ebeveynlere büyük görevler düştüğünü belirterek, onların bu dönemlerde oyun oynamaya, sosyal çevrelerini keşfe, arkadaşlarıyla tanışma ve sosyalleşmeye ihtiyacı olan varlıklar olduğunu hatırlatırız.

Bebeklerin sindirim sistemi rahatsızlıkları, zamanla onlarda bir korku hali oluşturacak, ilaç, süt ve mama tarzı yemeklere karşı bir ön yargı oluşacaktır. Bu gibi durumlarda çocuklara seçtiği yemekler belli edilmeden az miktarlarda mamalarına katılmalı, bu sayede çocukların o tatlara aşinalığı sağlanmalıdır. Özellikle bebeklik döneminde oyun oynarken, televizyon izlerken yemek yedirilmesi, çocuklukta yemek seçme sorunlarına sebep olacaktır. Hayatlarının her döneminde ebeveynlerine ihtiyaç duyacak çocukların yemek masasında da ilgi ile ağırlandıklarını fark etmeleri yemeğin önemini hissettirecek, yemekleri büyük zevkle yemesini sağlayacaktır.

Çocukların Yemek Seçmesi Sonucunda Ne Gibi Müdahalelerde Bulunulmalıdır?

Çok ince bir çizgi gözetilerek hem çocuğun yemek konusunda fikri alınmalı hem de ebeveynlerin yemek listesini seçmeleri gerekmektedir. Özellikle kendini tanıma aşamasında olan çocukların bu dönemde yemek seçimini ebeveynlerinin yapması, onlarda ters etki oluşturacaktır. Ona yemek öncesinde ve yemek masasında fikirlerinin, şahsiyetinin gerçekten önemli olduğunu hissettirmek, yemekle de arasının düzgün olmasını sağlayacaktır.  Yemek seçme alışkanlığı edinmiş bebeğinizin yemeği seçtiği vakitte ona başka bir yemek vermek yerine bir dahaki öğüne kadar aç kalmasını uygun bir dille sağlamak, ona yemeğin ne kadar önemli olduğunu gösterecektir. Özellikle yemek öncesinde ve alışveriş esnasında çocuğun da yanınızda olmasın sağlamalı “Evladım ben bu besini çok seviyorum akşam yiyelim mi?” gibi güzel sözlerle fikri sorulmalıdır. Bu sayede çocuğunuzun size jest yaparak sizle birlikte o yemeği sevmesini sağlayabilirsiniz. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.