Doğum Korkusu (Tokofobi)

05.05.2016
42
Doğum Korkusu (Tokofobi)

Doğum Korkusunu Nasıl Yenebilirsiniz?

Hamile kadının doğumu yaklaştıkça stres ve gerginlik de artış gösterir. Bu strese sebep olan faktörlerin başında bebeğin sağlıklı doğup doğmayacağı, doğumun kolay geçip geçmeyeceği, annenin doğum esnasında ağrı çekip çekmeyeceği gibi konulardaki belirsizlikler gelmektedir. Ayrıca gelecekle ilgili kaygılar da anne adayını strese sokabilen durumlardır. Bu dönemde anne adayının gördüğü rüyalar da kötü şekilde hatta kabus şeklinde olabilmektedir. Bunlar normal bir süreç olarak değerlendirilir. Çünkü anne adayında birçok farklı duygu bu dönemde bir araya gelmiş durumda olur. Mutluluk, heyecan, sancılar, endişeler, sağlık sorunları gibi pek çok zıt sebep bir araya gelince anne adayını doğum korkusu sarabilir.

‘Doğumdan Korkuyorum, Doğum Korkusunu Nasıl Yenebilirim?’

Hamilelik döneminde yaşanan ve hatta rüyaları dahi etkileyen korkuların normal olduğu bir gerçektir. Bu korkular her 10 hamile kadından 9’unda görülür. Ağrı eşiği konusu da bu korkuları tetikleyen bir unsurdur. Kimi kadınlar ağrı eşikleri daha düşük seviyede olabilmektedir. Bu nedenle daha önce yaşanmış olan herhangi bir hastalığın neden olduğu ağrılar akla gelerek doğumun çok can acıtan bir eylem olduğu düşünülür. Halbuki doğum esnasında salgılanacak olan hormonlar ağrı hissini azaltan bir etkiye sahip olurlar. Bu da kişinin ağrıyı normalden daha az hissetmesini sağlar. Yakın çevre tarafından sürekli kötü anılan ve hatta filmlerde dahi korkunç bir sahne olarak gösterilen doğumlar da kişide korku oluşmasına neden olur. Bu nedenle gebelik dönemi boyunca başkalarının doğum hikayelerini dinlememeye özen göstermek gerekir. Çünkü herkesin doğuma olayına yaklaşım fikri farklılıklar gösterebilir. Siz doğum anından korkmazken bir başkasının hayalindeki doğum şekli sizi ürkütebilir. Bu nedenle başkalarının anlatacağı hikayelerden uzak durmak doğru olacaktır. Bu süreçte internetteki şahıs yorumlarını okumamaya da özen göstermek etkili bir yöntemdir. Çünkü bireylerin yazdığı yorum içerikli yazılar yeterli bilgiyi içeren ve doğruyu yansıtan yazılar olmayabilir. Bu da kişinin boş yere korku yaşamasına sebep olur.

Korkulan şey aslından bir bilinmezliktir. Anne adayı, doğum esnasında başına ne geleceğini, doğumun kolay mı yoksa zor mu geçeceğini, bebeğinin dünyaya sağlıklı gelip gelmeyeceğini bilemediği için bir korkuya kapılır. Bu korkuları azaltmak için güvenilir kaynaklardan bilgi sahibi olmak önemlidir. Kişi, güvendiği bir yazarın kitabını alarak doğum hakkında bilmediği tüm detaylara ulaşabilir. Böylece bilinmezliği bir nebze azaltabilir. Ayrıca hastane yönetimiyle ve doktorla doğum hakkında konuşmak da oldukça rahatlatıcı bir yöntem olacaktır. Anne adayının kafasını kurcalayan bir durum söz konusu ise, bu durumu doktoruna danışması içini rahatlatacaktır.

Anne adaylarının gebelik döneminde korku yaşamalarındaki bir diğer sebep de baba adayının anneye güven telkin etmemesidir. Kişi, eşinin iyi bir baba olacağından şüphe duyuyorsa ya da birtakım maddi zorluklar yaşıyorsa gelecekle ilgili endişeler taşıyabilir. Bu endişeleri azaltabilmek için kişinin eşiyle açıkça konuşması gerekir. Mümkünse çiftlerin psikolojik bir danışmandan yardım alarak evliliklerinin sağlamlaşması ve birbirlerine olan güvenlerinin artırılması sağlanabilir.

Anne adayının melankolik ve depresif bir ruh haline bürünmesi de doğum korkusunu artıracak bir faktördür. Bu depresif halden kurtulmak için açık hava yürüyüşleri yapmak, hafif müzik dinlemek, sağlıklı beslenmek, kitap okumak, hobi edinmek, gezmek, pozitif bir insanla görüşme sağlamak gibi yöntemlere başvurulması önerilir. Anne adayının psikolojik sorunları varsa mutlaka bir psikiyatriste görünmekte fayda vardır. Kişi bu dönemde ilaç kullanamasa dahi, doktorun vereceği tavsiyelerle hayata daha mutlu bakmayı öğrenecektir.

Doğumla ilgili korkuların azaltılması için doğumun nerede yapılacağı, doğuma hangi doktorun yardımcı olacağı, hastaneden taburcu olduktan sonra anne adayına hangi yakınının yardım edeceği gibi konular önceden konuşulup kesin bir karara varılmalıdır. Aksi halde belirsizlikler anne adayındaki korkuların artmasına neden olacaktır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.