Dış Gebelik

07.03.2015
168
Dış Gebelik

Dış Gebelik

Dış gebelik normal doğumun aksine döllenmiş yumurta ve sperm hücresinin rahim dışında başka bir dokuda gelişmesi durumudur. Dış gebeliğin en çok oluşum gösterdiği alanlardan bir tanesi ise kadınlarda fallop tüpleri denilen bölgelerdir. Bu bölgenin haricinde dış gebelik rahim ağzında, karın içerisinde ve yumurtalıklarda görülebilmektedir.

Bazı durumlarda rahim içerisinde bir gebelik devam ederken aynı zamanda dış gebeliğinde oluşma durumu söz konusu olabilmektedir. Bu duruma ise, ‘heterotopik gebelik’ denilmektedir. Dış gebelik jinekologlar tarafından çok kolay bir şekilde analiz edilebilen bir gebeliktir. Ayrıca oluşmuş olan bir dış gebeliği normale dönüştürme ihtimali söz konusu değildir ve embriyo kesin olarak hayatını kaybedecektir. Buna ek olarak annenin hayatı da çok büyük risk altındadır.

Dış gebeliğe bağlı anne ölümleri ciddi alınacak kadar fazla miktarda gerçekleşmektedir. Ancak günümüz teknolojileri göz önünde bulundurulduğunda gelişen ekipmanlar ve personel sayesinde dış gebelik durumu anne hayatını tehlikeye sokacak pozisyona ulaşmadan önce tanınabilecek duruma gelmiştir. Özellikle son dönemlerde meydana gelen dış gebelik durumları annenin tüplerine zarar vermeden tedavi edilebilmektedir. 

Dış Gebelik Nasıl Oluşur?

Dış gebelik genellikle yumurtanın rahime ulaşmak için çıkmış olduğu yolda tüpler arasında transfer edilirken meydana gelmektedir. Kadınların her adet döneminde yumurtalarını dışarı atarlar ve bu dönemde dışarı atılan yumurta sperm ile karşılaşacak olursa birleşir ve rahime doğru yolculuğa başlar. Bu yolculuk sırasında tüplerde meydana gelebilecek bir anormallik sayesinde rahime ulaşamayan tüplerdeki spermler yumurta ile birleşir ve burada embriyo oluşumunu başlatırlar. İşte bu serüvenin adına dış gebelik denilmektedir.

Dış Gebeliğin Nedenleri Nelerdir?

Tüplerin iltihaplanması

Spermlerin taşınmakta olduğu tüplerde oluşan iltihaplanmalar ve enfeksiyonlar nedeniyle oluşan anormalliklere bağlı olarak oluşan dış gebeliklerdir. Genellikle cinsel yolla bulaşmakta olan pek çok enfeksiyonun tüplerde tahribata yol açması sonucu oluşan bir durumdur.

Doğuştan Gelen Tüp Anormallikleri

kadınlarda yer alan tüplerin yapısal olarak yumurtaların geçemeyeceği kadar dar bir yapıda olduğu tüplerde spermin taşınması ve tüpün içine yerleşmesi mümkün olmaz ve taşınamayan spermler tüpler ile karşılaştıkları anda embriyo oluşumu başlar ve dış gebelik oluşmuş olur.

Tüplerin Çevresinde Yer Alan Yapışıklıklar

Daha önce geçirilmiş salpenjitis tüplerin etrafında yapışkanlıkların oluşmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra yumurtalık kisti ameliyatları, apandisit ameliyatları ve bağırsak operasyonları tarzındaki alt karın bölgesi operasyonları sırasında karın içi yapışkanlıkları meydana gelebilmektedir. Buna bağlı olarak tüpler rahat bir şekilde hareketlilik gösteremezler ve buna bağlı olarak dış gebelik oluşabilir.

Doğum Kontrol Yöntemi Başarısızlıkları

Rahim içi araçların kullanılması sırasında gebeliğin oluşması veya tüplerin bağlanması sonucu yinede gebeliğin oluşması gibi durumlarda gebeliğin dış gebelik olarak gelişme ihtimali çok yüksektir. Bunların yanı sıra içeriğinde progesteron  bulunan cilt altı implantları veya spirallerin kullanılması dış gebelik ihtimalini yükselten faktörlerden bazılarıdır.

Kısırlık Tedavileri

Kısırlık çoğu kez tüplerde meydana gelmiş olan hasarlara bağlı olarak gelişen bir durumdur. Kısırlık tedavilerinde uygulanan yöntemler, girişimler ve ilaç tedavileri de dış gebelik riskini arttıran faktörler arasında yer almaktadır. 

Eski dönemlere nazaran cinsel yolla bulaşan hastalıkların fazlalaşması ve artış göstermesine bağlı olarak dış gebelik oranlarında da gözle görülür derecelerde artışlar gözlemlenmiştir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.