Doğuma Hazırlık Planı

03.03.2015
39
Doğuma Hazırlık Planı

Doğum Öncesi ve Acil Doğum Başlangıcında Dikkat Edilmesi Faydalı Noktalar

Gebelik hepimizin de bildiği üzere yaklaşık 40 hafta süren tatlı bir heyecandır.Gebelik bazen biyolojik bazen de fiziksel etkenlerin tetiklemesiyle daha erken de sona erebilmektedir.Normal veya sezaryen doğuma da karar vermiş olsanız beklenilen tarihlerden önce doğumun başlaması an meselesidir.Ekstrem koşullar haricinde bu son derece olağan bir durumdur ve her gebenin bu bilinçle hareket etmesi gerekmektedir.

Genellikle 32.haftadan sonra doktorlar özellikle anne adaylarına doğuma her koşulda hazırlıklı olmaları gerektiği konusunda uyarırlar.Doğum başlangıcı ile ilgili anneyi bilgilendirirler,olası acil durumlarda gözlemlemeleri gereken özel hususları belirtirler.

Peki siz olası bir doğum anına ne kadar hazırlıklısınız?Küçük bebeğiniz dünyaya gelmeden önce yapmanız gerekenler neler?

İşte bu noktada doğum kapınızı çalmadan,önceden yapılmış acil durum planını devreye sokmanın tam zamanı!

Doğum başladığında doğru zamanlama hem sizin hemde bebeğinizin sağlığı açısından çok önemlidir.Doğru zamanda doğru hamleleri atmak adına koordineli şekilde hareket etmek çok faydalı olacaktır.Bilinçli hareket edildiğinde yersiz korku ve heyecanı esiri olmaktan da kurtulmuş olacaksınız.

Doğum Öncesi ve Acil Doğum Başlangıcında Neler Göz Önünde Bulundurulmalı? Neler Yapılmalı?

*Öncelikle acil doğum planınız için çok geç kalmayın.Doğumun her an başlayabilme riskini görmezden gelmeyin

*Doğum planınızı yaparken eşinizin rolünü kesin olarak plan çerçevesinde belirleyin.Bu planınızı eşinizle mutlaka paylaşın.Size yardım edecek başka aile bireyleri varsa rol dağılımını buna göre yapın ve her bireyi bilgilendirin.

*Doğum koşulları ve doğumu yapacağınız hastaneyi doktorunuzla 32.haftadan sonra ilk fırsatta kararlaştırın.Doğum yapacağınız hastane uzak veya şehir dışındaysa bulunduğu yer hakkında mutlaka bilgi edinin.

*Doğum yapılacak mevsim şartları,oturduğunuz konum(trafik,yol çalışması vb.)gibi çevresel faktörleri mutlaka göz önünde bulundurun zira acil durumda alternatif ulaşım arayışları sizi ve ailenizi gereksiz sıkıntıya sokacak,zaman kaybına mal olacaktır.

*Bebeğiniz ve kendiniz için hazırladığınız doğum çantasını evden çıkış noktasına yakın bir yerde muhafaza etmeniz bulunurluk ve zaman tasarrufu açısından faydalı olacaktır.Eğer doğumunuz yakınsa ve kendi aracınız ile doğuma gidecekseniz doğum çantanız ve diğer gerekli eşyalarınızı arabanızda bulundurabilirsiniz.

*Doğuma gideceğiniz aracın evinize yakın bir yere konumlandırılması son derece önemlidir.Eğer araç temini aileden birinden yapılacaksa kimden yardım istenileceği önceden belirlenmelidir.

*Acil durumda size eşlik edecek aranması gereken aile bireyleri önceden seçilmelidir.Siz evden çıkmak için son hazırlıklarınızı yaparken eşinizden bu kişilerin aranması konusunda yardım alabilirsiniz.

*Doğum belirtileri görüldüğü an ilk olarak derhal doktorunuzu arayın,sancılarınız ve diğer belirtileri atlamadan doktorunuzu bilgilendirin.Doktorunuzun söyleyeceklerini harfiyen uygulayınız.Fiziksel açıdan zorlandığınız durumlarda yakınlarınızdan destek alın.

*Aciliyet gerektiren özel bir durumunuz var ise veya doktorunuza ulaşamıyorsanız beklemeden 112 yi arayın ve en yakın sağlık kuruluşuna sevkinizi sağlayın.

Doğum Çantası Listesi İçin Tıklayınız

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.